"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

© ReutersБългария беше спомената два пъти в 68-минутната реч за Състоянието на Съюза, която председателят на Европейската комисия произнесе пред Европейския парламент в сряда в Страсбург.


България беше посочена от Урсула фон дер Лайен сред държавите - най-силно пострадали от екстремални природни явления в резултат на климатичните промени. Председателят на Еврокомисията потвърди позицията на институцията, че България и Румъния трябва да бъдат приети незабавно в Шенген. "Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!", призова председателят на Европейската комисия.


Досега България е успявала веднъж да привлече вниманието на Фон дер Лайен, за да бъде включена в най-важната й годишна политическа реч. През 2021 г. София беше посочена от нея сред европейските градове с най-бързо развиващ се ИТ сектор.
"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

© audiovisual.ec.europa.eu


Речта за Състоянието на Съюза, произнесена в сряда, беше последната, произнесена пред този състав на Европейския парламент и за тази Комисия преди европейските избори през юни 2024 г.


Фон дер Лайен не я използва да хвърли светлина върху плановете си дали ще очаква преизбиране за още един мандат, но посвети значителна част от нея, за да изтъкне свършеното от екипа й, заявявайки, че 90% от поетите при избирането й през 2019 г. политически ангажименти, са изпълнени.


Вижте как четирима български евродепутати разкодираха посланията в речта във видеото:


Според евродепутатите Радан Кънев и Петър Витанов, които говориха пред "Дневник" и "Капитал", акцентирането върху успехите на Комисията, повече от година преди края на мандата й, може да се тълкува като заявка за нов. Илхан Кючук и Андрей Ковачев, които също участваха в разговара, обърнаха внимание, че Фон дер Лайен този пъти изпрати голяма част от посланията си към бизнеса и фермерите, а не към политиците и гражданите, както досега.


"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

© Reuters


Какво още обеща председателят на Европейската комисия


За Зелената сделка

 • Подкрепа за всички индустрилни сектори при изграждането на бизнес моделите им за декарбонизация на промишлеността
 • Достойни работни места и тържествено обещание никой да не бъде изоставен
 • Бъдещето на промишлеността в областта на чистите технологии да бъде създадено в Европа
 • Разследване дали държавните субсидии, предоставяни от Китай, които позволяват по-ниски цени на електромобилите, не изкривяват европейския пазар
 • Иницииране на стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС


За бизнеса и социалната политика

 • Европейската комисия ще назначи специален представител за малкия и среден бизнес, който ще бъде пряко подчинен на Фон дер Лайен, за да облекчи бюрократичните пречки пред дейността им
 • За всеки нов законодателен акт независим съвет ще извършва проверка дали не утежнява условията за конкурентоспособността на бизнеса
 • Предложение за намаляване на задълженията за докладване на фирмите с 25%
 • Подписване на търговски споразумения с Австралия, Мексико и Меркосур до края на 2023 г.
 • Бившият италиански премиер Марио Драги ще бъде натоварен да подготви доклад за бъдещето на европейската конкурентоспособност.


За цифровите технологии и изкуствения интелект

 • Глобално лидерство в разработването на нова световна рамка за изкуствения интелект, изградена върху три стълба: предпазни мерки, управление и иновации.
 • Инициатива за предоставяне на достъп на стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект до европейските супер компютри


Светът, миграцията и сигурността


Нов стратегически подход към Африка

 • Изграждане на икономически коридор, свързващ Индия, Близкия изток и Европа, включващ жп линия, тръбопроводи за пренос на водород и електроенергия
 • Управление на миграцията, чрез партньорства с държави, източник на мигранти
 • Обновяване на европейското законодателство срещу контрабандата и трафика на хора


Украйна

 • Ще бъдем на страната на Украйна на всяка стъпка по пътя ѝ. Толкова дълго, колкото е необходимо
 • Разширяване на обхвата на временната закрила за украинците в ЕС
 • Предоставяне на финансова, военна и икономическа помощ за възстановяването на Украйна


Колумбийският писател Ектор Абад Фасиолинсе беше тазигодишният специален гост на Фон дер Лайен за речта й. Той оцеля при руска ракетна атака срещу украинския град Краматорск през лятото. В нея загинаха над 30 души, хранещи се в местна пицария. Сред тях беше и украинската писателка Виктория Амелина (държи снимката й в ръце). Фон дер Лайен разаказа историята на връщането й в Украйна, зада описва военните престъпления, след като е оставила сина си в Прага с думите "Тук сме си у дома"

© Reuters

Колумбийският писател Ектор Абад Фасиолинсе беше тазигодишният специален гост на Фон дер Лайен за речта й. Той оцеля при руска ракетна атака срещу украинския град Краматорск през лятото. В нея загинаха над 30 души, хранещи се в местна пицария. Сред тях беше и украинската писателка Виктория Амелина (държи снимката й в ръце). Фон дер Лайен разаказа историята на връщането й в Украйна, зада описва военните престъпления, след като е оставила сина си в Прага с думите "Тук сме си у дома"


Разширяване на ЕС

 • включване на най-напредналите държави кандидати за ЕС в докладите за върховенството на правото, наравно с държавите членки, за да бъдат подкрепени в усилията им за реформи
 • Подготовка на ЕС за функциониране с повече държави


"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

© Reuters


Политическата реакция


Председателят на групата и на Европейската народна партия Манфред Вебер приветства инициативата за намаляване на бюрокрацията, амбицията за разширяване на търговските връзки и инвестирането в иновации. Вебер подчерта важността на приемането на реформата на европейската политика за миграция и необходимостта от създаване на Европейски съюз за отбрана.


Лидерът на социалистите в парламента Ираче Гарсия заяви, че основни приоритети на ЕС трябва да бъдат реиндустриализацията, за да се постигне стратегическа автономност, както и екологичният преход за спиране на последиците от климатичните промени. Социалистите настояват насилието, основано на пола, да бъде включено в списъка на престъпленията на ЕС и да се използват замразените руски активи, за да се подпомогне възстановяването на Украйна.


"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

© Reuters


Стефан Сежурне, председател на либералите от "Обнови Европа" също настоя през следващата година ЕС да се съсредоточи върху реиндустриализацията на Европа и решаването на проблема с миграцията. Той постави въпроса за промяна на "отровното" правило за единодушие в Съвета и призова Европа да обърне внимание на отчаяните призиви на съдиите в Полша и Унгария за институционална независимост.


Зелените очаквано настояха да се продължат усилията за осъществяване на екологичен преход. Филип Ламбертс го определи като "единствената най-голяма икономическа възможност за Европа". Ламбертс призова Европейската комисия да се заеме с жилищните проблеми и да увеличи усилията си срещу нарушенията на върховенството на закона "и не само към Полша или Унгария".


Консерваторите акцентираха върху увеличената нестабилност, несигурност и инфлация в Европа. Ришард Легутко, който води групата на консерваторите определи Зеления пакт като "скъпа екстравагантност", критикува лошото управление на европейския бюджет и предупреди, че Еврокомисията "се плъзга в посока олигархия", намесва се в националните политики и се опитва да свали правителствата, които не харесва, след като превърна върховенството на закона в карикатура".


"Българската" реч на Фон дер Лайен: обещанията и реакциите

© audiovisual.ec.europa.eu


За крайната деница ЕС трябва да намери подход към климатичните промени, който не вреди на фермерите, фирмите и собствените на сгради. Марко Дзани постави въпрос анонсираното разследване на цените на китайските електроавтомобили, като каза, че вече е известно, че Китай участва в нелоялна конкуренция. Според него ЕС няма да се справи с миграцията, докато не постигне съгласие по това кой има право да влиза в него и кой - не.


Крайната левица избра да акцентира върху влошаващите се условия за живот на мнозинството европейци, докато Брюксел "насърчава Европа, която все повече обслужва корпорациите над своите граждани". "95 милиона души в ЕС са застрашени от бедност", заяви Мартин Ширдеван.


Популяризирането на темата "Европа: Речта на Урсула Фон дер Лайен 2023" е финансирано с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на авторите им, спазват редакционните стандарти на "Дневник" и "Капитал" и Европейската комисия не отговаря за съдържанието им.

https://youtu.be/cfRNBbSWsUI?si=3okMjYTf88s2GLf9

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK