Водещите 100 софтуерни фирми на ЕС имат приходи от 29 млрд. евро

Само на германската SAP се падат 42% от тях

Водещите 100 софтуерни фирми на ЕС имат приходи от 29 млрд. евро

© ДневникГерманската софтуерна компания SAP е лидер в сектора в Европа според обема на приходите си, показва класацията топ 100 на "Труфел кепитъл" (Truffle Capital) за 2008 г. В нея са включени фирми от 25 страни - членки на Европейския съюз, плюс Швейцария и Норвегия, чиито централи и звена за развой са базирани в Европа. България не участва в проучването. "Труфел кепитъл" е частен инвестиционен фонд, който прави вложения главно в енергетика и ИТ на Стария континент. "Въпреки икономическата несигурност сме оптимисти за бъдещето на европейската софтуерна индустрия", казва главният партньор и съосновател на "Труфел кепитъл" Бернар-Луи Рок (Bernard-Louis Roques). Той посочва, че ИТ фирмите инвестират в разработки 15% от приходите си и внасят данъци в размер на 1 млрд. евро. Индустрията продължава да изпитва мощни трансформации, в които се очертават две тенденции - консолидация на глобално ниво и появата на нови бизнес модели като софтуера като услуга и Open Source.


Общите приходи на стоте компании достигат 29 млрд. евро, а генерираните нетни печалби са 3.2 млрд. евро. Годишният ръст на приходите е 10.3%. Ако на SAP се падат 42 на сто от общия оборот, първите три компании държат 55% от тях, а първите петдесет - 91 на сто. В челото освен германския софтуерен гигант, декларирал за 2007 г. общи приходи в размер на 10.26 млрд. евро, с което застава на първа позиция, се нареждат още британската SAGE (втора) с приходи 1.787 млрд. евро, френската Dassault Systemes (трета) - с 1.25 евро, още една германска Software AG (четвърта) - с 615.5 млн. евро, италианската Gruppo Engineering (пета) с оборот от 467 млн. евро. Една трета от компаниите разработват системи за управление на бизнеса (ERP), една трета са доставчици на софтуер за изграждане на инфраструктура, а мнозинството от тях създават финансови програми и софтуер за публичния сектор.


В "стоте" работят близо 194 хил. служители, като най-голям е техният брой в Германия, Великобритания, Франция, Италия и скандинавските страни. Инвестициите им в проучвания и разработки възлизат на 3.7 млрд. евро. Компаниите очакват, че през 2009 г. индустрията ще продължава да расте, като очакванията са той да бъде двуцифрено число.


Лидерът SAP присъства в България чрез "SAP България" от 1999 г. По-късно е създадена и лабораторията за разработка на софтуер SAP Labs.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на MILTON   FREEDMAN
    *****
    Неутрално

    тея 100 ЕС ФИРМИ само МАЙКРОСОФТ не могат да стигнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK