Транспортният министър остава без контрол в БТК

Министърът на транспорта и съобщенията няма да управлява 35-процентното държавно участие в частната БТК от началото на 2005 г. Тогава правата му трябва да бъдат прехвърлени на друг министър, предвижда актуализираната секторна политика в далекосъобщенията, която е пусната за обществено обсъждане.

При затварянето на глава "Телекомуникации" в преговорите с ЕС България пое ангажимента да раздели управлението на собствеността в БТК от политиката и регулирането, за да няма конфликт на интереси. Правото на управление на държавната собственост ще бъде прехвърлено на министър, чиито функции не са свързани с политиката и регулирането на сектора, каза началникът на дирекция "Политика в далекосъобщенията" в Министерството на транспорта Божидар Сименов. Според Правилника за управление на държавното участие в търговските дружества решение за промяната ще вземе правителството.


Преди два месеца 65% от БТК бяха продадени на виенската компания "Вива Венчърс" за 280 млн. евро. Приватизационният договор предвижда 20% от държавния дял в телекомуникационната компания шест месеца след сделката да бъдат пуснати на фондовата борса, а останалите - до средата на 2005 г., поясниха от транспортното министерство. В момента държавата се представлява в ръководството на БТК от зам.-министъра на транспорта Неделчо Неделчев и шефа на дирекция "Правна" в министерството Красимира Стоянова, които са носители на т.нар. златна акция. Според различни източници възможно е с управлението на собствеността в БТК да се заемат вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева или финансовият министър Милен Велчев.

От началото на 2005 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще може да решава спорове между операторите, свързани с достъпа и взаимното свързване на мрежите и наетите линии. Европейската правна рамка от 2002 г. изисква регулаторната комисия да остане независима. Когато КРС поиска информация от компаниите за пазара, то тя не трябва да ги затруднява и трябва да е обществено достъпна, пише в секторната политика.

От началото на 2005 г. трябва бъде създаден фонд, който да компенсира операторите, които предоставят фиксирани телефонни услуги в труднодостъпни и слабо населени райони и трупат загуби от тази дейност. Телекомите ще доказват загубите си пред регулаторната комисия. Условие за получаване на компенсацията е да имат под 80% от пазара и под 17% от абонатите им да ползват икономични пакети от услуги. Средствата във фонда ще се набират от вноски от операторите. Размерът на вноските ще е 0.8% от брутните им приходи без ДДС.

-----------------------------

Какво предвижда секторната политика

- Преход от аналогово към цифрово радио

- Издаване на два UMTS лиценза до края на 2004 г.

- Третият GSM оператор да заработи до средата на 2005 г.

- Въвеждане на единен номер за спешни повиквания 112 до 2007 г.

- Мобилният номер на абоната да се запазва при смяна на GSM оператора, срокът е до 1 януари 2007 г.

- Въвеждане на преносимост на фиксирания телефонен номер, срок до 1 януари 2009 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK