Кризата е шанс за единна европейска данъчна политика, смятат от ЕП

Кризата е шанс за единна европейска данъчна политика, смятат от ЕП

© YVES HERMAN, ReutersИкономическата криза може да се окаже възможност за хармонизиране на данъчната политика в страните членки на Европейския съюз (ЕС), казват служители на Европейския парламент (ЕП). Чиновниците са участвали в създаването на доклад за бъдещото развитие на ЕС, съобщи EurActiv.Експерти от ЕП прогнозират по-силна интеграция на европейските национални икономики и вероятно засилване на връзките между различните преки данъци. От това изказване обаче вероятно ще настръхнат редица англосаксонски и източно европейски финансови министри.
В изготвянето на доклада, който беше публикуван без много шум в края на 2009 г., са участвали експерти от пет ведомства в ЕП. Клаус Веле, генерален секретар на ЕП, подчерта, че направените заключения принадлежат на отделните експерти и не отразяват официалното становище на Европейския парламент.


Докладът разглежда различни сценарии, които могат да се случат в близките от 5 до 10 години и изтъква, че една по-нататъшна хармонизация на директните данъци е "желателна, но все още не е осъществена".


Като основна цел в документа се посочва уеднаквяването на данъчните закони за предприятията, стара цел на европейските федералисти. Това би довело до спорове в някои европейски страни като Ирландия например, която през 2009 г. се съгласи да ратифицира Лисабонския договор срещу обещанието, че ЕС няма да оказва влияние върху относително ниския корпоративен данък в страната.


"Проблемът с общата финансова и данъчна политика е, че решенията в ЕС се взимат чрез единодушие и ЕП има ограничени законодателни функции," се казва в доклада. Пактът за стабилност и растеж е много разклатен след избухването на кризата и съществува реалната опасност той да се превърне в "пакт без особено значение", ако скоро не бъде реформиран, пише още в документа.


Заплахата от фалит на страните членки се е превърнала в "реалистичен сценарий", казват авторите и допълват, че това може да се окаже предпоставка за една засилена съвместна работа между правителствата. Въпреки че в европейските договори не съществува клауза за освобождаване от задълженията, експертите очакват страните членки да окажат помощ на всяка фалирала страна от Еврозоната.


Най-деликатният въпрос по повод корпоративния данък отново се появява там, където се говори за възможността за облекчаване на достъпа на малките и средни предприятия до вътрешния пазар. Става въпрос за един общ корпоративен данък или "данъчно облагане в родината", което ще улесни достъпа до пазара. При едно такова облагане предприятията ще плащат данък в държавата, от която идват, а не там, където реализират печалба.


Докладът хвърля дългосрочен поглед и върху наболели проблеми като регулирането на финансовите пазари, климатичните промени, създаване на работни места, патентна реформа, развитието на нова стратегия за сигурност, както и новите предизвикателства като многообразието на видовете и създаването на обща миграционна политика.


Служителите на ЕП подчертават, че докладът дава основание за размисъл, но не представя официалната позиция на ЕП. В момента на дневен ред в Брюксел е одобряването на новите комисари и консултациите с Комисията за новата европейска стратегия 2020.


Междувременно евродепутатите настояват за създаването на една нова система за муждуинституционално прогнозиране, която ще помогне на Европа да се справи по-лесно с бъдещи напрежения и заплахи.


Британският евродепутат, консерваторът Джеймс Ейлис, предложи промени в структурите на ЕП, които предвиждат един милион евро да се отпуснат за създаването на система, подобна на американският национален съвет за разследване. "Нуждаем се от такова място, за да се подпомогнат дискусиите. Място, където да се разглеждат безпристрастно темите и документите и по този начин да се обогатява дебата," каза той пред EurActiv.


Ейлис заяви, че на влиянието на демографията, климатичните промени и конкуренцията от Азия трябва да се гледа по-сериозно, ако Европа иска да се подготви адекватно.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май няма как да стане, защото някой държави имат такива дефицити, че доста ще трябва да вдигнат данъците.

 2. 2 Профил на Maйтап
  *****
  Неутрално

  "При едно такова облагане предприятията ще плащат данък в държавата, от която идват, а не там, където реализират печалба."

  >>> Неоколониализъм! Всеки да си прави сметката, какво значи това за България с гигантския си дял чужди инвеститори. Слава богу, такава глупост е неприложима.

 3. 3 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  А за единна политика по доходите, кога ще е подходящото време?

 4. 4 Профил на e
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Maйтап":

  Ако бюджета на ЕС е общ - няма да е неоколониализъм, а едно голямо облекчение за всички..... разбира се според ставката ще има и недоволни!

 5. 5 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Англосаксонските министри в ЕС са 1 бр. - този на Обединеното Кралство.

 6. 6 Профил на sssssss
  *****
  Неутрално

  Това не е в наш интерес.
  За щастие е достатъчно идиотско, за да не се приеме.
  Дори и да се приеме (което не трябва да се допуска !) - ще се заобикаля.

 7. 7 Профил на до 4
  *****
  Любопитно

  Ти самият започваш изречението с "ако".

  ПП
  Европейският легализъм няма морал, а е създаден да се защитават интересите на тези, които имат влияние.

  Ние не сме дали своя глас в референдум за ЕС, както се полага.
  Но трябва да кажа, че мнозинството от политиците ни дори ни няма и представа на какво хоро са се хванали.

 8. 8 Профил на Фришоп
  *****
  Любопитно

  А по-полека. Ние колко данъци да не плащаме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK