ОИСР: Добрият икономически ръст е придружен от рискове

Организацията се бори с негативното приемане на нуждата от реформи

Страните - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се радват на цикличното увеличение на икономическия ръст, показва годишният доклад на организацията озаглавен Going for Growth. Експертите от ОИСР обаче предупреждават, че това подобряване не трябва да е предпоставка за спиране на икономическите реформи и подобряване на конкурентността. По-добрият ръст на икономиката може да доведе до по-лесно прилагане на някои промени, но породеният оптимизъм може да заслепи държавите и да ги отклони от процеса на реформи.


Тазгодишният доклад на организацията поставя ударение на нуждата от либерализация в някои пазари, която да доведе до по-силна конкуренция и в резултат до по-добри икономически резултати в бъдеще.


Реформите на трудовия пазар са изключително важни за повечето страни - членки на ОИСР, ако искат да постигнат максимална заетост. Един от проблемите за тези държави е възприемането на реформите като негативен фактор. ОИСР подчертава в доклада си, че това е парадоксално мислене. Проучванията на организацията показват, че разумната политика на пазара на труда се свързва с позитивни икономически резултати. Прекалено строгото законодателство и предпазването на работните места дори ограничава възможността за по-оптимална заетост.
По-малко проблемни изглеждат реформите на финансовите пазари, до известна степен на международната търговия и преноса на стоки. В исторически план точно тези промени се извършват първи. След себе си обаче те водят нуждата от актуализиране на практиките на пазара на труда.


ОИСР следи способността на страните членки да изравнят ръста на брутния си вътрешен продукт с този на САЩ. Америка е избрана за еталон заради водещата си позиция по материален стандарт в миналото.


Организацията вижда значима връзка между увеличената продуктивност на труда и настигането на американския стандарт през последните десетилетия. В същото време основни фактори за безработицата се оказват някои обичайни практики. Високите помощи за безработица на практика отказват хората от предоставяне на работната сила. Субсидирането на грижата за децата увеличава участието на жените в работната сила, но даването на добавки за майчинство често има обратния ефект. Прекалено високата минимална заплата пък е основен негативен фактор за наемане на млади служители.


Страните - членки на ОИСР, не успяват да оползотворят икономическия си потенциал и поради липсата на промени в свободното движение на стоки. Ограничаването на конкуренцията на пазарите за продукти често води до пропуски във възприемането на най-добрите практики на производство. Подобни регулации забавят разпространението на по-добрите технологии по два начина. Държавата отказва инвеститорите от нови вложения в техника, а чуждестранните компании не успяват да внесат нововъведенията чрез директни инвестиции. Страните с по-рестриктивна политика успяват да извлекат по-малка полза от техническия бум от последните две десетилетия и това се отразява на мястото им в класацията на икономическото развитие.


Законите за конкуренцията в повечето страни от ОИСР са идентични. Огромни са обаче различията в начина на прилагането им и на институциите, които налагат законовите изисквания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK