Клъстърите са трамплин за малките компании към чужди пазари, смята европейската бизнес мрежа

Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.<br />

© opensourceway

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Малките и средни предприятия (МСП) имат по-голям шанс за успех на чуждите пазари, ако се групират в клъстъри. Това смятат от Enterprise Europe Network (EEN) – бизнес мрежата към Европейската комисия, цитирани от EurActiv.Николета Маркианди, представител на EEN, смята, че не е достатъчно малки и средни предприятия просто да имат опит с износа за пазари като Китай, Индия и Русия, които обаче са важни за развитието им. "Малките и средни бизнеси нямат достъп до големите купувачи, освен, ако не са част от специфичен клъстър. Предприятията често се сблъскват с езикова бариера и не знаят как да намерят информация за чуждите пазари", сподели Маркианди пред EurActiv.
Маркианди, която управлява департамента за иновации на Стопанската камара на Торино, даде за пример северноиталианските клъстъри на автомобилната и авиоиндустрията, които обединяват университетите и малките и големи предприятия. По този начин, според Маркианди, регионът се налага като център на развитието и иновациите в областта на авиоиндустрията и на автомобилното производство. Клъстърите са успели и да привлекат клиенти от Канада и Китай, давайки нови възможности за бизнес на малките и средни предприятия.


За да успешни на чуждите пазари, клъстърите трябва да залагат на иновациите, което, според Маркианди, не винаги е лесно за малките компании.


На предстоящата среща между представители на Enterprise Europe Network и Европейския парламент Николета Маркианди ще говори за интернационализацията на малките и средни предприятия. Срещата ще се проведе на 9 и 10 март.


Европейският съюз планира да открие в различни точки по света нови центрове, които да подпомагат достъпа на МСП до чужди пазари. В Индия от 2008 функционира Европейският център за бизнес и технологии (European Business and Technology Centre), а до края на годината се очаква да бъде отворен и център за МСП в Пекин. Подобни центрове ще има и в Банкок и Москва.Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МСП
  *****
  Неутрално

  МСП имат шанс да си останат завинаги такива ако се обединяват в клъстери.

 2. 2 Профил на Незнаещ
  *****
  Неутрално

  Какво е значението на български език на думата "клъстър"?

 3. 3 Профил на Ана Начева
  *****
  Неутрално

  До “Незнаещ”: Благодаря за коментара. Редно е да слагаме и определението на “клъстър” под черта или да ползаваме по-подходяща българска дума.

  Ето и значението:

  cluster (eng) – 1.грозд;чепка;кичур;китка;храст; 2. съцветие; 3. насъбиране, струпване; рой; куп; купчина; група
  ( от Ранкова, М. (съст.) (1992) Английско български речник, т.1.София: Наука и изкуство)

  На интернет страницата на Harvard Business School (http://www.isc.hbs.edu/econ-clusters.htm) може да намерите следното определение за cluster:

  “Географски концентрации на взаимносвързани компании, специализирани доставчици, доставчици на услуги и асоциирани институции в определена област, които се намират в определена държава или регион”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK