Износът на текстил продължава да расте

Увеличава се вносът на облекла от Китай

Търговията на дребно с облекла, текстил, обувки и кожени изделия е нараствала с над 10% за полугодието

© Юлия Лазарова

Търговията на дребно с облекла, текстил, обувки и кожени изделия е нараствала с над 10% за полугодиетоИзносът на български текстил и облекла бележи ръст от 6.8% за първото полугодие на тази година спрямо същия период на 2005 г., показват данните на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ).


Увеличението идва въпреки продължаващата в цяла Европа инвазия на китайски стоки, която беше една от основните причини за застоя в сектора в България през миналата година. Българските предприятия са се преборили с по-евтините стоки, внасяни основно от Китай, благодарение на специализацията си, като много от тях се насочват към конкретни пазарни ниши и производство на по-качествени облекла, обясняват от БАПИОТ. Делът на вноса на текстил от Китай остава в рамките на 3 процента през първата половина на 2006 г. Въпреки това значително нараства вносът на китайски облекла и достига 6.7% от общия импорт на облекла. За сравнение - за 2005 г. делът е бил 4%.


Традиционно секторът текстил и облекло е експортно ориентиран, като износът за първото полугодие достига 1.72 млрд. лв. Това е 15.5% от общия износ на България и 27.6% от износа ни за ЕС. Износът на текстил бележи ръст от 14% до 289 млн. лв. Той се дължи основно на увеличения експорт на трикотажни платове (+68.4%), импрегнирани, промазани, покрити и ламинирани тъкани (+50.7%) и вълна и вълнени тъкани (+39.4%). В същото време намалява износът на памук, специални тъкани, дантели, гоблени и др. Износът на облекло е нараснал с 5.5 на сто в сравнения със същия период на 2005 г. Традиционно основната част от износа в сектора - 86%, е за страните от Европейския съюз, като стойността на изнасяните продукти за полугодието нараства значително - с около 10%.
За първото полугодие страната е внесла текстил и облекла общо за 1.412 млрд. лв. и така секторът запазва положителния си търговски баланс, който възлиза на 308 млн. лв. Това е ръст от 21% в сравнение със същия период на 2005 г. Вносът на текстил е нараснал с 6%, а вносът на облекло няма промяна. Традиционно най-голямото перо във вноса (73.2%) са текстилните суровини, платове и спомагателни материали, които се внасят най-вече за дообработка на ишлеме. Както обикновено, основната част (71%) от импорта е от страните в ЕС, откъдето са по-голямата част от възложителите за работа на ишлеме.


Основните пазари за българските текстилни продукти:

Страна
Износ (в млн. лв.)
Изменение (в %)
Италия
372.3
+22%
Гърция
326.3 -6%
Германия 304.8
+13%
Франция
164 +3%
Испания
100.8 +27%
Великобритания
62.3 -2%

Източник: БАПИОТ

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK