В Германия: Звукови радари ще засичат твърде шумни автомобили

В Германия: Звукови радари ще засичат твърде шумни автомобили

© ReutersСилно ускорение, ревящи двигатели: Берлин иска да се бори с прекомерния шум, който някои автомобили вдигат. Иновативното решение, заето от Франция, е звуков радар за високи децибели. Как работи? Разказва "Дойче веле".


Всеки, чиято кола е твърде шумна при движение, може да се чувства готин за кратко, но за околните този шум е източник на стрес. Това обикновено остава безнаказано. Сега обаче това може да се промени - в Берлин вече е инсталиран първия в Германия звуков радар за високи децибели, съобщава АРД.


Наказания трудно може да има


Новият звуков радар все още е само прототип. В него има вградени четири микрофона и широкоъгълна камера. Властите съобщават, че засега устройството отчита само източника на прекомерно високите децибели, а данните за собственика на автомобила или шофьора не се записват. Това означава, че наказания няма как да се налагат, обяснява АРД.
За момента във фокуса са научните изследвания, обяснява сенаторът по транспортните въпроси на Берлин Маня Шрайнер. Устройството няма светкавица като камерите за превишена скорост. "Искахме да избегнем този момент. Според нас това само налива масло в огъня и подхранва егото на нарушителите", обяснява Шрайнер, цитирана от германската-обществено правна медия.


Страни от ЕС критикуват "дискриминационно" предложение на Брюксел за възрастните шофьори
Страни от ЕС критикуват "дискриминационно" предложение на Брюксел за възрастните шофьори

Остава да се изчистят и някои правни казуси - например дали един автомобил е твърде шумен, защото е бил тунингован или просто има някакъв проблем. В крайна сметка данните, събрани от звуковия радар, трябва да бъдат ясни и конкретни, за да може в бъдеще да се налагат наказания, казва Шрайнер.


"Хидра" - под наем от Франция


Новата технология всъщност идва от Франция, където ѝ е дадено името "Хидра" - Берлин я използва под наем от съседната държава. В Париж звуковият радар е тестван на различни места, пише АРД. Възможно е скоро звуковите радари да се превърнат в тенденция - във Великобритания също се изпробват подобни.


Според новия правилник за транспорта в Берлин прекомерния шум от автомобили подлежи на 100 евро глоба. Конкретика обаче засега липсва, отбелязва германската обществено-правна медия. За да могат шофьорите да бъдат наказвани за тези нарушения, е необходимо да се изработи правна рамка.


Германската автомобилна асоциация критикува идеята


В същото време Германската автомобилна асоциация не е особено развълнувана от новата идея. Според транспортния директор на асоциацията звуковите радари за високи децибели няма да са особено ефективни в наказването на нарушителите. Освен всичко останало, бързо се разпространи и информацията къде са поставени тези устройства, така че проблемът просто се измести, вместо да се разреши, пише АРД.


Според автомобилната асоциация решението е в засилено полицейско присъствие, за да се наказват умишлените нарушения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK