Агроминистерството ще получава техническа помощ по САПАРД

Министерството на земеделието и горите (МЗГ) ще получава безвъзмездно средства за техническа помощ по предприсъединителната програма САПАРД на Европейския съюз (ЕС). Това е записано в специална наредба, която вчера беше публикувана в Държавен вестник. Финансирането ще става по мярка "Техническа помощ" и ще бъде до 100% от одобрените разходи. От тях 80% ще се осигуряват от ЕС и 20% от държавния бюджет. САПАРД възстановява парите след изпълнението на проект. По мярката може да кандидатства само агроведомството.

За изпълнението на всеки конкретен проект лицето трябва да бъде упълномощено от министъра на земеделието. За целта ведомството трябва да обявява изискванията към изпълнителите, както и критериите за оценка и избор на подадените предложения.


Те ще се избират чрез търг от комисия, която ще се определя със заповед на министъра. За всеки конкретен проект след провеждането на търга ще се подписва договор между МЗГ и избрания изпълнител. Практическото ръководство за провеждането на тръжните процедури по САПАРД трябва да се публикува на официалната страница на ведомството в интернет.

Програмата ще подпомага всички технически помощи, но без закупуване или наем на земя и сгради. Не се връщат средства за платени данъци, мита и такси за внос, които са възстановими, рефинансирани или могат да бъдат компенсирани по друг начин. Същото важи за банкови такси, такси по обезпечителни сделки, включително банкови гаранции и разходи, свързани с обслужване на банкови сметки.

Финансиране не може да се получава още за лизинг, закупуване на транспортни средства и специализирана техника, плащане в натура, разходи, свързани с доставка на стоки и предоставяне на услуги, които не произхождат от страните - членки на ЕС, и от България, оперативни разходи, включително разходи за поддръжка и наем.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK