Бизнес организация настоява за данъчни облекчения за иновативни компании

Бизнес организация настоява за данъчни облекчения за иновативни компании

© Associated PressХроничният недостиг в Европа на финансиране за нови иновативни компании ще доведе до още по-голямо изоставане зад конкурентите й. Това твърди бизнес група на лобисти, които искат правителствата да подкрепят предприемачите чрез данъчни облекчения, съобщи EurActiv.В подробен доклад за увеличаване на иновациите в Европейския съюз (ЕС) организацията BusinessEurope настоява за разширяване на финансовите продукти със споделен риск, предлагани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Според нея това ще намали нежеланието на банките да финансират нови технологии.
В доклада се посочва, че в ЕС трябва да бъде изграден интегриран пазар на рискови капитали. В текста са изброени видовете данъчни облекчения, от които се нуждаят компаниите, за да произвеждат нови изобретения.


Организацията хвали Франция за схемата Jeune Entreprise Innovante, която започна през 2004 г. Тя предлага данъчни облекчения за малки и средни предприятия, които инвестират над 15% от общите си годишни разходи в изследвания и развитието им. Компаниите, които отговарят на изискванията, не подлежат на облагане с корпоративен данък и данък върху годишната печалба за осем години след своето основаване.


"Паневропейска инициатива, вдъхновена от този пример и с цел да увеличи специалното признаване по правилата на ЕС за държавните помощи и националните фискални политики на новите и иновативни компании, би могла да повиши иновационния капацитет на ЕС", смятат от BusinessEurope.


Докладът критикува усилията на ЕС да засили координацията между националните политики за изследвания – т.нар. Европейско изследователско пространство (European Research Area – ERA). Тя все още няма "ефективна система за управление", коментира организацията.


BusinessEurope иска европейските програми за изследвания и развитие като съвместните технологични инициативи да не бъдат ограничавани от строги правила за финансиране и персонал.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK