Евромаркировката СЕ ще се получава и в България

До няколко месеца се очаква сертификатите на българските лаборатории за оценка на стоките да бъдат признати и в Европейския съюз. Това ще стане, след като София и Брюксел подпишат протокол за взаимно признаване на оценките на съответствието. По документа Министерството на икономиката преговаря с Европейската комисия вече две години, съобщи директорът във ведомството Силвана Любенова.

Сега вносителите от ЕС и българските износители преминават двукратна оценка на съответствието - в българска и в европейска лаборатория. След взаимното признаване едната от проверките ще отпадне за производителите на електро- и газови уреди, машини, детски играчки и асансьори. Те ще имат право да маркират продукцията си с общоевропейския знак за съответствие на стандартите СЕ. Веднага след подписването започват преговорите за валидиране на лабораториите за оценка на съдовете под налягане, строителните материали и медицинските изделия, съобщи Любенова.


Ако протоколът не бъде подписан, след влизането в ЕС българските производители ще трябва да оценяват стоките си в чужбина, а това означава и значително по-високи разходи, коментира директорът в Държавната агенция за метрология и технически надзор Мариана Цанева. Тя даде пример с изследването на електрическа ютия, което в държави от ЕС струва около 5 хил. евро. Техници за проверка на газов бойлер пък взимали в Гърция по 90 евро на час при продължителност на проверката над 22 часа.

Досега агенцията е издала 16 разрешения на лаборатории, които могат да оценяват съответствието на техническите продукти. Само един лиценз е отнет. Общият брой на кандидатите да извършват такава дейност е 57, съобщи Цанева. Процедурите за издаване на разрешение обаче продължават между 6 месеца и няколко години. Основният проблем на фирмите е липсата на качествена апаратура за изпитване, стендове и симулатори, които да позволят проверка на стоката по няколко параметъра.

В момента тече подбор на лаборатории, които ще получат модерна техника, финансирана с 3 млн. евро от програмата ФАР. Преценката се прави според това доколко фирмата е жизнеспособна и дали има достатъчно български производители, които да се възползват от нейната работа. Селекцията се извършва от независим чуждестранен консултант.

От началото на годината до края на септември агенцията е съставила 275 акта и е издала 104 наказателни постановления за некачествени играчки, електроуреди, строителни продукти. Тази година са спрени от продажба два вида електрически кани за бързо нагряване на вода на фирмата "Аладин". Преди няколко дни са унищожени и опасни електрически котлони, произведени от хасковската "Аида 2".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK