В Германия: Повече деца, по-възрастни майки

В Германия: Повече деца, по-възрастни майки

© European parliament (Multimedia centre)В Германия се раждат все повече деца. По данни на Федералната статистическа служба в Германия има 10.9 милиона деца на възраст под 13 години. В България пък са най-младите майки, пише "Дойче веле".


Точно навреме за Международния ден на детето - 1 юни, в Германия бяха публикувани нови демографски данни. Според тях в началото на 2022 година населението на страната е било 83.2 милиона души. От тях 10.9 милиона са деца под 13 години, съобщиха от Федералната статистическа служба във Висбаден. Това означава известно подобрение на демографската ситуация във Федералната република.


Делът на децата в Германия нараства: ако през 2015 година, когато е регистриран рекорден спад по този показател, децата са съставлявали 12.2% от населението на страната, то в началото на 2022 г. техният дял нараства до 13 процента.


Бейби бум през 2021 година
Причината за това развитие е ръстът на раждаемостта. От 2010 г. до 2014 г. в Германия са се раждали средно по 682 хиляди бебета годишно, а от 2015 г. до 2020 г. те са били над 775 хиляди. 2021 обаче е рекордна година в това отношение: тогава в Германия са се родили повече от 795 хиляди бебета.

Според експерти един от основните фактори, допринесли за този бейби бум, е пандемията - просто тогава хората са прекарвали много повече време заедно.

След рекордната 2021 година обаче раждаемостта в Германия спада: според предварителната оценка през миналата година в страната са се родили около 739 хиляди бебета. От тях 343 хиляди са първо дете в семейството (46%), а 257 хиляди - второ (35%). Броят на момчетата превишава този на момичетата с около пет процента.


Както подчертава Федералната статистическа служба, данните не включват украинските бежанци. От началото на руската инвазия в Украйна Германия е приела повече от един милион украинци, голяма част от които са деца. 207 хиляди от тях ходят на училище, по данни от министерствата на културата и образованието на отделните провинции.


Младите майки все по-често работят


Според статистиката в Германия на една жена се падат 1.53 деца - колкото е и средната стойност за страните от ЕС.


"Наказание за майчинство": Печелят ли по-малко майките и къде е най-добре за тях
"Наказание за майчинство": Печелят ли по-малко майките и къде е най-добре за тях


В Германия има общо 8.2 милиона майки с едно или повече непълнолетни деца. Все по-рядко се случва те да са ангажирани само с грижите за децата. През 2022 г. почти 40% от жените с едно или повече деца на възраст под три години работят. Преди четиринайсет години делът на работещите майки във Федералната република е бил едва 30 процента.


Най-рано раждат жените в България


Жените в Германия раждат първото си дете средно на 30.2 години. През 2020 г. 360 хиляди германки са родили първото си дете, от тях 10 500 са били жени над 40 години. Бащите на първородните деца в Германия обикновено са малко по-възрастни от техните майки - средната им възраст е 33.2 години. Преди десет години жените в Германия са раждали първото си дете средно на 29-годишна възраст.


Близо две трети от семействата с деца в България избират то да е само едно (графики)
Близо две трети от семействата с деца в България избират то да е само едно (графики)

В ЕС най-рано раждат жените в България - средно на 26.4 години, следвани от тези в Румъния и Словакия. Италия, Испания и Люксембург са на другия полюс - там жените раждат първородните си деца най-късно.


Ирландия има най-висок дял на децата сред населението


Най-благоприятна е демографската ситуация в Ирландия. Там децата съставляват 18.3% от населението на страната. Другите три държави с най-добри показатели в това отношение са Швеция (16.4%) и Франция (16.2%).


Най-сериозен е проблемът с раждаемостта в Италия. В тази страна делът на децата сред общото население е само 11.7 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK