Само 15% от евростандартите за качество се прилагат в България

Над 300 хил. малки и средни предприятия са застрашени от закриване, защото не спазват европейските изисквания за качество и продуктите им няма да са конкурентни след приемането на страната в Европейския съюз през 2007 г. Това прогнозира председателят на Българския съвет за доброволна сертификация (БСДС) проф. Бранимир Сандалски във вторник. По думите му в България се прилагат едва 6 на сто от световните и 15 на сто от европейските стандарти за качество и това се дължи главно на държавния монопол в сферата на стандартизацията и сертификацията на фирмите.

От асоциацията настояват за създаването на национална система за безопасност и качество на продуктите, която да се изпълнява и регулира от неправителствения и частния сектор. Това налага приемането на специален закон, обясниха от БСДС. Практиката в другите европейски държави показва, че дейностите по доказване и гарантиране на качеството са доброволни и се изпълняват от неправителствените организации.


Прилагането на подобна схема в България според Сандалски ще ограничи сивата икономика и ще засили отговорната роля на производителите. Парадокс е, че у нас има държавни структури, които си присвояват правото да монополизират и контролират доброволните дейности и пречат на създаването на свободен конкурентен пазар, добави той.

Според зам.-председателя на Съюза за стопанска инициатива Теодор Денчев държавата трябва да насочи вниманието си към покриването на изискванията за безопасност на продуктите. Това включва въвеждането и на европейските директиви за безопасност и контрол на тяхното изпълнение. Акредитиращият орган в момента е Българската служба по акредитация, която официално признава сертифициращите компании.

От БСДС настояват и тази дейност да бъде поверена в ръцете на неправителствена организация, която да следи за изпълнението на европейските норми за качество. По данни на "Клуб 9000" от края на миналата година компаниите, които имат сертификат за качество, са едва около 900, но експертите предполагат, че броят им вече надвишава 1000.

Доказването на качеството не е задължително, но е основно условие за привличането на чужди партньори и инвеститори. В зависимост от мащаба на фирмата цената на сертификацията по ISO например варира между 10 хил. и 30 хил. лева. Фирмите, които сертифицират в България, са представителства на чужди компании.

По-големите от тях са BVQI, LRQA, SGS и TUV Rheinland. Ако тази дейност започне да се изпълнява от акредитирани български компании, цената на услугата ще падне и така повече фирми ще могат да кандидатстват за сертификат за управление на качеството, коментира Теодор Денчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK