Париж и Берлин договориха новата структура в EADS

Французинът Галоа ще е единственият президент на концерна

Френският президент Никола Саркози приятелски посрещна в понеделник германския канцлер Ангела Меркел в Тулуза. В завода на авиостроителната компания "Ербъс" двамата договориха структурните промени в концерна майка ЕADS и обсъдиха редица двустранни въпроси

© Reuters

Френският президент Никола Саркози приятелски посрещна в понеделник германския канцлер Ангела Меркел в Тулуза. В завода на авиостроителната компания "Ербъс" двамата договориха структурните промени в концерна майка ЕADS и обсъдиха редица двустранни въпросиФранция и Германия се споразумяха в понеделник за структурата на управление на европейската компания за авиация и космически технологии EADS, съобщи Ройтерс. Компанията дълго време среща проблеми с германско-френския екип от висши мениджъри.


В бъдеще германският изпълнителен директор на компанията Том Ендерс ще поеме изключително управлението на отдела за производство на самолети "Ербъс". Французинът Луи Галоа пък ще е единственият директор на EADS, а председател на групата ще бъде Рюдигер Грюбе. Промяната ще влезе в сила от есента.


Сделката в понеделник показва промяна на мисленето на Франция и Германия, като Париж доскоро искаше на всяка цена да запази "Ербъс", смятан за "перлата в короната" на EADS. Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел одобриха споразумението.
EADS страдаше от несъгласия между френските и германски акционери, а и политици поради забавянето на производството на някои модели на "Ербъс". Загубите от отлагането на доставките на суперлайнера А380 принудиха европейския авиационен производител да предприеме съкращения на 10 хил. служители в Европа.


От основаването на EADS насам френското правителство държи директен дял от 15 на сто от компанията и още 7.5 процента чрез корпорацията "Лагардер" (Lagardere). Германският автопроизводител "Даймлер Крайслер" притежава 22.5 на сто от правата на глас в компанията.


Френският президент Никола Саркози прояви активност по въпроса за мениджмънта на компанията. Той поиска промени веднага след избирането си през май, а президентската му кампания беше белязана от недоволство към програмата за съкращения. Действията на Саркози отразяват желанието на френското правителство да придобие по-голямо влияние върху управлението на EADS.


След новината акциите на EADS се покачиха с 0.8 на сто до 24.17 евро, като надминаха представянето на общите френски борсови индекси. Силното евро пречи на компанията, която разчита на продажби в долари, но плаща разходите си с европейската валута.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK