Малките фирми ще се обучават как да търгуват с ЕС

От сряда до 16 ноември Агенцията за малки и средни предприятия ще проведе серия от семинари за разясняване на европейската търговска политика в 15 града на страната, съобщиха от ведомството. Обучението е част от масираната информационна кампания "Дни на износа", която агенцията организира съвместно с експерти от министерството на икономиката и Агенцията за експортно застраховане.


Седем са основните теми, по които бизнесът ще получи изчерпателна информация. Как да успее бизнесът ми в Европа, търговските договорености на ЕС, защитните мерки и квотите, които се прилагат спрямо третите страни, ще бъдат сред обсъжданите въпроси. Бизнесът ще бъде информиран още за новите документи, процедурите при осъществяване на износа и промените при експортното застраховане. С последните промени в закона държавата ще отпуска и заеми за експорта на малките компании.


Външнотърговските връзки на страната в условията на членството в Европейския съюз са предмет на разясняване през май и юни, като семинарите ще се проведат в Бургас (16 май), Ямбол (17 май), Стара Загора (18 май), Кърджали (6 юни), Смолян (7 юни) и Перник (28 юни). Мястото и часът на провеждането им ще бъдат огласени чрез регионалните бюра на агенцията и работодателските организации.
Специално за дървопреработвателните предприятия е предвиден семинар във Велинград на 8 юни, като темата е евростандартите и регулаторната рамка за предприятията от бранша. Отделен семинар ще има и за производителите на текстилни стоки, който ще се проведе в Благоевград на 29 юни.


След летните отпуски семинарите ще бъдат подновени. Външнотърговските техники са тема на обучението, което ще се проведе на 10 октомври в Силистра и 11 октомври в Разград. За 12 октомври във Велико Търново е насрочен семинар за компаниите от електротехниката. На 25 октомври във Видин ще бъдат обучавани износителите на хранителни продукти. Заключителните семинари са в Русе на 15 ноември, където ще бъдат обучавани мениджъри от текстилната индустрия и на 16 ноември в Плевен - за компании от хранителната индустрия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK