Евроветеринари ще проверяват 31 предприятия за месо и мляко

Евроветеринари ще проверяват 31 предприятия за месо и мляко

© Надежда ЧипеваНационалната ветеринарномедицинска служба (НВМС) е предложила на мисията на Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) да инспектира 31 български предприятия от секторите месо и мляко, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. Генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев е потвърдил мисията на FVO от 22 януари до 2 февруари, която ще се състои у нас. През първата седмица мисията ще посети София и Пловдив, а през втората седмица - Стара Загора и Шумен.За останалите 29 предприятия е установено след проверки на българските ветеринарни власти, че има несъответствие с европейските изисквания, допълват от МЗГ, като се позовават на НВМС.
Някои от тях нямат необходимата, отговаряща за страните - членки на ЕС, суровина, други са в ремонт. Експертите са спрели от производство предприятия, които имат несъответствие по сградов фонд и оборудване и обратна проследяемост на произведените продукти. Предприятията, които в момента са в реконструкция, когато отстранят несъответствията, ще бъдат посетени и одобрени от мисия на ЕК. Това е постигнато съгласно решение на Европейската комисия от 11 декември м.г., припомнят от министерството.


В края на миналата седмица стана ясно и че 7 български фирми, които произвеждат храни от животински произход, ще бъдат проверявани от Русия. Търговията с животни от България за Русия беше спряна от началото на годината. По искане на руската страна през следващите две седмици Европейската комисия съвместно с България ще подготви въпросник, свързан с безопасността на храните у нас. Предстоят ежемесечни срещи в Берлин на експерти от ЕК и Русия за уточняване на процедурите по търговията с животни от новоприетите страни членки България и Румъния с руската страна. Представителите на Русия са заявили, че нямат претенции към България, но трябва да се уточнят процедурите с ЕК на базата на извършените проверки от НВМС до момента.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK