Независим оценител ще одобрява Националния план за развитие

Транспорт, регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешкия капитал ще бъдат приоритети на страната, вписани в проекта за Националния план за развитие на България. Това обяви в събота зам.-министърът на финансите Любомир Дацов на семинар по европейска интеграция, организиран от Министерски съвет. Създаването на националния план е задължително условие, за да започне усвояването на структурните и кохезионните фондове от Европейския съюз след фактическото присъединяване на България през 2007 г.

Документът ще покрива периода 2007-2013 г. и трябва да бъде готов до 2006 г., обясни Дацов. Тогава ще бъде подписана "рамка за подкрепа на помощта" - на практика е финансов договор с ЕС, и на негова база се отпускат еврофондовете. Планът трябва подробно да описва приоритетите за развитие на България и начините, по които те ще се постигат. След като бъде изработен, документът ще се съгласува с бизнеса, неправителствените организации, научни институти и обществеността. Той трябва да бъде прегледан и от независим оценител, избран от правителството. Оценител може да бъде български или чуждестранен институт или неправителствена организация, но по думите на Дацов най-подходящият вариант би бил смесена структура. След като бъде напълно одобрен в страната, документът се изпраща в Брюксел и започва отпускането на средства за първите три години от членството.


Според външния министър Соломон Паси България е в много по-изгодна позиция в момента от страните, участвали преди 50 г. в плана "Маршал". Пред Би Ти Ви той обясни, че страната ще получи пропорционално много повече пари като процент от брутния вътрешен продукт. По думите му предпазната клауза за едногодишно забавяне на членството в случай на неспазване на ангажиментите няма да бъде приложена спрямо нас, тъй като правителството извършва добре реформите. За България няма да стане по-леко оттук нататък, но ще имаме преимущества от влизането в ЕС, каза министър Паси.

България за момента е единствената държава сред 25-те страни членки, която има резервирано място в новия бюджет за ЕС за периода 2007-2013 г., който трябва да бъде изработен до 2006 г. Причината е отпуснатата финансова рамка, с която бяха затворени последните финансови глави, обясни зам.-министър Дацов. Европарите ще пристигат на национално ниво в Министерството на финансите, след което по приоритетите, описани в националния план и програмите по реализирането им, ще се разпределят в петте ресорни министерства. Средствата ще се усвояват чрез проекти, които ще се одобряват от мониторинговите комисии. Тези комисии освен представители на отделните министерствата ще включват и такива от неправителствените организации, институти, университети и браншови организации. Те ще са отговорни за целия процес - от обявяването на търгове и одобряването на проекти за финансиране от еврофондовете до контрола над изпълнението им.

- - -

Друга административна промяна, свързана с предстоящото членство в ЕС, засяга Министерския съвет, където ще се образува съвет по мониторинг с председател министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. В новата структура ще се обединят основният преговорен екип, включващ ресорните зам.-министри, и координационният съвет, съставен от шефовете на работни групи по преговорните глави. Той ще следи за спазването на сроковете по отчитането на работата по изпълнение на ангажиментите. Председателят ще има право да свиква съвета по всяко време и в различен формат. Съветът ще се отчита пред съществуващия и в момента и ръководен от вицепремиера Пламен Панайотов Съвет по евроинтеграция към ЕС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK