Конституционният съд на Литва отхвърли закон за задържане на мигранти

Конституционният съд на Литва отхвърли закон за задържане на мигранти

© ReutersВърховният съд на Литва в сряда отхвърли като противоконституционен закон от 2021 г., позволяващ на властите да държат всички мигранти с месеци в центрове за задържане, ако броят им скочи, предаде "Ройтерс".


Парламентът прие законодателството през юли 2021 г., за да позволи задържането на всички мигранти без документи за срок до шест месеца и ограничи тяхното право на обжалване.


Този ход имаше за цел да възпре преминаването на голям брой мигранти в държавата членка на Европейския съюз от Беларус, но предизвика недоволство сред хуманитарните групи.
Министър-председателят Ингрида Симоните каза тогава, че политиката ще попречи на мигрантите да си проправят път нелегално към по-богатата западна част на ЕС - предпочитаната дестинация на огромното мнозинство мигранти, достигащи територията на ЕС през последните години.


В решението си Конституционният съд заяви, че депутатите са имали право да приемат закон за задържането на мигранти, тъй като техният брой се е увеличил, но са нарушили конституцията, като са забранили индивидуалната оценка на обстоятелствата около отделните мигранти и са отнели правото им да обжалват в съда.


Полша и Литва се тревожат от беларуски режим за безвизови пътувания с десетки страни
Полша и Литва се тревожат от беларуски режим за безвизови пътувания с десетки страни

Законодателите са ограничили "правото на свобода повече, отколкото е необходимо за постигане на техните цели", каза председателят на съда при произнасянето на решението.


То беше взето след жалба на иракски мигрант срещу шестмесечното му задържане през 2021-2022 г.


Над 4 хил. мигранти влязоха в балтийската република с население от 2.7 милиона души от Беларус през 2021 г., предимно иракски граждани. Правителството започна да връща всички мигранти обратно на границата от август същата година, а парламентът превърна тази практика в закон през април 2023 г., отхвърляйки опасенията на правозащитните групи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK