Фирмите трябва да спазват по-строги норми за шума

Работодателите трябва да се погрижат средноседмичното ниво на шум да е с по-ниски децибели от досега допустимите. Това предвижда нова наредба на министерствата на труда и здравеопазването, която влиза в сила от 15 февруари 2006 г. Досега беше разрешено работниците да са подложени на шум до 90 децибела средноседмично ниво, а максималната допустима граница вече ще е 87.

При измерване на база дневно ниво допустимите децибели остават най-много 85, а още при достигане на 80 шефът на компанията трябва да предприеме мерки - да снабди персонала с предпазни средства. При достигане на максималната допустима стойност работодателят трябва да накара подчинените си да използват средствата за защита на слуха. Работодателят е длъжен да оцени и когато е необходимо, да измери нивата на шума, на които работещите са подложени, гласи наредбата.

Един от първите законопроекти, които гласува новият парламент на първо четене, беше за защитата от шума в околната среда. Европейският съюз критикува България, че не прие в срок нормативния акт. Той ще задължи държавната администрация да следи нивото на шума от автомобилния трафик, железниците, самолетите, големите промишлени предприятия. Специални разпоредби предвиждат ограничения за източниците на шум в близост до жилищни комплекси, болници, училища и детски градини, паркове.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK