Германски компании имат готови проекти за България

Представители на десет крупни германски компании заявиха интереса си да реализират свои проекти в България и обсъдиха възможността за това с президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, както и с министрите на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на отбраната Веселин Близнаков. Компаниите имат конкретни намерения да инвестират в сферата на енергетиката, инфраструктурата, здравеопазването и са дискутирали възможностите и параметрите за участие в търгове на някои от министерствата.

Делегацията на германските индустриалци се води от председателя на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд. По думите му компаниите имат интерес да работят в България за осигуряването на евтино енергоснабдяване. По време на срещите се е обсъждала политиката на правителството по отношение на раздържавяването на енергийния сектор, както и модернизирането на АЕЦ "Белене".


В делегацията има представители и на строителни компании, които имат желание да работят за изграждането на пътища, летища и др. Такива са например фирмите "Цюблин" (Zublin) и "Алпине" (Alpine).

По време на разговорите между "Даймлер Крайслер" и министъра на отбраната Веселин Близнаков са обсъждани конкретните параметри за доставката на следващия транш от автомобили за българската армия. Компанията спечели търга за модернизиране на армията, като вторият транш ще стане през 2006 и 2007 г. Манголд припомни още, че вече е подписан договорът с ЕАДС (EADS) за доставката на хеликоптери, а по думите му има достатъчно предпоставки да се подпише и договор за доставката на корвети от консорциума между "Люрсен" (Lurssen) и "Тисен-Круп" (Thyssen-Krupp).

Други конкретни проекти, които са обсъждани, са за модернизиране на информационното осигуряване на здравната система от SAP, въвеждането на модел на здравното осигуряване и др.

Манголд акцентира върху това колко е важно страната да има отлична инфраструктура, за да има конкурентоспособна икономика и да развива туризма. За да привличате повече туристи, трябва да осигурите достъпа до културните забележителности, обясни Тесен фон Хайдебрек, представител на Дойче банк, който също е част от делегацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK