Франция планира да премахне данъчна вратичка, облагодетелстваща Airbnb

Франция планира да премахне данъчна вратичка, облагодетелстваща Airbnb

© ReutersФренското финансово министерство работи по план за премахване на данъчната вратичка, облагодетелстваща краткосрочните наеми за обзаведените жилища като тези на Airbnb. Това заяви днес финансовият министър Брюно льо Мер, цитиран от "Ройтерс" и БТА.


Много големи френски градове се сблъскват с недостиг на жилища и отдаването под наем на апартаменти за туристи на платформи, като Airbnb често е обвинявано за намаляване на предлагането на жилища.


Миналия месец депутати от три партии призоваха за правила, които регулират подобни наеми и за прекратяване на благоприятните данъчни преференции, с които се ползват краткосрочните наеми по отношение на дългосрочните наеми.
"Трудно ми е да разбера много благоприятното данъчно облагане за Airbnb. "Ще променим данъчните правила и ще направя предложения за това", каза Льо Мер пред телевизия Бе Еф Ем.


"Когато нeочакваната печалба стане твърде голяма, а данъците прекалено благоприятни, няма причина да се запазва подобно данъчно облагане, което води до излишък", добави той.


Високопоставено лице от френското външно министерство заяви, че се работи по плановете и все още не е ясно дали ще бъдат включени в бюджета за 2024 г., който вероятно ще бъде публикуван в края на септември.


Париж ще фиксира годишни квоти за обзаведени туристически жилища в някои квартали
Париж ще фиксира годишни квоти за обзаведени туристически жилища в някои квартали


Приблизително 20 на сто от хората, които все още не са наели апартамент или част от апартамент в района на Париж и предградията на платформата Airbnb планират да го направят идната година по време на олимпийските игри във френската столица. Това се посочва в проучване, което платформата e поръчала на Френския институт за проучване на общественото мнение и маркетинг (Ifop).


Airbnb, който е корпоративен спонсор на олимпийските игри, отказа да коментира думите на Льо Мер.

Френският финансов министър засегна в интервюто за Бе Еф Ем и темата за намаляването на цените на хранителните стоки. Водещи компании от сектора във Франция, включително "Юниливър" (Unilever), са се ангажирали да намалят цените на стотици продукти от идния месец. Той заяви, че могат да бъдат наложени финансови санкции, ако те изпълнят обещанието си.

Правителството е ядосано, че цените, които потребителите плашат в супермаркетите, са достигнали рекордни равнища през последните месеци, въпреки че много от суровините са поевтинели.


Льо Мер не за първи път заплашва да върне това, което описва като "неправомерна" печалба на компаниите за хранителни стоки със специални данъци, ако те не "прехвърлят" понижените цени на суровините и върху потребителите, които се сблъскват с високите цени на електроенергията.


"До юли цените на някои продукти ще се понижат", каза днес френският финансов министър пред Бе Еф Ем, след като предишния ден се е срещнал с представители на хранителната промишленост.


"Ще има проверки и санкции за тези, които не се съобразяват с правилата", каза Льо Мер, цитирайки макаронените изделия, пилешкото месо и растителното масло като някои от продуктите, чиито цени могат да бъдат намалени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK