Мартенската евроинспекция ще гледа 12 предприятия

До два дни Еврокомисията ще даде отговор за износа на сирене за трети страни

Преработвателите са длъжни да държат суровините си в одобрени от ветеринарните власти помещения

© Юлия Лазарова

Преработвателите са длъжни да държат суровините си в одобрени от ветеринарните власти помещенияОт 12 до 23 март инспектори от Службата по храните и ветеринарните въпроси на Европейския съюз (FVO) идва в България за поредната проверка на млеко- и месопреработвателните предприятия, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба. Евроветеринарите ще посетят 12 мандри, кланици и складове за животинска продукция, които искат да търгуват на европейския пазар.


Лицензираните до момента предприятия са 30, от които 16 са за млечни продукти, останалите - за преработка на бели и червени меса. След първите проверки през февруари евроветеринари и мениджъри установиха липсата на лицензирани хладилни бази, без които търговията на практика се блокира. Според евронормите преработвателите са длъжни да държат суровините задължително в одобрени от ветеринарните власти помещения. Дори търговците от ЕС, които навлизат на българския пазар, са длъжни да разполагат с одобрени складове. Досега само една база във Варна отговаря на тези критерии, затова и поредната евромисия планира инспекции на подобни складове.


До края на миналата година българските компании, които можеха да продават на тези пазари, бяха 61, но от началото на 2007 г. голяма част от тях не подновиха заявките си поради завишените критерии към българското производство и суровина. Високите евроизисквания към суровината не позволяваха на част от лицензираните преработватели да изнасят.
Проблемите с качеството на суровото мляко и свинското месо предизвикаха и забраните, които Европейската комисия наложи на българските предприятия в края на миналата година. По искане на българските мениджъри миналата седмица в Брюксел се проведе техническа среща между експерти от дирекция САНКО на ЕК, български ветеринари и мениджъри от млечния и месния бранш.


Представителите от новоучредената асоциация на млекопреработвателите поискаха преходен период, за да се регулират проблемите с качеството на суровината. Всички новоприсъединили се държави имат този проблем, затова се налага този преход, се казва в специално становище на асоциацията. Млекарите поискаха Европейската комисия да им разреши да реализират в трети страни произведеното сирене и кашкавал от края на миналата година. Отговорът на дирекция САНКО се очаква да бъде обявен на 14 март.


Става въпрос за износа на 3 хил. т овче и биволско сирене и кашкавали, които залежават в складовете на компаниите. Целта е те да се реализират на пазарите в САЩ, Австралия и Ливан, където българските компании традиционно присъстват, поясни председателят на асоциацията Михаил Тачев. Като членове на ЕС българските компании трябва да са лицензирани от ЕС, за да експортират. Този износ може да се реализира само с изричното съгласие на Еврокомисията, но при условие че партньорите извън ЕС са съгласни. Подобни одобрения са депозирали търговските партньори от САЩ, очаква се и останалите да изпратят необходимите документи до ЕК, поясни още Тачев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK