Бизнесът в ЕС търпи загуби заради липса на езикови познания, сочи доклад

Всяка година европейските предприемачи търпят огромни загуби, пропадат хиляди сделки и договори, защото липсват знания по чужди езици. Това е констатацията от доклад от 2006 г. на Националния център за езици в Обединеното Кралство, създаден по поръчка на Европейската комисия. За бизнеса в Европа се открива огромен потенциал за износ, ако се инвестира повече в изучаването на чужди езици и се развият съответни езикови стратегии. Най-новите изследвания показват, че предприемачи, които разширяват езиковите си знания, имат по-добри възможности в рамките на вътрешния пазар на общността– с почти половин милиард население и най-големия световен пазар.


Студията е пръв опит на европейско равнище да се направи преценка на загубите, които търпят предприемачите поради липсващи или незадоволителни чуждоезикови знания. Заглавието й е ELAN: Effects on the European Economy of Shortages of Foreign Language Skills in Enterprise. Създадена е на базата на извадка от 2000 малки и средни предприемачи от цяла Европа, 30 мултинационални предприемачи и група експерти от участващите страни, и се допълва с резултати от други изследвания. Около 50 % от предприемачите, ориентирани към износ, възнамеряват в следващите три години да разширят дейността си и стъпят на нови чуждестранни пазари. Като следствие от това те са убедени, че за да могат да осъществят плановете си, са им необходими и чуждоезикови знания. Заедно с това вместо да инвестират в собствени знания, те предпочитат да инвестират в националната образователна и обучителна система , която да им предостави на разположение този персонал с подходящи езикови знания.


Изследването показва, че по-големите инвестиции в ЕС за разширяване на езиковите знания ще допринесат за по-големи икономически ползи и ще въздействат позитивно върху продуктивността на експортната дейност на малките и средни предприемачи. Потвърждава се значението на английския език като световен икономически език. Има обаче и разбиране за потребността от владеене на други езици с оглед на икономическите отношения. Анализът сочи като най-важни най-разпространените европейски езици като немски, френски или испански, но също така и нарастващата необходимост от владеене на други световни езици като китайски, арабски и руски.
В Рамковата стратегия по многоезичието на Европейската комисия от 2005 г. се препоръчва по практически съображения владеенето най-малко на два други езика извън майчиния.


---


Целият доклад може да намерите тук
По-нататъшна информация по темата "Езиците в ЕС" може да почерпите от сайта http://europa.eu./languages/.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK