Брюксел ще възнагради финансово вота на Северен Кипър

Европейският съюз ще възнагради финансово вота на турците в Кипър в подкрепа на обединението на острова. Основна точка в дневния ред на вчерашната среща на външните министри на съюза в Люксембург беше предложението на Еврокомисията за сваляне на икономическото ембарго и за финансово подпомагане на Севернокипърската турска република.

Според информации в пресата предназначеният за Северен Кипър финансов пакет е на стойност около 260 млн. евро.


Представяйки предложението на Брюксел, комисарят за външната политика Крис Патън потвърди критиката към кипърските гърци, които с над 75% мнозинство в неделя отхвърлиха плана за обединение на острова. "Ние всички сме дълбоко разочаровани, че тази историческа възможност беше пропусната. Меко казано, не смятам, че кипърската гръцка общност се държа добре", заяви Патън пред журналистите. Пред външните министри на държавите членки той изрази надежда, че 15-те ще се споразумеят бързо за мерките за прекратяване на икономическата изолация на турската общност в Кипър.

ЕС трябва да обсъди различен от досегашния маниер на поведение към Северен Кипър, подкрепи инициативата и върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

"Турската общност показа желанието си да влезе в ЕС и да бъде част от един обединен остров и ние трябва да вземем това предвид", цитираха агенциите думите на Солана. Дипломатите в Люксембург обаче упорито отказваха да прогнозират в понеделник резултата от съвещанията на външните министри за Кипър, изтъквайки необходимостта това решение да бъде взето с единодушие от държавите членки. Ако до събота, 1 май, решение не бъде взето, контролът по зелената разделителна линия между двете части на острова ще бъде засилен в съответствие с правилата на ЕС за охрана на външните граници, посочи пред АФП неназован дипломат.

Дипломати твърдят, че Брюксел е готов да отпусне на Северен Кипър 260-те млн. евро за три години, предвидени в донорския пакет, които трябваше да бъдат предоставени в случай, че референдумът беше успял.

Според АФП се обсъждат и други мерки като възстановяване на въздушните връзки със северната част на острова, както и отварянето на пристанищата за чужди кораби.

Изправени срещу силната международна критика, властите в гръцката част на Никозия вчера дадоха сигнали за помирение. "Винаги сме били готови да помагаме на турската общност и да дадем възможност за развитие на търговията", заяви външният министър Георгиос Якову, цитиран от АФП. Той подчерта, че всяко решение на Никозия в тази връзка ще бъде съгласувано с Брюксел. Според агенциите Република Кипър е готова да разхлаби режимите за внос на земеделски стоки, риба и рибни продукти и продукти на суровини от северната част на острова и да увеличи броя на контролно-пропускателните пунктове по продължение на охраняваната от ООН зелена линия между двете части на Кипър.

Анкара също започна лобиране за международна подкрепа на Северен Кипър. "Убеден съм, че политиката на изолация ще бъде прекратена", цитира АП турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Междувременно севернокипърската информационна агенция ТАК съобщи, че турският кипърски премиер Мехмет Али Талат е изпратил до ирландския председател на ЕС Бърти Ахърн искане да се замрази членството на Република Кипър в ЕС, докато островът не бъде обединен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK