Еврокомисари ще създават общ документ за иновационна политика

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заедно с новите еврокомисари в Страсбург.<br />

© Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заедно с новите еврокомисари в Страсбург.Еврокомисарите за иновациите и индустрията искат да създадат нов документ за иновационната стратегия на Европейския съюз (ЕС), съобщи EurActiv. Документът трябва да бъде представен на трети март от Мойра Гийгън-Куин, еврокомисар по научните изследвания и иновациите и Антонио Таяни, еврокомисар по индустрията и предприемачеството.Документът ще представлява широка основа за разрешаване на "иновационното задръстване". По данни на Гийгън-Куин той ще обвърже редица проблеми, от изследователската мобилност до разпределянето на публичната отговорност.
На пресконференция в първия си работен ден еврокомисарят по иновациите назова някои от основните области, в които ще се концентрира. Към тях принадлежат европейското изследователско пространство (ERA), улесняване достъпа до финансиране за индустрията както и правата върху интелектуалната собственост. Гийгън-Куин каза, че високата политическа роля на иновациите налага да се направят дългогодишни прогнози.


"Европа се събуди. Иновациите са ключът към възстановяването. Това се вижда от европейската стратегия 2020, от документа на председателя Барозу за икономически ръст, основан на науката и иновациите, както и от ангажимента, който пое Херман ван Ромпой да повдигне въпросите за изследванията, развитието и иновациите на срещата на върха на ЕС през есента," каза тя.


Комисарят обеща да постави комуникацията в центъра на политиката за изследования и иновации, защото много от добрата работа на учените остава скрита за широката общественост. Политиката относно иновациите остава отдалечена от живота на гражданите, въпреки че реално тя може да повлияе силно на тяхното ежедневие. Ето защо учените трябва да са в по-близък контакт с обществеността, а медиите трябва да дават повече гласност на научните открития, твърди комисарят.


Тя самата сподели, че по време на подготовката си за изслушванията в ЕП, е научила за много изследователски програми, които засягат живота на гражданите и е била шокирана, че преди това никога не била чувала за тях.


Според нея една от причините за комуникационната пропаст между науката и широката общественост е използването на научния жаргон и съкращения по време на дебатите за политиката, засягаща изследванията. Като пример еврокомисарят посочи Седма рамкова програма на ЕС, която така и не е успяла да заинтригува обществеността.


Комисарят сподели плановете си да преименува програмата и да използва по-интересно име вместо "Осма рамкова програма на ЕС". Гийгън-Куин планира също така засилване на частните инвестиции в иновациите, за да могат европейските предприятия да превърнат научните резултати в пазарни продукти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK