Видин е сред пилотните общини за изграждане на устойчив екотуризъм

Видин е една от 6-те пилотни общини в България, които ще участват в изграждането на Национална сертификационна система за устойчив туризъм и екотуризъм, съобщиха от пресслужбата на община Видин.

Проектопредложението се подготвя по конкурс "Развитие на екотуризма в България", обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програма ФАР. Идеята е инициирана от Световната туристическа организация и България ще бъде една от първите реализирали я страни в света. За осъществяването й ще бъдат изградени офиси по места и сформирани местни екипи, които ще работят в няколко направления: координационно-управленско, инженерно-техническо, информационно, рекламно-промоционално и научно.


Националната сертификационна система за устойчив туризъм и екотуризъм има за цел за бъдат адаптирани местните туристически ресурси към действащите международни стандарти. Научната основа на сертифицирането се изготвя от експертна група, ръководена от швейцарски учени.

Ползите от реализацията на този проект ще са в няколко посоки. Това са подпомагане на цялостното развитие, повишаване на значимостта на туризма в национален план, както и на неговата конкурентноспособност и имидж в международен план, съобщиха още от Видинска община.

Партньори на община Видин при осъществяването на проекта ще бъдат Областната управа, туристическо дружество "Бонония" и Съветът по туризъм-Видин.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK