Кой излъга млекарите за евростандартите

На принципа "крадецът вика "дръжте крадеца" държавните служители се обърнаха срещу онези, които през последните три години направиха милиони лева инвестиции в модернизацията на предприятията си.

Кой излъга млекарите за евростандартите

© STRВ началото на седмицата Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазването на животните към Европейската комисия (ЕК) забрани на месо- и млекопреработвателите от България, които нямат лиценз за износ в Евросъюза, да изнасят продукцията си до края на 2007 г. Експортът е разрешен само за 61 мандри и месопреработвателни предприятия, които и сега присъстват на европейските пазари (пълният списък на компаниите). Компаниите, които са постигнали евростанадртите за качество, ще получат подобно разрешение, но само след тримесечни процедури на оценка от европейските ветеринарни инспектори. Брюксел наложи рестрикции и на румънските ветеринарни служби с тази разлика, че техните преработвателни предприятия ще могат да изнасят без подобни ограничения.


Реакцията на земеделското министерство след последното решение на евроветеринарите събуди истинско недоумение сред българския бизнес. Мениджърите очакваха чиновниците в земеделското министерство поне да изяснят истинските причини за наложените санкции и да потърсят алтернативи за онези, които безпричинно ще понесат чужди вини. Вместо това и земеделският министър Нихат Кабил, и шефовете на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) подеха яростна атака срещу бизнеса, който според чиновниците "шикалкавел" и не спазвал евронормите.


На принципа "крадецът вика "дръжте крадеца" държавните служители се обърнаха срещу онези, които през последните три години направиха милиони лева инвестиции в модернизацията на предприятията си, но след решението на Европейската комисия едва ли ще могат да възвърнат тези вложения. В същото време субсидираните европейски продукти свободно ще се наместят на българския пазар и заради ниските си цени постепенно ще изместят българските от кошницата на потребителя.
Още по-странна е реакцията на управниците и поради факта, че печатът на ветеринарните инспектори стои върху всяко разрешително на българска компания, която произвежда в момента. Част от мандрите, които преработват само качествена суровина, поискаха да работят с още една линия за неотговарящо на евростандартите мляко, за да продават и на вътрешния пазар. Ако нарушения в тези предприятия са причина за еврозабраната, каквито са половинчатите обяснения на българските ветеринари, защо регионалните служби на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) не са ги установили предварително и не са дали предписания? А и след като земеделският министър твърди, че българските потребители не са по-низша класа от европейските, защо изобщо контролните органи разрешават на млекопреработвателите да ползват по-некачествена суровина за вътрешния пазар?.


Какво договаряха ветеринарите с Еврокомисията

От 2000 г. досега под натиска на Европа ветеринарните служби успяха да затворят повечето нелегални мандри и колбасарски цехове, през които минаваше непроверената продукция. Или поне така твърдят от ведомството на Жеко Байчев. Факт е, че от над 2400 предприятията останаха 406, от които 207 са мандрите и 199 месопреработвателните предприятия.


Първоначалните преговори с Европейската комисия предвиждаха мандрите да бъдат преструктурирани до края на 2005 г., така че през тази година да работят само напълно отговарящи на стандартите предприятия. Заради блокирането на предприсъединителната програма САПАРД през 2003 и 2004 г., която финансира модернизацията на немалко компании в бранша, българските преговарящи поискаха от Брюксел сроковете за това преструктуриране да се удължат до средата на 2006 г. Еврокомисията одобри това искане, което помогна на част от мениджърите да довършат обновителните си проекти през миналата и тази година. Те можеха веднага след това да кандидатстват за лиценз за износ в Европейския съюз, но се отказаха с мотива, че след като отговарят на евростандартите според българските ветеринари, от 2007 г. свободно ще могат да търгуват на общия пазар. Мотивът имаше и икономическа страна - самото лицензиране, за да изнасят преди влизането ни в ЕС, отнема поне 3 месеца, дълги процедури на одобрение и допълнителни разходи. Според браншовиците поне 100 от общо 119-те месопреробтвателни компании е можело да кандидатстват за лиценз. В млекопреработването тези предприятия също са над 100. Никой в бранша не е очаквал, че в края на годината ЕК ще се отметне от първоначалните си договорки и ще наложи тотално вето дори за изрядните, обясни изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите Светла Чамова.


От лятото досега българските предприятия бяха проверявани на всеки два месеца от евроексперти, като нито една от мисиите не е открила сериозни нарушения. Или поне такава информация идваше от българските ветеринари, които директно общуваха с проверяващите. Нещо повече, по думите им според някои евронаблюдатели българските предприятия превъзхождат по оборудване и чистота много европейски.


Ситуацията се промени коренно от октомври т.г., когато заваляха забраните. Първо беше наложено 9-месечно вето върху износа на месни продукти от българско свинско месо, скоростно удължено до края на 2007 г. Същата забрана се наложи и за луканките и суджуците, произведени от суровина, внесена от страни извън Европейския съюз. Месопреработвателите донякъде приемат рестрикциите за свинското заради опасенията на Брюксел, че животните не са изчистени докрай от забранената в ЕС ваксинация срещу класическата чума, която у нас спря едва преди година. Но никой от тях не очакваше, че 20 дни преди членството ще бъдат отрязани напълно от пазарите на общността. Още повече че желаещите да изнасят от 1 януари вече бяха декларирали пред НВМС, че ще работят само с месо от ЕС. Най-големият проблем за бранша всъщност е, че


никой не им обяснява какви са конкретните нарушения

заради които вкупом са ощетени. В края на ноември мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси (Food and veterinary office - FVO) към ЕК провери произволно избрани 21 мандри и месопреработвателни предприятия в страната. Въпреки че докладът от тази проверка трябваше да бъде готов на 20 декември, още в понеделник постоянният комитет на евроветеринарите обяви драстични санкции. Те явно се базират на засечени сериозни нарушения, които обаче още не са оповестени.


По неофициални пътища браншовиците са научили, че главните нарушители са били мандри от Старозагорско, които са допускали смесване на качествено мляко с неотговаряща на европейските стандарти суровина. Фермерите от Евросъюза са особено чувствителни срещу конкурентния внос на продукция от краве мляко, затова и ограниченията към българското производство са изключително високи.


Проблемът за българските млекопреработватели е, че поради липсата на модерни ферми повечето от тях се снабдяват със суровина от малките стопанства с по една и две крави. През последните години браншовиците неведнъж поставяха пред земеделското министерство искания за държавни гаранции при финансиране на животновъдите, за да се осигури суровинната база за индустрията. По данни на земеделското министерство около 60 на сто от преработваното в страната мляко се давало от одобрени ферми, браншовиците обаче са категорични, че този процент е едва 25. "В началото на годината Асоциацията на млекопреработвателите остро постави проблема с липсата на млечни стада пред земеделския министър. Настоявахме управляващите да предложат вариант за изход, но не срещнахме разбиране", каза Симеон Присадашки от асоциацията. В същото време Румъния през тази година е внесла над 50 хил. елитни породи от Холандия и този внос е бил подпомогнат от държавата.


Какво следва след санкциите

След шоковото решение от понеделник компаниите още не могат да изчислят вероятните си загуби от ветото. Поне половината от действащите преработватели имаха експортни стратегии и това беше заложено в бизнес плановете им при модернизацията на производствата. Фирмите отдавна са подготвили нови опаковки за износ и за вътрешния пазар, както и печати за стоката, предназначена за ЕС. Правени са и разходи за участия в задгранични панаири и за маркетингови анализи, които сега стават напълно безполезни, поясни Светла Чамова.


В тази ситуация преработвателите се притесняват и за позицията си на вътрешния пазар от догодина, като дават пример с масовите фалити в тази индустрия в новоприсъединилите се към ЕС държави през 2004 г. заради конкуренцията на субсидирани колбаси и сирена от старите в съюза.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  Kak koj - Kostov! Tozi kojto kata che DPS e prokliatieto na savremenna Balgaria.
  Poznajte koj go sazdade, koj upravliava s nego...

 2. 2 Профил на НК
  *****
  Неутрално

  Добър репортаж! Дава ясна представа за за това което се случва, но още по-добре - за това което предстои да се случва на български предприемачи в различни сектори на хранителната индустрия. Стига ти да го прочетеш за да те побият тръпки. Странно ли е тогава защо аз, а, предполагам и други като мен в странство предпочитаме да си налягаме парцалите там където сме пък дори и понякога да ни оборва тъгата на носталгията? Разполагам с някакви капитали, по български средни стандарти вероятно дори значителни. С готовност бих ги инвестирал в предприемачество в България ако имах поне минималните гаранции предоставяни на инвеститори в САЩ, примерно. Но само като си помисля че след похарчването на хиляди и хиляди било то евро или долари може да се появи някакъв чиновник и да ми каже "Няма да стане", дори и не толкова заради това че иска рушвет, а просто защото трябвало да се спазват някакви абсурдни разпоредби от Брюксел (както на времето от Москва) чиято единствена цел е да опази интересите на производителите от Западна Европа без оглед какви са последствията за "нещастниците" сред новите ЕС-членове. Меракът ми преминава бързо. И вместо парите ми да се завърят някъде в България, което определено би ме накарало да се чуствам по-добре, се налага да ги превъртам или през Ню Йоркската Фондова Борса или през НАСДАК. И там има риск да загубя, но поне правилата са ясни и се спавзат.

 3. 3 Профил на vkm
  *****
  Неутрално

  parvo neka si poglednem deistvitelnoto kachestvo na nqkoi hranitelni stoki v Balgaria i sled tova da marmorim. naprimer kremvsihsite................... i neka sled tova da revem, che ni spirat targoviqta. vsashnost na nas vse nqkoi ni e vinoven... sega pak tezi ot bruxel iskat da sasipqt balgarskiq proizvoditel... no nishto ne se kazva za firmite koito imat razreshitelni otpredi, te shte prodaljat da si iznasqt i nikoi nishto ne im kazva, stranno... pak i firmite koito sa prigotvili etiketite za iznos, popitali li sa se dali pokrivat zapadnite standarti... ako e taka sled nqkolko mesea shte imat i licens taka che zagubite nqma da sa tolkova ogromni, a ako ne gi pokrivat, to taka ili inache nikoga ne biha probili na zapadniq pazar...
  samo za edno si prav, i men me pobivat trapki, kato cheta do kakva stepen nehae zemedelskoto ministerstvo...
  a, che sas sigurnost i za tova e vinoven Kostov, to se znae... toi si e vinoven po podrazbirane... do 2050-ta godina vse toi shte e vinoven, che mloje i sled tova, koi znae...

 4. 4 Профил на Същия
  *****
  Неутрално

  Ако си вложиш парите в България ще ги загубиш.Вярвай ми.Аз загубих 350,000 Немски марки.Докарах машини и материали.Всичко бе готово,но никой не искаше да работи.Напротив искаха и гледаха как да ме ограбят.Ограбиха ме и бой дори ядох.Не искам да чуя и вида българин.Минавам на другия тротоар като го срещна.
  Вижда се,че министерството не е министерство.Нищо не прави не за бизнеса,или за хората.Фирмата се състои от хора,рабогещи да своята прехрана.Излишно е да се оплюват хората от ЕК.Те си гледат работата.Не чакат подкупи или молби.Наистина ди-
  рективите са една джунгла,но нали има адвокати да ги тълкуват.Бизнеса е трябвало да ги има и бъде по нахален при получаване на информацията.Повече не мога да кажа.
  Ако си получа съответното възнаграждение да!

 5. 5 Профил на соце-гоце
  *****
  Неутрално

  През комунизма се произвеждаше стока за износ и стока за вътрешния пазар, ама явно ЕС не е СССР и няма да минават подобни комунистически тарикатлъци.

 6. 6 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 466 Гневно

  Нещата никак не са нови! Отдавна ги бях написал, но на който и да дам да прочете не ми вярва или ми казва, че преувеличавам! Държавата си е договорила клаузите по членството с ЕК, само че дълго време ги пазеха в тайна, а след това не бяха разяснени на обществеността!

 7. 7 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  NK,По голямата си част от тези "български предприемачи",са от бившата комунистическа номенклатура,която си нямат и понятие от бизнес по западен стандарт,забогатяла с подарени пари от БКП през първите години на промяната,свикнала да живее и работи по социалистически,като смята че може да наложи и в Европа своите бай ганьовски номера,както ги налага над българското общество! Време е пазарната конкуренция да изчисти от пазаря бившите ДС и партийни велможи от вишата и средна номенклатура,а да останат само способните,работливите и съобразяващи те се с пазарните закони от което ще спечели най-вече българското общество!

 8. 8 Профил на Гражданин
  *****
  Любопитно

  Ами някой да ни е питал дали искаме да влизаме в ЕС? Аз лично не съм искал. Икакто казваше един политически коментатор от близкото минало - "да ама не".

 9. 9 Профил на БДС
  *****
  Неутрално

  Парите са похарчени, качеството е постигнато. Само че като ни знаят селските номера ще наблюдават и проверяват три месеца за да се уверят, че няма ментета. Изненада!

 10. 10 Профил на AMONA
  *****
  Гневно

  I DO DNES V ZENTARA NA GRAD VRAZA RABOTI PAVILION ZA HAMBURGERI, KOITO NE E VODOSNABDEN. I SAMO SRESTU 20 LEVA GLOBA MESECHNO OT XEI VRATZA RABOTI NEOBEZPOKOQVAN. KADE SA RASPOREDBITE OT EU. ZA KOI VAJAT I ZA KOI NE?
  TEJKO MI E V CHUJBINA, NO NQMA DA SE VARNA V BG.

 11. 11 Профил на НК
  *****
  Неутрално

  Аз се връщам периодично, но само за релаксация от дивото темпо на работа там където съм. България за почивка е добро място. Хубави момичета и не всички са нафукани. Чалгата дразни, но като цяло обстановката за отдих е приятна. А и евтино, разбира се в сравнение с там където живея, на "средния" българин с 300 лв. заплата му се разказва играта. Така или иначе вече съм свикнал на друг начин на живот, обичам да пътувам, обичам романтични изживявания, в този смисъл България дори и Швейцария да стане (което май няма да е скоро) - пак ще ми е скучно за "постоянно". Трябва да има движение. Мило ми става като кацна и изляза от летището във Варна - на стоянката за таксита стои някаква "Лада" от 1978 г. и отвътре един шкембелия с набола брада ми подава дамаджана със зелева чорба - "Давай, нема да се отровиш..." После ме вози към Морската Градина и се оплаква че при Тошо изпивал кило ракия преди смяна и нищо му нямало. А сега, виж, полицаите го спирали само след половинка и го карали да надува балон... Е, такъв разказ в Ню Йорк няма къде да чуя)

 12. 12 Профил на B56
  *****
  Гневно

  този, който водеше преговорите по глава свободно движение на стоки - силвана любенова, която заминава да работи с кунева в брюксел срещу хубава заплата, пък производителите - да му мислят.

 13. 13 Профил на Ивчо
  *****
  Неутрално

  Пищят тарикатите като настъпени госпожички. Промениха ли се магазините ни - промениха се. Сега идва ред и на хранителните предприятия. Ще дойде ред и на тарикатите по пазарите, които ограбват и селяните и гражданите. Дал бог да дойде ред и на мутрите - бели и мургави. А един от пишещите по-горе не му харесвало в Европейския съюз. Я, колко е широко по земята - кеф му да се изнесе в Русия, а най-добре в Куба да прави червена революция.

 14. 14 Профил на jojoba
  *****
  Неутрално

  Da se svali pravitelstvoto ili kato minimum - Ministara na zemedelieto.

 15. 15 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Лобито на Касим Дал надви групата на Емел Етем  Оргсекретарят на ДПС готви лидерски абордаж

  Лютви Местан със замиращо влияние  Йордан СТОИМЕНОВ


  Преврат срещу лидера си Ахмед Доган готви организационният секретар на турската етническа партия Касим Дал. През последния месец икономическото и политическото лоби на зам.-председателя на ДПС окончателно победи групата на вицепремиера и министър на бедствията и авариите Емел Етем, съобщиха пред „Седем” депутати от ПГ на формацията.

  Победата на Касим Дал за благоволението на Ахмед Доган над вечната му конкурентка Емел Етем бе затвърдена преди няколко месеца, когато към групата му официално премина затъналият в афери със замени на гори земеделски министър Нихат Кабил. През последния месец министърът демонстративно разказвал как с Касим ходели на лов, което той възприемал като „особена близост” с втория човек в партията. В действителност обаче към въпросното сближаване пристъпил първо Касим Дал. Той използвал същата схема за заблуждаване на жертвата, както направи с предишния агроминистър Мехмед Дикме, който беше уволнен.

  Към лобито на Касим Дал се е присъединил доброволно и  Депутатът бизнесмен Рамадан Аталай  който е и председател на парламентарната комисия по енергетика. Аталай намекнал пред доскорошната си приятелка Етем, че я обвинява за разразилия се скандал в началото на 2006, когато областният управител на Разград съобщи, че фирма на сина му Ревин е източила 1,4 млн. лв. от наводненията, обясниха народни представители от ДПС. Противно на създаваното изкуствено впечатление, че движението е единно и монолитно, в него кипят бурни страсти. В основата им стоят пари и борба за влияние в структурите и в държавната власт.

  Новото разпределение на силите в ДПС дава самочувствие на Касим Дал, че той е човекът, който ще наследи Ахмед Доган на лидерския пост. Под неговия контрол е поставена и охраната от 40 човека на Доган в сараите на ДПС в столичния квартал „Бояна”. Дал се разпорежда с програмата от пътувания и срещи на своя лидер, следи действията на „водача си”, хората, с които се среща, и дори тези, които искат контакт с него. Задачата на гардовете е  да обикалят 24 часа около сараите на ДПС  и да предотвратяват "атентати" срещу Доган. Заплатите на личната охрана са за сметка на партийния бюджет. Денонощно смелите момците обикалят и близката гора с фенери. Полицаи пък проверяват документите на всички непознати, които се навъртат около сараите. Охраната от НСО бе поискана след сигнали на МВР за отправени заплахи към Доган. По-късно стана ясно, че срещу лидера на ДПС никога не е имало атентат въпреки обясненията на най-приближените му, че животът му е бил в опасност.

  “Ако Касим Дал реши, може да нареди на охраната да заключи сараите и да не допусне Доган да излезе извън пределите на имението”, заяви шокиран народен избраник от Шумен. Докато държи под строго наблюдение „гаранта на етническия мир в страната”, както обича да нарича Доган лицемерният му заместник и псевдоинтелектуалец от Момчилград Лютви Местан, оргсекретарят на ДПС усилено прави упражнения за момента, в който ще оглави партията. Бившият тракторист Дал обаче разбирал, че ще му бъде трудно да се справя с лидерските задължения, тъй като съзнавал, че не е в състояние да върже дори няколко смислени приказки пред медиите. Според хора от ръководството на ДПС Дал  няма дар слово, мисленето му е черно-бяло  а за връх на политическите си умения смята дребните интриги срещу Емел Етем, с които развеселява партийната централа на „Стамболийски” 45, казва един от PR експертите на движението.

  В действителност словесната му немощ е причината да нареди на новите хора в пресцентъра на ДПС да отказват искания за интервюта на журналисти от електронни медии. По тази причина и досега Касим Дал никога не е давал изявления пред телевизии или радиостанции. А когато се съгласява на интервюта за вестници, те се препрочитат няколко пъти от назначения от него нов пресаташе на ДПС Владимир Гълъбов, от Веселин Пенев, шеф на турската пералня – фондация „Либерална интеграция”, и накрая от медийната отговорничка на партията Филиз Хюсменова. Тази практика е особена актуална за изданията на германската медийна групировка WAZ „Труд” и „24 часа”

  И досега организационният секретар на движението беше човекът с най-голямо влияние сред местните структури. Той получава и най-точна и своевременна информация за  кавгите и драмите за постове по места  Чрез областните и общинските съвети Касим Дал успял да настрои почти цялата организация срещу Емел Етем, като неведнъж я обявявал за „психически нестабилна” и за човек, който върши глупост след глупост в държавното управление. На Етем са приписани всички негативи от историите с тримата уволнени шефове на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, скандалът с безсмислените акции срещу директора на БЧК и ексшефа на пожарната ген. Кирил Войнов. В графата „провинения” на вицепремиерката фигурират и словесните й престрелки със столичния кмет Бойко Борисов от преди два месеца. Докато Етем и Борисов забавляваха публиката със себе си, чрез „верни журналисти” Касим Дал пусна в медиите версията, че е „личен приятел” с кмета на София, без последният дори да подозира за „приятелството им”.

  Интересно е, че от борбата между Емел Етем и Касим Дал окончателно изпадна третият претендент за влияние в структурите – Лютви Местан. Към момента той може да разчита на подкрепа в ПГ на ДПС  единствено на протежето си Неджми Али  В правителството на Станишев негови хора са жена му Ширин, която е шефка на Агенцията за закрила на детето; зам.-министърката на образованието Мукаддес Налбант, главният секретар на „Гражданска защита” Аляедтин Налбант (последните двама са семейство учители от Момчилград); шефът на фонд „Тютюн” Гюрсел Емин, получил поста заради демонстративното си предателство към бившия агроминистър Мехмед Дикме в Ардино.

  Днес като верни хора на Емел Етем са останали единствено депутатите Митхат Метин, Нигяр Салхим, Ахмед Юсеин, Рейхан Аблеким, Христо Бисеров, Камен Костадинов, шефът на социалната комисия Хасан Адемов и зам.-шефката на фонд „Земеделие” Ализан Яхова.  Общински лидер на ДПС скъса книжката си в ефир  Общинският председател на ДПС в Берковица Найден Кирилов Рангелов скъса демонстративно партийната си книжка в ефира на телевизия СКАТ. В знак на протест срещу мафиотската организация ДПС аз се самоизключвам от партията, обясни Рангелов. Той съобщи шокиращи факти от кухнята на движението и начините, по които се вземат управленски решения за ограбването на страната. Ексдепесарят обясни, че основната задача на партията на Ахмед Доган е да разграби държавата, за да открадне колкото се може повече недвижима собственост у нас. Той съобщи и скандалната новина, че зам.-председателят на ДПС Касим Дал има луксозно имение в Испания, което по документи се водело на гастарбайтери.

  назад


  --------------------------------------------------------------------------------

  Новата транспортна фирма на Аталай едва не уби 45 души в Австрия


  "Седем"  Автобус на новата транспортна фирма на депутата от ДСП Рамадан Аталай катастрофира на магистрала в Южна Австрия. Инцидентът стана на 22 ноември сутринта, когато рейсът, собственост на транспортната фирма "Леонардус", е излетял от пътя и се е ударил в бетонна стена. След това се преобърнал, с което предизвикал наранявания и изгаряния на 18 пътници. Пострадалите са откарани в близката болница "Волфсберг".


  "Автобусът се обърна на една страна и се влачи около 30 метра по шосето. Ние излязохме през люка", разказват пострадали пътници. И 45-те човека са с охлузвания по ръцете и краката. "Имахме щастие в нещастието, защото сме живи. Беше страшно. Истински късмет е, че сме невредими, защото рейсът е на сол, разрязан е на две и дори не си личи каква марка е", разказа една от пътничките - Елена Антонова.  Съдружникът на Ревин Аталай – Виктор Пенев, обаче прехвърли цялата вина за инцидента на „лошия австрийски път”. "Шофьорът ми обясни, че пътят в този участък е бил в ремонт и затова бил много тесен. Водачът бил заслепен от фаровете на движещ се срещу него тир, не успял да влезе в улея на магистралата и се ударил в бетонна стена край пътя, след което се преобърнал", твърди Пенев. Той допълва, че категорично се изключва възможността техническа повреда на автобуса да е причина за катастрофата.

  Виктор Пенев увери, че шофьорът на рейса е опитен и досега няма никакви провинения. Автобусът пък бил един от най-сигурните, с които фирмата разполага.


  Фирма „Леонардус” е регистрирана през лятото на 2006, сочи справка във фирмения регистър ДАКСИ. В ООД-то капиталът си поделят синът на Рамадан Аталай – Ревин, и финансовият директор на прословутата фирма „Юнион-Ивкони” Виктор Пенев. В „Ивкони” съдружник на Аталай-младши пък е Ивайло Константинов. Фирмата многократно бе обвинявана в трафик на хора и дрога за Западна Европа.  Ревин Аталай е роден на 4 февруари 1981. Завършил е основното си образование в 110 ОУ „Гаврил Кацаров”, средното - в частна езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов”. През 2004 се дипломира по специалността „Управление и информатика” в Университета за национално и световно стопанство.  Това не е първият скандал, който избухва с прословутото депесарско семейство. Както “Седем” вече писа, при приемането на измененията в Закона за автомобилните превози депутатът от ДСБ Васил Паница настоя Рамадан Аталай да декларира дали няма личен интерес от тези промени.
  Тогава Паница се позова на правилника за дейността на НС, според който “при внасяне на законопроекти и изказване в пленарно заседание или в комисия народен представител с финансов интерес от обсъждания проблем е длъжен да разкрие това."  Отдавна не е тайна, че Ревин Аталай, син на депутата от ДПС Аталай, участва в бизнеса на “Юнион - Ивкони”. Сдружението е сред най-мощните играчи в превоза на пътници в България и зад граница. Санкционирано е по сигнали на властите в Германия и Испания. През 2005 български всекидневник припомня скандалната статия “Тъмни субекти са ни дошли на гости”, публикувана в турския в. “Понайдън” през 1996. Публикацията, в която се твърди, че лидери на ДПС участват в международни контрабандни канали, се появява точно когато Доган за пръв път отвежда официална делегация в Анкара и Истанбул. Тогава “Понайдън” се позовава на местна изселническа организация, която твърди, че ДПС получава огромни средства от известни лица на подземния свят. Посочва се, че българско-турски фирми, контролирани от Осман Октай, стоят зад наркотрафика.

  След години, когато Октай напуска ДПС, той самият обявява, че фирмата “Юнион – Ивкони”, зад която стои депутатът Рамадан Аталай, се занимава с контрабанда на стоки и хора за Западна Европа.


 16. 16 Профил на Дядо Петър
  *****
  Гневно

  Вън ДПС-сарската мафия от управлението на страната!

 17. 17 Профил на SVIDETEL
  *****
  Неутрално

  tva e pologenieto,as giveq v Belgiq,tuk nikoi ne znae kade se namira BALGARIA,spored tqh tova e nqkade v Azia.za tqh balgarite sa porednite imigranti,koito im uslognqvat givota.Ideqta na zapadnite dargavi e da bade zavisimi ot tqh i da ograbqt i malkoto v BG.,kakto sa napravili sas svoite kolonialni dargavi

 18. 18 Профил на Citizen
  *****
  Неутрално

  Органите на ветеринарно санитарния контрол на България са ГНУСНА КОРУМПИРАНА ПАПЛАЧ - некадърни, крадливи, безпринципни и арогантни!
  Заради тези боклуци загубих жилището си в София, работата си, семейството ми изтърпя много лишения, а на мен ми се наложи да работя 1 година в Англия, за да си изплатя дълговете. Ако България беше нормална държава със нормална съдебна сиситема, щях да осъдя тези боклуци и да се пенсионирам с парите.
  В случай,че някой журналист се заинтересува, мога да предоставя историята, безплатно, със съответните документи. Ще ми се някога да има "Видов ден" за тези боклуци!
  e-mail: citizen1957@abv.bg

 19. 19 Профил на Ivanova_sun
  *****
  Любопитно

  Като жена Касим Дал много ме впечатли,ако е толкова интелигентен и забавен колкото – красив,,,
  Нямам лични впечатления,но прочетох някой не много обнадеждаващи мнения ..............

 20. 20 Профил на edin ot vsi4ki
  *****
  Неутрално

  ненавиждам вс. мафиози от дпс банда мошеници и нагли копелета разстрел и след разстрела 4ервеи вапреки 4е и аз сам от така наре4ените балгарски турци но несе 4увствам такьв за винаги Балгарин да живее Балгариа

 21. 21 Профил на az de
  *****
  Весело

  ревин е супер.не е важно какъж е!

 22. 22 Профил на Desi
  *****
  Неутрално

  Скъпи приятели,

  Страс Европа (Stras Europe) ви кани на 'Европейско и Българско Парти' тази събота, 25 октомври 2008 от 23h в бар-клуб 'Bar Club Baraza' (28, rue Jourdan, Брюксел-Métro Louise, близо до place Stéphanie).

  --> В програмата:
  > най-добрите български хитове
  и вaшите предпочитани хитове с DJ K.WAN (от Mezzanine of London" в Страсбург)!

  --> Тарифи:
  > безалкохолни : 2€,
  > алкохол +безалкохолно : 5€, (JB,smirnoff,pampero, ром,gordon's gin)
  > алкохол + редбул : 6€,
  > бутилка + 5 безалкохолни : 50€,
  > бира stella artois : 2€,
  > mojito & caipeirina : 5€.

  --> Вход:
  > Вход при влизане = 5€,
  > Намалена тарифа ако с резервация преди петък 24окт 2008 до 16h на http://www.stras-europe.eu : 4 €.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK