"Епъл" предложи ъпдейт за Франция, за да свали подозренията от iPhone12

"Епъл" предложи ъпдейт за Франция, за да свали подозренията от iPhone12

© ReutersАмериканската технологична компания "Епъл" (Apple) съобщи, че ще обнови софтуера на произвеждания от нея iPhone12 във Франция, където властите обявиха, че излъчващите вълни са по-високи от разрешените и безопасни нива на радиация.


"Ще пуснем ъпдейт на софтуера за потребители във Франция, който да покрива изискванията на регулаторните органи. Очакваме iPhone12 да продължи да бъде достъпен в страната", се посочва в изявление на компанията, разпространено в петък.


Френският регулатор съобщи в началото на седмицата, че тестовете му показват по-високи нива на излъчване от модела и препоръча изтеглянето му от пазара.


Франция спря продажбите на iPhone 12, спор дали е опасен за здравето плъзна из Европа
Франция спря продажбите на iPhone 12, спор дали е опасен за здравето плъзна из Европа"Епъл" оспори твърденията на френските власти, че моделът, който е пуснат на пазара още през 2020 г., има високи нива на излъчване и контрира, че той е сертифициран от много международни организации и отговаря на глобалните стандарти. Според компанията проблемът се е появил, тъй като френските власти са правили различен вид изследвания от общоприетите.


Междувременно Дания, която подобно на Белгия и на Нидерландия, обяви, че обмисля дали да не последва френския пример, съобщи, че няма да забранява продажбата на iPhone12.


Датските здравни власти власти заявиха в петък, че смартфонът не предизвиква загриженост по отношение на нивата на радиация и че очакват проблемът да бъде разрешен със софтуерна актуализация.


"Въз основа на наличната информация оценката на датските здравни власти е, че можете да продължите да използвате вашия iPhone 12 без притеснение", се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.


Междувременно белгийският държавен секретар по цифровизацията съобщи, че е поискал от "Епъл" да направи достъпна актуализацията на софтуера за всички държави от ЕС, въпреки че предварителната оценка на белгийския регулатор е че телефонът не представлява опасност за потребителите.


Германия също заяви, че търси общоевропейско решение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK