В Испания влезе в сила закон, разрешаващ менструален отпуск

В Испания влезе в сила закон, разрешаващ менструален отпуск

© European parliament (Multimedia centre)В Испания влезе в сила закон за сексуалното и репродуктивното здраве, който предвижда жените да имат право на отпуск, докато са в менструален цикъл, съобщи ДПА, цитирана от БТА.


Законопроектът на Министерството за равнопоставеността на половете, внесен от лявото правителство, беше одобрен от парламента през февруари, по-късно бяха приети изменения.


След гласуването в парламента през февруари министърът на равенството Ирене Монтеро заяви, че това е "исторически ден за напредъка на правата на жените".
Отпускът за периода на менструация не е често срещан в законодателството на други страни. В германското законодателство няма подобна разпоредба, а в Тайван жените могат да останат вкъщи само три дни в годината, като за тях получават само 50% от заплатата си, отбелязва ДПА.


В Южна Корея работодателите трябва да дават на служителките си един почивен ден месечно, ако те подадат молба, но законът не регламентира кой плаща заплатата.


За да вземат менструален отпуск, служителките в Испания се нуждаят от лекарска бележка.


Продължителността на отпуска по принцип е неограничена, като според закона тя зависи от това колко силни са менструалните болки и колко дълго продължават. Разходите се поемат от държавата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK