Еврокомисията одобри 77 млн. евро помощ, поискана от София за райони с висока безработица

Еврокомисията одобри 77 млн. евро помощ, поискана от София за райони с висока безработица

© Цветелина БелутоваЕвропейската комисия съобщи, че е одобрила предоставянето на 77 милиона евро държавна помощ в подкрепа на инвестиции в райони с висока безработица в България.


Според правилата на ЕС Еврокомисията трябва да прецени дали държавна помощ над определен размер няма да наруши конкуренцията на общия пазар и затова правителствата трябва да поискат одобрението й, преди да могат да задействат отпускането на държавна помощ.


Целта на одобрената във вторник схема е да се насърчи регионалното развитие. Служебното правителство е заявило, че ще използва помощта до края 2027 г.


Брюксел разреши държавни помощи за доставчици на ток и газ
Брюксел разреши държавни помощи за доставчици на ток и газПомощта ще се състои в освобождаване от корпоративен подоходен данък в подкрепа на първоначални инвестиционни проекти на малки и средни дружества в райони с висока безработица. Като проекти, подлежащи на подпомагане са създаване, разширяване или промяна на производството на предприятия.


Подкрепата е предназначена за общини в България с равнище на безработица, по-високо поне с 25% от средното за страната. Помощта за един получател ще бъде 50% от допустимите инвестиционни разходи с изключение на Югозападния район, където максималната сума ще е 25% от планираните разходи.


През 2022 г. Националният статистически институт отчете рекордно ниска безработица в България от 4.7%, но липсата на заетост сред младите хора надвишава 15%, като проблемът е особено остър за Северна България.


България вече е прилагала схемата за подпомагане на инвестиции в производствени дейности от малки и средни предприятия в райони с висока безработица през 2008 г. Тя е въведена отново през септември 2015 г., удължена през ноември 2020 г. и изтече през декември 2021 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK