Съдът на ЕС отхвърли още една част от съдебната реформа в Полша

Съдът на ЕС отхвърли още една част от съдебната реформа в Полша

© ReutersВисшият съд на Европейския съюз отхвърли в понеделник още елементи от мащабната съдебна реформа на Полша заради нарушаване на принципите на демокрацията на блока - поредната критика към управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), която е изправена пред национални избори тази есен, предаде "Ройтерс".


Полша, най-голямата бивша комунистическа страна в ЕС, загуби репутацията си на образец на демократичния преход, както и достъпа до фондове на стойност милиарди евро в битки за върховенство на закона с либералния Запад, откакто ПиС дойде на власт през 2015 г., коментира "Ройтерс".


В понеделник Съдът на Европейския съюз (ЕС) заяви, че публикуването онлайн на декларации за членство на съдии в асоциации, фондации с нестопанска цел или политически партии нарушава правото им на неприкосновеност на личния живот и може да се използва, за да ги повлияе.


Полша сменя закон, за да си отключи еврофондовете
Полша сменя закон, за да си отключи еврофондоветеБазираният в Люксембург съд изброи това сред няколко елемента от съдебната реформа на ПиС, които накърняват независимостта на съдиите и следователно подкопават върховенството на закона.


"Полската съдебна реформа от декември 2019 г. нарушава правото на ЕС, се казва в изявление на съда. Ценността на върховенството на закона е неразделна част от самата идентичност на Европейския съюз."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK