ЕС ще има общ съд за патентите

На снимката: Шведският премиер Фредрик Райнфелд, чиято страна председателства в момента ЕС.<br />
<br />

© Reuters

На снимката: Шведският премиер Фредрик Райнфелд, чиято страна председателства в момента ЕС.Важен успех за европейските бизнес групи беше постигнат в Брюксел в петък (4 декември), след като министрите на икономиката и индустрията от страните от Европейския съюз (ЕС) одобриха проекта за създаване на общ европейски патент, съобщи EurActiv. Въпреки това, съществуват опасения, че сложният въпрос относно разходите за превод на патентите ще бъде оставен на страна и ще бъде разгледан отделно.Патентната реформа е на дневен ред в Брюксел от няколко години, но опитите за ускоряването й се проваляха многократно. Швеция, която в момента е председател на ЕС, обаче успя да осигури единодушна подкрепа за създаването на единен европейски патент и Европейски съд за патенти.
Постигнатата договореност трябва да помогне за намаляване на цената за защитата на новите иновации в Европа, нещо, което притесняваше малките предприятия през последните години.


Цената за подаване на заявка и за защита на патентите в Европа е значително по-висока, отколкото в САЩ и Япония, а бизнес организациите постоянно се оплакват от частичните и противоречащи си решения на европейските съдилища. Един единствен общ съд за патенти в Европа би направил исковете по-евтини и по-предвидими, заявява дипломатически източник, цитиран от EurActiv.


Съдът ще включва местни и централни камари в общ Европейски апелативен съд. В началните етапи, компаниите ще могат да продължат да използват национални съдилища. Така доверието в новата система ще се изгради постепенно.


Цената на разходите за превод


Друга трудност пред новите технологии в Европа е високата цена за превод на патентите на всички европейски езици. Бизнес лобита подчертават, че високите разходи са основния възпиращ фактор пред малките предприятия при подаването на молба за патентна защита. Патентните разходи в Европа обикновено са три пъти по-високи отколкото в САЩ.


Въпросът можеше да бъде решен, ако към реформите беше добавена клауза за договаряне на разходите за превод. Такова допълнение обаче не беше направено като допълнителен регламент към регламента за патентите.


Новите реформи биха довели до намаляване на разходите за защитата на интелектуалната собственост в ЕС в момент, когато Европейската комисия подготвя нов закон за иновациите. В него вероятно ще се подчертае важността на малките и средни предприятия за икономиката на знанието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK