Европарламентът се връща извънредно към върховенството на правото в България

Европейският парламент ще се занимае в Брюксел със състоянието на демокрацията и върховенството на правото в България след последното развитие на събитията

© European parliament (audiovisual service)

Европейският парламент ще се занимае в Брюксел със състоянието на демокрацията и върховенството на правото в България след последното развитие на събитиятаМониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент се събира извънредно на 13 юни в Страсбург, за да обсъди ситуацията в България. Това съобщи Елена Йончева, която е единственият български евродепутат в групата - част от парламентарната Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Очаква се на изслушването, което ще бъде при закрити врати, да бъдат поканени представители на Министерство на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.


"Решението за извънредна дискусия за България беше взето на редовното заседание на групата в четвъртък с цел евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на правото в България, сред които промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години като "Барселонагейт", както и въпроси, възникващи от записа от заседанието на "Продължаваме промяната", се казва в разпространено в петък следобед съобщение.
Евродепутатите очакват да получат допълнителна информация и разяснения, казва Йончева.


В сряда тя съобщи, че ще предложи евродепутатите пак да поискат информация за развитието на разследването за къщата в Барселона, свързвана с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като на предишното си запитване от април не са получили нова информация от българската прокуратура.


Тази подкомисия на Европарламента постави България под наблюдение по време на протестите от 2020 г., като миналата година изслуша главния прокурор Иван Гешев и тогавашния премиер Кирил Петков.


Кирил Петков: 20 души са основата на корупцията в България
Кирил Петков: 20 души са основата на корупцията в България


Участници в подкомисията посетиха България през 2021 г. и се очаква отново да дойдат в София през есента, се казва в съобщението от офиса на Елена Йончева.


Веднага след атаката срещу главния прокурор Иван Гешев на 1 май мониторинговата група излезе с остра позиция, заявявайки, че е шокирана от взрива срещу кортежа на главния прокурор.


Иван Гешев поиска от Брюксел по-строг контрол за върховенството на правото в България
Иван Гешев поиска от Брюксел по-строг контрол за върховенството на правото в България

Председателят на групата, нидерландския евродепутат София Ин 'T Велт,, заяви за "Дневник", че се надява Европол да бъде включена в разследването, след като полицейската агенция на ЕС предложи помощ на българското следствие, но не стана ясно дали такова съгласие е дадено от София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK