Изследователски институт в Словения плаща 12 хил. евро за лежане в легло 2 месеца

Изследователски институт в Словения плаща 12 хил. евро за лежане в легло 2 месеца

© European commission (audiovisual service)Първото проучване в Словения за това как се отразява на човек продължителното лежане в легло предизвика порой от кандидатури за участие, след като бе обявено, че за два месеца участниците в проекта ще получат 12 хил. евро, съобщи сайтът "Словения таймс", цитиран от БТА.


Институтът "Йожеф Стефан" предлага 12 хил. евро на дванадесет мъже на възраст между 18 и 45 години, за да лежат в легло в продължение на 60 дни. Целта на това изследване е да открие начини за предотвратяване на въздействието на безтегловността в Космоса.


Желаещите ще могат да кандидатстват до средата на юни, но предложението вече привлече над 200 мъже само за три дни, казва ученият Игор Мекявич.


Хората са преминали почти всички безопасни граници, за да остане Земята обитаема
Хората са преминали почти всички безопасни граници, за да остане Земята обитаема
Обявата за набирането на участници изтече и стана публично достояние твърде рано, но предоставената информация беше вярна, каза Мекявич пред словенската агенция СТА.


Изследователският институт търси мъже на възраст 18 - 45 години, които тежат под 95 килограма и са в добро здраве. Проучването, включително предварителни и последващи прегледи, ще се проведе от септември до декември, общо 90 дни.


Въпреки че заплащането може да изглежда високо, всъщност това е минималното заплащане, като се вземе предвид почасовата ставка, каза Мекявич.


По думите му парите не са за привличане на участниците, а са много реалистично число.

От включилите се в проекта ще се изисква да останат в леглото или да участват по друг начин 24 часа в денонощието седем дни в седмицата.

Изследването има за цел да сравни и оцени различни стратегии за живот в космически кораби, които биха могли да предотвратят загуба на костна и мускулна маса и промени в сърдечно-съдовата система на астронавтите - основните проблеми, с които се сблъскват по време на живота си в Космоса.


Изследователите ще се фокусират върху потенциални промени в зрението, тъй като влошаването на зрението е често срещано при ветерани астронавти. Резултатите от изследването не само ще бъдат от полза за астронавтите, но и ще помогнат при лечението на увредено зрение и на Земята, казва Мекявич.


Изследването е финансирано от Европейската космическа агенция.


Въз основа на предишен опит не се очаква да има последици за здравето на участниците, тъй като всички участници в подобни проучвания досега са се възстановили много бързо, каза Мекявич.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK