Европейските телекоми отново протестират срещу исканията на ЕС за роуминга

Предложението на европейския комисар Вивиан Рединг за намаляване на роуминг цените ще има нежелани последици, като ще застраши конкуренцията в някои страни, заяви изпълнителният директор на австрийската група "Телеком Аустрия", която е собственик на българския "Мобилтел", Борис Немшич, цитиран от агенция Ройтерс. На пръв поглед исканията на ЕС целят да увеличат ценовата конкуренция, но таванът, който иска ЕС, ще ограничи мобилните операторите по отношение на промени в цените, допълни Немшич.


Европейската комисия настояваше за налагане на единна такса от 0.3 евро и за двата вида разговори - към и извън дадена страна. От ЕК планираха до края на 2007 г. таксите за разговор, които се водят от чужбина, да бъдат премахнати, а тези за чужбина да бъдат таксувани като вътрешни. Планът за радикални реформи в телекомуникационния сектор, предложен от Вивиан Рединг по-рано тази година, ще бъде обсъден с министрите на ЕС на 11 декември, а надеждите на еврокомисаря са да влезе в сила още през лятото на следващата година. Тогава Европейската комисия призова за намаляване на роуминг таксите, но това получи силната критика от индустрията и GSM асоциацията, в която се включват 700 мобилни оператора. Те от своя страна изтъкват негативния ефект, който ще окаже намалението на цените им върху счетоводния баланс. Според тях цените на мобилните услуги в Европа за последната една година са се понижили с 22%. В момента европейските потребители плащат средно 2.6 евро за разговор, воден в чужбина.


По-рано тази година комисарят по въпросите за конкуренцията Нели Крус заяви, че конкуренцията може да расте, когато разширяването на бизнеса го налага, визирайки по-конкретно енергийния сектор. Именно тази посока следва и "Телеком Аустрия", но препятствията, които среща при навлизането на нови пазари, накараха австрийския телеком да насочи вниманието си към роуминга.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK