Брюксел: Забраната за украинското зърно вече не е необходима (обновена)

Български производители са подредили техниката си в Драгоман, близо до българско-сръбската граница, подготвяйки се за протест срещу отпадането на вноса на украинско зърно

© Reuters

Български производители са подредили техниката си в Драгоман, близо до българско-сръбската граница, подготвяйки се за протест срещу отпадането на вноса на украинско зърноМерките за ограничаване на вноса на украинско зърно вече са необходими, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия, след като в петък тя реши да не удължава ограниченията за България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия.


Говорителят се позова на анализ, направен от комисията, въз основа на наличните данни за цените на пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и рапицата, чийто внос беше ограничен през май за петте държави. Те получиха отстъпката от Европейската комисия, след като се оказа, че вносът в петте държави се е удвоил, след като през лятото на 2021 г. ЕС отмени вносните мита за тези земеделски стоки като жест на солидарност към воюваща Украйна.


Брюксел реши да не продължава забраната за внос на украинско зърно в България и още 4 страни
Брюксел реши да не продължава забраната за внос на украинско зърно в България и още 4 страни


Данни публично не бяха дадени, но говорителят посочи, че те са били обсъдени с петте държави и с Украйна в специалната платформа, създадена за регулиране на проблема.
В петък, веднага след като Еврокомисията обяви, че няма да удължи забраната за внос, Полша, Унгария и Словакия обявиха, че едностранно затварят границите си за украински храни. В Словакия - за четирите досега ограничавани зърнени култури, в Полша забраната беше разширена и до брашната и фуражите от тях, а Унгария обяви забрана за 25 продукта, които включват и някои видове месо.


Ден преди решението на Брюксел Народното събрание одобри предложение на правителство за едностранно вдигане на забраната за внос на украинско зърно, което предизвика благодарност от президента Володимир Зеленски и обявяването на национален протест на зърнопроизводителите в цяла България.


Протестиращи блокираха двата моста над Дунав
Протестиращи блокираха двата моста над Дунав


Румъния обяви, че ще изчака да види заявките за внос, преди да реши дали да въвежда едностранна забрана, или да отвори пазара си след изтичането на европейската дерогация в петък.


Реакцията на Украйна и на ЕС


В интервю за излизащото в Брюксел издание "Политико" търговският представител на Украйна Тарас Качка заявява, че Киев ще подаде съдебен иск в Световната търговска организация (СТО) срещу Полша, Унгария и Словакия.


Качка потвърди, че Украйна има споразумение с Европейската комисия и с петте държави до месец да въведе система за лицензиране на изнасяното към ЕС зърно, за да подобри контрола на количествата, които се отправят към ЕС.


Вечерта в понеделник стана ясно, че жалбите в СТО са подадени. Украинският вицепремиер Юлия Свириденко заяви:

"За нас е изключително важно да докажем, че отделните държави-членки не могат да забранят вноса на украински стоки. И затова подадохме искове чрез СТО", каза тя, цитирана от правителствения уебсайт.


Свириденко изрази надежда, че трите държави ще отменят ограниченията "и няма да има нужда да уреждаме отношенията си в съдилищата за дълъг период от време".


Трите разбунтували се държави нямат голяма подкрепа и в Съвета на ЕС, където в понеделник се събраха министрите на земеделието. Председателстващият заседанието испански министър на селското стопанство Луис Планас Пучадес заяви, че едностранната забрана "изглежда незаконна", но добави, че това трябва да бъде преценено от Европейската комисия.


Самата комисия заяви, че още изучава едностранните мерки, въведени от Полша, Унгария и Словакия, и отказа коментар.


Повечето страни в ЕС са против запазване на забраната за украинско зърно в България и още 4 членки
Повечето страни в ЕС са против запазване на забраната за украинско зърно в България и още 4 членки

Френският министър на земеделието Марк Фено разкритикува действията на трите държави, като заяви, че те поставят под въпрос европейската солидарност.


"За солидарността трябва да има единство... Трябва да държим двата елемента, в противен случай европейският проект е изложен на риск. Единният пазар е основен елемент", каза Фесно.


Той добави, че министрите на ЕС работят по предложение за нюансирано освобождаване от правилата за угарите, което може да помогне за облекчаване на напрежението върху фермерите.


"Не можем да кажем в същото време, че се нуждаем от площи за производство на биомаса, за производство на енергия, за производство на биоматериали, за осигуряване на нашите хранителни доставки и да останем в статуквото на Общата селскостопанска политика, която беше решена преди войната през Украйна, дори отчасти преди COVID-19", каза Фесно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK