ЕБВР отпусна 15 млн. евро на ОББ и "Алианц"

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви в четвъртък, че е отпуснала общо 15 млн. евро на две български кредитни институции - Обединена българска банка и ТБ "Алианц България". Първата получава допълнително 10 млн. евро по програмата за енергийна ефективност. Втората институция взема 5 млн. евро, които ще отпусне за финансирането на сектора от малки и средни фирми в страната.


От ОББ декларираха, че новият кредит ще достигне до още по-голям брой фирми, след като първата линия от 15 млн. евро вече е помогнала на повече от 20 частни индустриални фирми да намалят значително консумацията си на енергия или да произвеждат енергия по-ефективно.


Ресурсът от ЕБВР се предоставя съгласно Програмата за енергийна ефективност в промишлеността и възобновяеми енергийни източници, създадена през 2004 г. от евробанката заедно с Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" и Министерството на енергетиката и енергийните ресурси, чрез Агенцията за енергийна ефективност. Обединена българска банка създаде по програмата два продукта - инвестиционен кредит "Ефективност" и инвестиционен кредит "Феникс". Максималният размер на кредита е 2 млн. евро. Според Джеймс Хислоп, който е новият директор на ЕБВР за България (той наследи на поста Джон Шомел-Доу), кредитите помагат за по-ефективното използване на енергията, редуцирайки нивата на замърсяване чрез намаляване на въглеродните емисии. Освен това с намаляване на разходите за енергия фирмите стават по-конкурентоспособни, което е от изключителна важност, тъй като България се подготвя да се присъедини към Европейския cъюз, смята Хислоп. Програмата подкрепя и създаването на мощности, които използват възобновяеми източници на енергия като водноелектрически, слънчеви и вятърни централи, инсталации за използване на биогаз и геотермални мощности. Кредитите се отпускат за максимален срок от шест години. Фирмите могат да се възползват от допълнителна субсидия при успешно приключване на изграждането на проекта в размер на 7.5% от главницата на кредита при проекти за подобряване на енергийната ефективност и 20% от главницата на кредита при строеж на мощности, които използват възобновяеми източници на енергия.
Първият етап на програмата бе стартиран през 2004 г., като тогава ЕБВР отпусна кредити на шест български банки на обща стойност 50 млн. евро. През 2006 г. ЕБВР одобри допълнително 55 млн. евро по тази програма за България. Финансирането е придружено от 20 млн. евро безвъзмездна помощ от Козлодуйския фонд, създаден през 2000 г. и администриран от ЕБВР.


"Алианц България" пък се присъедини към друга програма на ЕБВР, която е съвместна с Европейския съюз в подкрепа за развитието на малките и средните предприятия. Заемът от 5 млн. евро е допълнен от грант в размер на 1 млн. евро от Европейската комисия за техническа подкрепа и финансово подпомагане. Според Хислоп този заем ще подпомогне растежа на българския частен дребен и среден бизнес чрез улесняване на достъпа до финансиране.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK