Страните от ЕС договориха план за възстановяване на активи от организирана престъпност

Страните от ЕС договориха план за възстановяване на активи от организирана престъпност

© ReutersОрганизираната престъпност може да се сблъска с по-строги правила на Европейския съюз за незаконните печалби, включително такива, придобити чрез нарушаване на санкции, тъй като държавите членки се стремят да хармонизират съответните закони съгласно проект на директива, договорен в петък, предаде "Ройтерс".


Новият закон, който трябва да бъде приет след разговори с Европейския парламент и Европейската комисия, актуализира минималния набор от правила за проследяване, идентифициране, замразяване, конфискация и управление на престъпно имущество.


"Предложените правила ще се прилагат за широк кръг престъпления, включително нарушаване на санкции", се казва в изявление на Съвета на Европейския съюз от петък.


Германски министър иска по-строг отговор на заобикалянето на санкции срещу Русия
Германски министър иска по-строг отговор на заобикалянето на санкции срещу Русия"Печалбите на хората, които забогатяват от правене на бизнес с лица или компании от списъците със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по същия начин, както на трафикантите на хора или наркокартелите", се подчертава в изявлението.


Правоприлагащата агенция на ЕС Европол изчислява, че престъпните организации натрупват приходи от най-малко 139 милиарда евро всяка година.


Законът ще въведе нови правила, уреждащи конфискацията на "необяснимо богатство", които няма да изискват наказателна присъда, въпреки че това ще може да бъде направено само "ако съдът е убеден, че въпросното имущество произтича от престъпно поведение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK