Полското правителство иска Конституционният съд да се произнесе по собствения си състав

Полският премиер Матеуш Моравецки

© Reuters

Полският премиер Матеуш МоравецкиПолското правителство иска Конституционният съд на страната да реши какъв да бъде броят на съдиите за пълен състав на съда, заяви пред журналисти министър-председателят Матеуш Моравецки, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Агенцията отбелязва, че това е опит да бъде преодолян спор, който заплашва да блокира достъпа до средства на ЕС.


Конституционният съд на Полша е разделен по въпроса дали мандатът на неговия председател Юлия Пшилембска е изтекъл, което го поставя в невъзможност да свика заседание по най-важните дела, които в момента изискват присъствието на поне 11 съдии.
Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) първоначално предложи законопроект, който да намали на 9 съдиите за пълен състав на съда. Законопроектът все още не е гласуван от парламента.


"След няколко месеца на застой... стигнахме до заключението, че си струва да подадем молба до Конституционния съд", каза Матеуш Моравецки.


"Фарс": Полша се ядоса на решение на Съда на ЕС за съдебната ѝ реформа
"Фарс": Полша се ядоса на решение на Съда на ЕС за съдебната ѝ реформа


"Ако Конституционният съд реши да разгледа нашата молба, неговото решение ще бъде окончателно и може да означава, че ще бъде необходим по-малък брой съдии, за да има пълен състав на съда", посочи Моравецки.


Говорител на правителството съобщи, че молбата вече е подадена в Конституционния съд.


Няма да е необходимо делото да се разглежда от пълен състав на съда.


През февруари полският парламент прие закон, с който правителството се надява да деблокира милиарди от средствата на ЕС, но президентът Анджей Дуда каза, че се съмнява в конституционността на промените в съдебната система и реши да ги отнесе до Конституционния съд.

През февруари Европейската комисия предяви иск срещу Полша в Съда на Европейския съюз заради нарушения от страна на Конституционния съд на правото на ЕС. Искът е част от по-широк спор за върховенството на закона, който доведе до спиране на средствата от ЕС за Варшава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK