Кратката работна седмица пречи на европейските икономики

През последното десетилетие брутният вътрешен продукт на европейските страни изостава от този на САЩ, показват наблюденията на ОИСР. Организацията използва американската икономика за еталон за развитие и повечето държави членки не успяват да настигнат стандарта й. Основната причина за изоставането на Европа е намалялата продуктивност на труда и ефектът от извоюването на по-кратката работна седмица. Това важи с най-пълна сила за водещите икономики на Стария континент.


ОИСР изброява няколко препоръки към европейската икономика за подобряване на конкурентността й. Една от тях е намаляването на бремето на бизнеса чрез отмяна на някои регулации. Все още съществуват значителни бариери пред международната търговия между държавите от ЕС, както и създаването на международни предприятия. На територията на съюза все още не съществува и единна система за преценяване на квалификацията на служителите.


Проблем за ЕС остава и затруднената конкуренция в комуналния сектор и най-вече в енергетиката. Либерализацията на комуналния сектор от страна на ЕС невинаги се приема от отделните държави. ОИСР съветва Евросъюза да не позволява издигането на "национални шампиони" сред тези индустрии и получаването на протекции от правителствата.
Подкрепата за земеделските производители на територията на Евросъюза е дестабилизиращ фактор за икономиката поради пренасочването на ресурси към непродуктивни сектори. В момента подкрепата за европейските фермери е двойно по-висока като дял от получаваните средства в сравнение със субсидиите в САЩ. ОИСР отчита премахването на програмата за подпомагане на захарната индустрия като важна стъпка за решаване на този проблем.


Някои европейски страни могат да повишат заетостта, като намалят облагането с данъци на частни лица, коментират експерти от организацията. Сред държавите, получили такава препоръка, са Белгия, Чехия, Германия, Финландия, Унгария, Италия, Полша и Словакия. Дания и Швеция пък би трябвало да намалят облагането си за допълнителни доходи, за да дадат стимул на по-дългите работни часове. Унгария и Чехия биха могли да финансират по-ниските данъци чрез намаляването на някои държавни разходи, а други страни могат да прехвърлят данъчното бреме върху различни сектори на икономиката. Германия дори има възможност да намали прекалените субсидии за здравеопазване и социални придобивки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK