Брюксел предлага удължаване забраната за внос на зърно от Украйна до 15 септември

Еврокомисията предлага продължаване на забраната за внос на зърно от Украйна в пет европейски държави, сред които България, до края на сезона за прибиране на реколтата

© Reuters

Еврокомисията предлага продължаване на забраната за внос на зърно от Украйна в пет европейски държави, сред които България, до края на сезона за прибиране на реколтатаЕвропейската комисия предлага удължаване на забраната за внос на украинско зърно в пет държави, сред които и България, до 15 септември.


"Ройтерс" съобщи, че полският министър на земеделието Роберт Телус е получил проект за регламент от Брюксел, който съдържа идеята.


Пет държави: България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, договориха забрана за внос на четири украински земеделски стоки, която изтича в полунощ в понеделник.
Миналата седмица стана ясно, че 12 други европейски държави настояха Еврокомисията да не удължава забраната за внос за петте, тъй като това нарушава пазарните механизми и е в противоречие с принципа за солидарност към воюваща Украйна, който трябва да се прилага еднакво от всички.


Зеленски поиска ЕС да свали забраната за износ на украинско зърно
Зеленски поиска ЕС да свали забраната за износ на украинско зърно

Украйна е недоволна от изключенията и многократно нейни представители, включително президентът Володомир Зеленски, настояха за отмяната им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK