2024 г: ЕС свърши парите за Украйна

Основната сграда на Европейската комисия в Брюксел

© European commission (audiovisual service)

Основната сграда на Европейската комисия в БрюкселЕвропейската комисия съобщи, че възможностите на бюджета на ЕС в подкрепа на Украйна са изчерпани и трябва да се търсят нови възможности за продължаването й. Това стана по време на представянето на проекта за бюджет на ЕС за 2024 г. в сряда.


"След агресивната война на Русия срещу страната, бюджетът на ЕС беше изцяло мобилизиран за подкрепа на Украйна и държавите-членки на ЕС, приемащи бежанци, но наличните му средства бяха изчерпани", се казва в съобщение, в което се уверява, че "Комисията ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".


Очаква се на 20 юни Еврокомисията да предложи промени в бюджетната рамка за 2021-2027 г., като преразпредели средствата, така че да бъде финансово осигурен остатъкът от периода. За разлика от националните бюджети, европейският не може да реализира дефицит и ЕС разполага само със заложените средства, които може да допълва със собствени приходи.


30% за климата и ЕС ще има повече свои приходи: как ще изглежда бюджетът за идните 7 години
30% за климата и ЕС ще има повече свои приходи: как ще изглежда бюджетът за идните 7 години
Недостигът на средства няма да се отрази на военната помощ за Украйна, тъй като тя се финансира чрез Европейския механизъм за мир, който е извънбюджетен фонд, захранван с вноски от държавите членки.


От началото на войната през февруари 2022 г. ЕС е предоставил на Украйна около 53 млрд. евро икономическа и военна помощ. Заедно с предоставените ресурси за подпомагане на държавите членки да посрещнат нуждите на украинците, бягащи от войната в ЕС, общата подкрепа за Украйна и украинците възлиза на около 70 милиарда евро.


Плановете за възстановяване стават по-скъпи


Парите за Украйна обаче не са единственият проблем на европейския бюджет за догодина, тъй като повишаването на лихвите значително оскъпи разходите по обслужването на дълга, който ЕС взема, за да финансира програмата си за възстановяване от пандемията "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) чрез Плановете за възстановяване и устойчивост.


За да финансира програмата за 807 млрд. евро Еврокомисията получи разрешение да набира средства от международните пазари до 2026 г., като покрива разходите по заемите от дългосрочните бюджетни тавани.


Поради нарастващите лихвени проценти на пазарите, разходите за финансиране на операциите по заемане по "Следващо поколение ЕС" са значително по-високи от първоначално планираните", се казва в съобщение на Еврокомисията.


Кога ще дойдат европейските пари: Всичко, което искате да знаете
Кога ще дойдат европейските пари: Всичко, което искате да знаете

Това ще изисква максимално използване на гъвкавостта в дългосрочния бюджет, се добавя в него. Практически това означава прехвърляне на пари по пера и от една година в друга.


Колко пари се планират за 2024 г.


Комисията, която е задължена да предложи бюджет, е заложила за догодина разходи от 189.3 милиарда евро (€186.6 млрд. за 2023 г.) и 113 милиарда евро плащания за безвъзмездни средства по програмата за възстановяване от пандемията "Следващо поколение ЕС".


Посочва се, че приоритетно финансирането ще бъде насочено към шест приоритета: зелената сделка, цифровизацията, икономика за всички, насърчаване на европейския начин на живот, международни ангажименти и демокрация.


Предложеното разпределение на разходите по основни политики е:

 • 54.9 млрд. евро за земеделие и рибарство
 • 47.9 млрд. евро за кохезионни политики и регионално развитие
 • 15.8 млрд. евро за международна, хуманитарна и предприсъединителна помощ
 • 13.6 млрд. евро за научни изследвания и иновации
 • 10.3 млрд. евро за социалното сближаване и ценностите, включително "Еразъм+"
 • 4.6 млрд. евро за стратегически инвестиции, основно в транспорт, цифровизация
 • 2.4 млрд. евро за действия в областта на околната среда и климата
 • 2.2 млрд. евро за защита и подсилване на външните граници
 • 2.1 млрд. евро за космическата програма на ЕС
 • 1.7 млрд. евро за разходи, свързани с миграцията
 • 1.6 млрд. евро за справяне с предизвикателствата в областта на отбраната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK