Нови продукти от Европа се насочват към България

Производители на храни от ЕС усилено проучват стъпването си на пазара от 1 януари

Нови продукти от Европа се насочват към България


Европейски производители на хранителни продукти усилено проучват възможностите да стъпят на българския пазар след 1 януари, научи "Дневник". Като пълноправен член на Европейския съюз България автоматично става част от общия пазар, което означава край на досегашния режим на внос и износ, като всички търговски сделки в рамките на съюза вече ще са вътрешни. Както за българската продукция, така и за производителите от страните членки отпадат и всички досегашни мита.


Големите търговски вериги като "Фантастико", "Била", "Пикадили" и др. потвърдиха, че през последните един-два месеца интересът на европейски производители към нашия пазар нараства интензивно. Българските компании също се готвят да посрещнат предизвикателствата, свързани с появата на десетки нови играчи в хранителния сектор.


Освен достъп до големите дистрибутори в страната производителите от ЕС търсят директен контакт с търговските вериги у нас, проучвайки възможностите да продават в тях готовата си продукция, както и да изпълняват поръчки за собствените марки на магазините. Средно на ден получаваме по три-четири запитвания от различни компании, казаха от "Фантастико".
По данни от хипермаркетите проучвания на пазара правят консервни предприятия от Латвия, Унгария, Чехия, Полша и Румъния; производители на вино от Испания, Италия и Португалия; на захарни изделия и безалкохолни напитки от Полша и другите източноевропейски страни; на сирена и други млечни продукти от Франция и Италия. Като цяло най-висок е интересът от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. Сега е моментът, когато веригите трябва да преценят с какви стоки да обогатят асортимента си и към кои нови доставчици да се обърнат, каза Стефан Косев, изпълнителен директор на "Пикадили". По думите му те вече преговарят с няколко европейски компании от различни сегменти на хранителния бранш за доставки от началото на следващата година.


Представителите на търговските вериги все още не могат да дадат еднозначен отговор как ще се отрази засилената конкуренция на цените на стоките. Като цяло се очаква да има известно увеличение, но още не се знае с колко. За някои от по-екзотичните стоки пък, които досега по-трудно се внасяха в страната, може да се очаква, че ще станат по-достъпни, смята Косев.


По общо мнение на търговците много от българските производители са изпуснали момента да повишат своята ефективност и да станат конкурентоспособни на западните. Секретарят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Антоанета Божинова изрази надежда, че по-голямата част от българските компании за консерви ще запазят позиции на пазара, въпреки че по думите й чуждите компании ще са в състояние да предлагат по-ниски цени за продуктите си. Божинова също съобщи за засилен маркетингов интерес на производители от Европа, които се обръщат към браншовата организация с въпроси за възможностите на местния пазар.


"Ние също за първи път отчитаме толкова сериозен интерес към българския пазар", каза изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова. Браншовата организация в момента подготвя специализираното изложение "Месомания", за което вече са заявили участие големи компании за меса и колбаси от Германия, Гърция, Австрия, Италия и Унгария. По информация на асоциацията чуждите производители са в състояние да стъпят с конкурентни цени дори при търговията със свинско. Причината е, че българските производители използват доставено от Европа месо за производството на колбаси. От асоциацията определиха задаващата се нова ситуация като хаос и драма. Според Чамова не е изключено компаниите да повторят опита на балтийските държави, където по-малките производители, останали извън мрежата на големите вериги, не са издържали на конкурентния натиск и са фалирали.


Като допълнителна трудност за местните производители са и някои от условията, наложени от хипермаркетите на доставчиците - като отлагане на плащанията до две-три седмици след доставката, а понякога и в по-дълъг срок. В същото време те изискват от производителите да ги уведомяват в подобни срокове за планирана промяна на цените.


--------


Търговските вериги очакват след влизането на България да се засили и вносът на нехранителни продукти - текстилни стоки, облекла, обувки, стоки за дома и др., които са по поръчка на европейските компании и се произвеждат в Китай. Те се складират в големи складови и търговски комплекси и могат да стигат до българския пазар без обмитяване. Наскоро в Унгария беше създаден такъв регионален хъб за складиране на стоки. Складовите центрове от този тип зареждат промишлеността на международно и национално ниво. Така например в момента се обсъжда възможността за създаване на център за китайски стоки в Плевен.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Икономист
  *****

  А какво става с българските продукти за Европа? Явно по време на преговорите е било решено, че България просто ще е пазар където западняците да си продават стоката. И никой не си е и ппомислял че български фирми ще продават стоката си в западна Европа.

 2. 2 Профил на !
  *****
 3. 3 Профил на Политикономист
  *****

  Това не е соцпазар та да се решава на преговори кой къде да продава.

 4. 4 Профил на Ие
  *****

  Когато не сме подготвени за пазара на ЕС, за какво бързахме да влизаме? За да фалират 50% от всички фирми за сметка на чуждестранни такива ли?

  Че нашите фирми за пълна трагедия е ясно за мнозина, но трябва ли да фалират, това ли е единственият изход? Явно да, решиха в един глас псевдосини, лайняножълти и псевдочервени, както и Гоце, разбира се.

 5. 5 Профил на Икономист
  *****

  Много сте наивен.... ако западният пазар беше отворен за нашите стоки, българските вина, ракии и цигари отдавна да са го завладяли... ЕС прави това което искат западните фирми, а западните фирми искат 1) нови пазари и 2)конкуренцията да бъде държана настрана от старите им пазари... Понятия като справедливост, честност, свободен пазар са за да се баламосват такива като вас.... хайде добро утро и добър вечер.

 6. 6 Профил на Potrebitel
  *****

  Отдавна беше време мърльовците които ни пробутваха всевазможни боклуци досега в преработените продукти като кремвирсхи, хляб колбаси да рзберат з акакво става въпрос. Както и българските санитарни и данъчни власти които си затавряха очите за масовите безобразия.

 7. 7 Профил на s
  *****

  tazi vecher jadoh kenvirshi -- nashi -- i bjaha mnogo gadni, taka che se radvam che shte se otvori pazara i che ima po-strogi iziskvanija, zashtoto tova shte pododbri produktite, koito nie knosumirame. A tova che shte falirat mnogo BG predprijatoja, njama samnenie.

 8. 8 Профил на Гражданин
  *****

  Завършилите ВИИ "Карл Маркс" по-добре да си траят, а не да се подписват по форумите като "икономист"-и. Образованието и разбиранията ви са тотално неадекватни за съвременния свят. Тъжно, но факт - учили са ви само да повтаряте пропагандни текстове като папагали. Феновете на Волен Сидеров са в същата категория по отношение на икономическите си разбирания - наивници с промити мозъци.

  Да, много фирми ще фалират, да - няма да има кой знае колко износ отначало. Но не заради някаква политика, а заради качеството на продуктите. И в дългосрочен план това е добре, защото бизнеса ще се научи да се конкурира със западните стоки.

 9. 9 Профил на Краставичар
  *****

  Яжте зарзавати и по-малко месища. Не само българските - всички кренвирши са гадни. Те и консервите и компотите са храна в случай на война, за саможертващи се войници. Такива в България вече няма.

 10. 10 Профил на .
  *****
 11. 11 Профил на -
  *****

  Не бойте се деца! Пак ще купуваме боклуци и скапана стока. За такива ще ни стигат парите.

 12. 12 Профил на Роберт Чипърфийлд
  *****

  На свободния пазар големите риби изяждат малките. Ако една чуждестранна компания или картел от компонии решат да убият някой отръсъл на българското производство, те законно могат да намялат техните цени и нашите компании ще фалират. Тогава картелиралите се компании ще налагат каквито си цени искат. Нашите работници тогава ще работят за минимални заплати като слуги. Къде е Киро на Кирия. Но това не се отнася до онези които вкараха България
  в тази мрежа. Нека обикновения народ се поти до кръв и сълзи и да дели жълтите стотинки на две.

 13. 13 Профил на SMIKER
  *****

  Нека да ги завладеем с цигари виктори на наши цени. ДА ИМ НАПРАВИМ ДЪМПИНГ!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на зажаднял
  *****

  Най - сетне! След влизане в Европа ще ручаме на корем евтини пържоли, луканки, пастети, торти Гараш и белгийски шоколади.

 17. 17 Профил на евролиберал
  *****

  Аз ще се радвам най-после да фалират българските мърльвци, тарикати, лъжци, крадци, връзкари, мутри, наркодилъри, ченчаджии, сводници, търгаши, авантаджии и т.н. измет и да дойдат организираните фирми с доброто качество и доброто заплащане, защото ми е омръзнало българските диваци да се хранят на мой гръб, защото няма други освен тях. Крайно съм отвратен от българският манталитет ако изобщо може да става въпрос за бизнес, много ясно че ще предпочета чуждото, няма да плащам на сулю и пулю защото са връзкари искам да имам избор и като потребител и за професионална реализация, изобщо какво да си хабя думите, след една години е рано да започнем да го усещаме има още доста време да мине, че бъркотията в държавата ни е голяма, но все пак тези на които им се работи, ще усетят разликата.

 18. 18 Профил на Boris Sokolov
  *****

  ...Най - сетне! След влизане в Европа ще ручаме на корем евтини пържоли, луканки, пастети, торти Гараш и белгийски шоколади. ...

  Mi tova e uzhasno gadno menu...Pastet- molya vi se. Nai prostashkata hrana. Torti Garash i shokolad....2000kalorii za polovin parche. Ako vsichki yademe takiva neshta vseki den - che umrem za dvaeset dena ili she stanem 180 kila....YAK!!!!

 19. 19 Профил на SS
  *****

  Ei pi4, sorry za problema ti s tegloto, ama az ot godini se typ4a s gara6 i ka4estven 6okolad i prashtq ot zdrave - kakaovite produkti sa mnogo polezni, vqrno mesata ne 4ak tolkova, no pastetyt ot drob e mnogo hubavo ne6to - ima jelqzo i mikroelementi. da ne govorim 4e na vkus izborenite produkti mnogokratno prevyshojdat tezi proizvedeni v BG.. za syjalenie na6ite typanari ne se setiha kak se pravqt ka4estveni stoki s mnogo malki izkliu4eniq. koito iska da prosperira da se nau4i da raboti ka4estveno a ne da typ4e stokata si s voda i soia, ili vqkakvi tam surogati...

 20. 20 Профил на Jay-R
  *****

  Novite produkti 6te razdvizhat pazara po otno6enie na ka4estvo-zeni-tqrgovski vid. <<estestveno drug e vqprosqt-vkusni ili bezvkusni sa. Kojto e sviknal da kupuva-pak 6te kupuva. Kojto si proizvezhda za doma6no polzuvane meso i vsi4ko ostanalo-6te si jade ka4estveni produkti-sobstveno proizvodstvo. A 4e mnogo NoName firmi 6te falirat ne e nikak stra6no. I na ZAPAD tova e ezhednevie i tradicja. V prirodata ozeljava po-podgotvenija i po-zdravija. A BG firmi sa bolni ot ...prejazhdane ... Neka sami da prodqlzhat da si jadat bokluzite . A 4e ot ZAPAD 6te dojdat po-ka4estveni Bokluzi na trapezata ni-da vi e sladko!!!

 21. 21 Профил на анонимен
  *****

  ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПРОЧЕТАТ И ПОДПИШАТ ПОДПИСКАТА СРЕЩУ ПРИБЪРЗАНОТО ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ОТ 1 ЯНУАРИ 2007 Г. МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ НА www.bgpetition.com/kerelov/index.html

 22. 22 Профил на Tokyo
  *****

  "Представителите на търговските вериги все още не могат да дадат еднозначен отговор как ще се отрази засилената конкуренция на цените на стоките. Като цяло се очаква да има известно увеличение, но още не се знае с колко."
  As pqk si misleh che kato zasilena konkurentsiya vodi do ponijavane na tsenite...
  A inache - super, nadyavam se nehigienichnite i lakomi rodni proizvoditeli i prerabotvateli da se stresnat malko ot konkurentsiayata i da podobryat kachestvoto na predlaganite produkti. Ili da falirat.

 23. 23 Профил на мия
  *****

  имаха и време, и възможности, и евтина работна ръка, и пари с чували за изпиране, и законодателни възможности(забавната приватизация), тези наши бизнесмени и родни производители.да са се подготвили.

 24. 24 Профил на К.А.
  *****

  Съгласен съм с многото мнения тука, че българските производители имаха достатъчно време и възможности да се приспособят, някои от тях го направиха, но мнозина не успяха. Все пак аз ще си остана патриот като купувам, поне ако цените на българските изделия не се различават много, защото поскъпването със заплатата си един журналист на Дневник може и да не го усеща, но аз като вляза в Била настръхвам, няма вече лютеница под 2 лв, пъстървата беше 6 лв, а сега 8 лв, месото е нагоре с лев-два, саламите, виното и алкохолите още от нова година, хлябът.... Затова да е живо и здраво "Метро кеш и бегай", ще почнеме пак да вземаме назаем чужди метрокарти и да се тътриме до края на града, а в Била да си пазаруват австрийците, ако искат, и швейцарците, все ми е тая. По въпроса за българските изделия - няма как да ме накарат да ям вмирисано френско сирене, нито италианско, нито пък да им пия виното на седморни цени, нито пък да си купувам "Данон", който е откраднал българското кисело мляко и сега смее да ми го препродава! Освен това, имам предпочитания по нации, така например ще си купувам чешки, полски, унгарски, гръцки или испански неща, но и сега не купувам и няма и в бъдеще да купувам германски, холандски (тия имат партия на педофилите, чувствам се омърсен да им подпомагам икономиката!) и австрийски. По средата ми падат английски и френски- може да ми продадат нещо, ако е интересно, ако го нямаме ние, или пък е супер изгодно, но да не е германско или холандско.

 25. 25 Профил на анонимен
  *****

  Крайно време е всички да разберат, че гениалните западни икономисти отдавна са предвидили незбежните кризи от свръхпроизводство. И затова с присъединяването на нови членки на ЕС си осигуряват пазари за тяхната продукция, а дори и да разкрият тук нови работни места, това ще е само заради евтината работна ръка. Жалко за България - съсипаха ни икономиката и обрекоха народа на мизерия и зависимост от подаяния. Но щом родните работодатели не ценят кадърните си хора, не ги поощряват и се чудат само какя да ги унижат, не бива да се чудим защо най-добрите ни специалисти ще търсят начин да се махнат от България.

 26. 26 Профил на Кр
  *****

  Ако мислите, че храната, която ядат на Запад е по-добра от тази тук жестоко се лъжете. Едно от малкото неща, които са по-добри в България е именно храната. Как се постига по-високата ефективност в хранително-вкусовата промишленост? С едни буквички, дето като ги видите на етикета лошо да ви стане. Има и хубави неща, разбира се, но са много скъпи.
  Не сте ли се замисляли защо в цяла Европа имаше луда крава, а тук не?
  Айде със здраве, че ще колиме прасето

 27. 27 Профил на az
  *****

  v BILLA e pone tolkova skapo kolkoto v kvartalniya magazin, zashto mi e togava da hodya do tam? Sega s navlizaneto na Kaufland shte imat seriozen problem. kakav ti patriotizam, ne si krivete dushata. 99% ot tezi koito proklamirat patriotizam po forumite, si kupuvat tova koeto ima haresva kato kachestvo\tzena bez vaobshte da se interesuvat dali e balgarsko ili chujdo. primeri: vseki se oplakva che plodove\zelenchutzi ot chujbina bili plastmasovi? a zashto togava prez zimata, che i prez lyatoto gi kupuvat pri polojenie, che mnogo malko ot tyah sa proizvedeni v BG. nyakoi shte si kupi li kola proizvedena v Bulgaria? az pone ne. Te i segashnite kapitalisti/socialistite/bivshite komunistite ni propagandirat blizki otnosheniya s Rusia, no se vozyat na Mercedesi i BMW-ata. taka che kato vi govori nyakoi za patriotizam ne mu vyarvaite.

 28. 28 Профил на makaronov
  *****

  malko ot vas znaiat che zapadnia pazar si e otvoren i sega.. ima kvoti za bezmiten vnos, kakto na vino i rakia taka i na siakvi drugi produkti na hranitelnovkusovata promishlenost. Povecheto kvoti obache vaobshte ne mojem da izpalnim po edna prosta prichina - niamame kapacitet! Shtoto kato kupuva BILLA ili druga goliama veriga produkti, za da moje da gi plasira na pazara iska ne 20-30 hil litra ami 200000000-300000000 litra.. takiva kolichestva nito moje nito ima koi da predostavi na zapadnia pazar! I tova e samo za Avstria.. Taka che da se govori che na BGskoto proizvodstvo niakoi mu slaga prati v kolelata e prosto smehotvorno!

 29. 29 Профил на Гражданин
  *****

  Марксистите-"икономисти&quot; продължават да се изказват...

  #12 Роберт Чипърфийлд:
  > На свободния пазар големите риби изяждат малките.
  Така беше по времето на Маркс, сега бързите изяждат бавните.

  > Ако една чуждестранна компания или картел от компонии решат да убият някой отръсъл на българското производство, те законно могат да намялат техните цени и нашите компании ще фалират. Тогава картелиралите се компании ще налагат каквито си цени искат.
  Нищо законно няма в това - има закони за защита на конкуренцията, които на запад се спазват. Това което описваш се е случвало по времето на Маркс, но отдавна го няма в "гнилия капитализъм". Ти продължавай да вЕрваш на Болен Сидеров.

  #25 :
  > гениалните западни икономисти отдавна са предвидили незбежните кризи от свръхпроизводство
  Да, ама не. "Неизбежна" криза на свръхпроизводство е имало всичко на всичко една, '29та година. Оттогава практикуваните методи за анализ на икономиката предотвратяват кризи от такива мащаби - просто всички субекти в икономиката са много по-добре информирани. Последната криза беше 2000та година, и всичките марксисти по форумите дори не знаете за нея - толкова тежки са социалните ефекти :-)

  Докато мислиш за това как всеки търси начин да те прецака, ще си стоиш в личното си блато и няма мърдане оттам.

 30. 31 Профил на dudu
  *****

  и всички останали миризливи мандри. На вас кое ви е по-важно - да ядете качествени, евтини храни, или това, че някви нагли дришльовци, които ви тровят ще фалират?

  Писна ми да ям Витоша с 1 лев по-евтин от ементалер. Да си го наврът отзад гумения кашкавал и кирливите кремвирши и 20 годишния салам...
  Нямам търпение да фалират, ако ще и всичките.

 31. 32 Профил на Petrova
  *****

  bavno i mychitelno v BG naj-posle ste ima normalna tyrgovska dejnost. Zatova stradat bivshite chengeta i nomenklatura, pod chijato dirigentska palka stava vsichko v BG. Te dyrzhat i naj-malkite proizvodstveni edinizi i tyrgovia v BG. Te sysipaha vsichko, a prehvyrljat tova na "demokraziata". Takava v BG njama i njama da ima oste 100 godini. Takyv e szenaria na DS i KGB, za da mogat oste da pravjat gushi na pelikan.

 32. 33 Профил на Petrova
  *****

  bavno i mychitelno v BG naj-posle ste ima normalna tyrgovska dejnost. Zatova stradat bivshite chengeta i nomenklatura, pod chijato dirigentska palka stava vsichko v BG. Te dyrzhat i naj-malkite proizvodstveni edinizi i tyrgovia v BG. Te sysipaha vsichko, a prehvyrljat tova na "demokraziata". Takava v BG njama i njama da ima oste 100 godini. Takyv e szenaria na DS i KGB, za da mogat oste da pravjat gushi na pelikan.

 33. 34 Профил на Petrova
  *****

  bavno i mychitelno v BG naj-posle ste ima normalna tyrgovska dejnost. Zatova stradat bivshite chengeta i nomenklatura, pod chijato dirigentska palka stava vsichko v BG. Te dyrzhat i naj-malkite proizvodstveni edinizi i tyrgovia v BG. Te sysipaha vsichko, a prehvyrljat tova na "demokraziata". Takava v BG njama i njama da ima oste 100 godini. Takyv e szenaria na DS i KGB, za da mogat oste da pravjat gushi na pelikan.

 34. 35 Профил на Petrova
  *****

  bavno i mychitelno v BG naj-posle ste ima normalna tyrgovska dejnost. Zatova stradat bivshite chengeta i nomenklatura, pod chijato dirigentska palka stava vsichko v BG. Te dyrzhat i naj-malkite proizvodstveni edinizi i tyrgovia v BG. Te sysipaha vsichko, a prehvyrljat tova na "demokraziata". Takava v BG njama i njama da ima oste 100 godini. Takyv e szenaria na DS i KGB, za da mogat oste da pravjat gushi na pelikan.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK