След осем години спорове ЕС се договори за приема на мигранти, България се въздържа

Над 160 хил. души са пристигнали нелегално в ЕС от началото на годината. Около 2500 са се удавили по пътя или са изчезнали безследно по данни на ООН

© Reuters

Над 160 хил. души са пристигнали нелегално в ЕС от началото на годината. Около 2500 са се удавили по пътя или са изчезнали безследно по данни на ООНЕвропейските държави се споразумяха в четвъртък как да споделят отговорността за грижата за мигрантите и бежанците, като след 12 часа преговори успяха да се договорят по въпрос, по който ЕС не успяваше да намери решение близо десетилетие.


Министрите на вътрешните работи сключиха сделката в Люксембург, надявайки се да сложат край на години на разделение, датиращо от 2015 г., когато повече от милион души - предимно бягащи от войната в Сирия, достигнаха ЕС през Средиземно море.


Решението ще позволи да започнат преговорите с Европейския парламент по окончателното приемане на текстовете на законодателството, свързано с миграцията и убежището.
Полша и Унгария гласуваха против, а България се въздържа, както и Словакия, Малта и Литва, съобщи агенция "Франс прес".


Историческо или недостатъчно


Вътрешният министър Калин Стоянов заяви пред "Хоризонт", че постигнатият компромис не е достатъчно добър за граничните държави.

"Ние търсим по-общ подход, търсим по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави членки. Да сме ангажирани самостоятелно с охраната на държавната граница, която е и европейска граница - няма как да бъдем оставени сами за решаването на този проблем", каза Стоянов пред кореспондента на БНР в Люксембург.


Германският вътрешен министър Нанси Фейзер приветства споразумението като "историческо" и "печелившо решение" за всички европейски държави.


"Това е страхотно, страхотно постижение, което показва, че е възможно да работим заедно по миграцията. Ние сме много по-силни, когато работим заедно", каза комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от "Ройтерс".


Неспособни да се споразумеят как да споделят отговорността, страните от ЕС се съсредоточиха най-вече върху намаляването на пристигащите, като данните на ООН показват, че по-малко от 160 хил. души са пристигнали в ЕС през 2022 г. Близо 2500 души са загинали или изчезнали по пътя.


Тела на десетки удавени мигранти са извадени край бреговете на Либия
Тела на десетки удавени мигранти са извадени край бреговете на Либия


Държавите в южния край на ЕС, включително Италия и Гърция, отдавна изискват повече помощ, за да се справят с броя на хората, пристигащи на техните брегове. По-богатите страни, сред които Германия и Швеция, се оплакваха, че повечето се стремят към тях.


Полша и Унгария отказваха да приемат когото и да било от предимно мюсюлманския Близък изток и Северна Африка, докато десните и популистките партии в целия блок подхранваха дебата с антиимиграционна реторика.


"Все още можете да спечелите или загубите всякакви избори във всяка държава членка с миграцията. Това е илюстрация колко спорен е този въпрос", каза дипломат от ЕС, участващ в преговорите, цитиран от "Ройтерс".


Сделката


Докато министрите разговаряха, италианският премиер Джорджия Мелони, нейният колега от Нидерландия Марк Рюте, както и шефът на еврокомисията Урсула фон дер Лайен обявиха посещение в Тунис, за да обсъдят икономическите и енергийните връзки със страната - врата за африканската миграция към Европа.


Сунак обяви, че планът за намаляване на мигрантите, пристигащи с лодки, работи
Сунак обяви, че планът за намаляване на мигрантите, пристигащи с лодки, работи


По-рано в четвъртък Италия и Гърция поискаха промени в последната минута на предложеното споразумение, настоявайки за намаляване на броя на хората, които всяка държава ще трябва приеме, и по-меки правила за връщането на тези, които нямат право на закрила или убежище в ЕС.


Съгласно сделката, която в крайна сметка беше постигната и трябва да бъде финализирана преди изборите за ЕС през 2024 г., всяка страна ще отговаря за определен брой новопристигащи мигранти, но не е задължително да ги приема.


Държавите, които не желаят да приемат мигранти и бежанци, ще могат да помогнат на тези, които поемат издръжката им финансово, с оборудване или персонал. Сумата, която ще се дължи за всеки отказан мигрант, е около 20 хил. евро.


Споразумението ще въведе нова ускорена гранична процедура за връщане на онези, за които се смята, че е малко вероятно да получат убежище, за да им попречи да се задържат в ЕС с години в очакване на решения на различни институции.


Полша и Унгария се противопоставиха на сделката, като казаха, че европейските лидери трябва да се произнесат по нея на срещата си в края на месеца. Това обаче не я провали, тъй като за прокарването й беше необходимо мнозинство, а не единодушие.


Унгария пусна 777 трафиканти на мигранти
Унгария пусна 777 трафиканти на мигранти

Либералните критици на споразумението казаха, че бързата гранична процедура рискува да съживи трагичните сцени, които се разиграваха на гръцките острови преди няколко години, като създаде още по-пренаселени и неадекватни миграционни лагери в периферията на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK