Парашутът за Страсбург не се отвори

Отхвърлянето на българските номинации е най-сигурното доказателство за кардиналното разминаване между българските и европейските критерии за висок морал и професионализъм. При това без да идеализираме европейските. Начинът, по който тези три имена стигнаха до ПАСЕ, беше толкова неприемлив, че подобен развой можеше да се предвиди в самото начало.

Парашутът за Страсбург не се отвори

© Иван КутузовПроблемът със съдебната реформа вече се пренесе в Европа след злополучните номинации за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) преди два дни отхвърли и трите български кандидатури и поиска от правителството нови номинации. Мотивът, посочен от секретариата на правната комисия на ПАСЕ, е, че Маргарит Ганев, Момяна Гунева и Снежинка Сапунджиева не отговарят на критериите за съдия. Кандидатурите са били отхвърлени поради недостатъчна квалификация (по думите на Юнал Лютфи, председател на българската делегация в ПАСЕ), което е голям срам за управляващите заради неспособността им да излъчат достойни кандидатури за най-престижния съд на континента. Въпросът е ще успеят ли да избегнат скандала при втория опит.


Голямото разминаване


Отхвърлянето на българските номинации е най-сигурното доказателство за кардиналното разминаване между българските и европейските критерии за висок морал и професионализъм. При това без да идеализираме европейските. Начинът, по който тези три имена стигнаха до ПАСЕ, беше толкова неприемлив, че подобен развой можеше да се предвиди в самото начало. През юни група уважавани български юристи призоваха с открито писмо да бъде обявен нов конкурс при спазване на правилата за прозрачност и независимост при избора. Както се видя, ПАСЕ изцяло се съгласи с аргументите им.
Факт е, че кандидатите бяха номинирани по традиционната за България непрозрачна процедура и при доста съмнения за конфликт на интереси, стигащ до обикновено връзкарство. Скандалите следваха един след друг - ресорният за защитаване на държавния интерес пред съда в Страсбург заместник-министър се номинира сам себе си и участва в избора си. Чак след това се сети да освободи поста. В комисията също бяха "независими" - половината бяха негови колеги, а останалите - негови подчинени. Можеше да се очаква този "колектив" да избере шефа си и така стана. Друг номиниран се оказа член на администрацията на президента и автор на отхвърлен проект за Наказателен кодекс. Третият впечатли с това, че фамилията му съвпадна с тази на друг зам.-министър на правосъдието, но никой не сметна за необходимо да изясни този въпрос. И тримата впрочем бяха абсолютно непознати на обществото и твърде далече от представата за известни юристи с блестяща практика, каквато предполага длъжността на съдията в Страсбург. Е, за тяхно успокоение, вече са известни (казват, че скандалът е най-добрата реклама).


В България нещата винаги са се случвали по този начин, за да има изключение точно сега. Скандално беше и това, че в комисията по избора на тъмно не участва нито едно известно в професионалните среди име. Повечето от членовете й нямаха публикации или изследвания в областта на правата на човека и Европейската конвенция. Затова логично номинациите й бяха нейно огледало. Разбира се, изборът на тримата кандидати беше аргументиран с това, че те са изтъкнати специалисти с богат професионален и академичен опит и с много добра езикова подготовка. Защо ли обаче ПАСЕ не ги видя такива, а ги отхвърли само като прочете CV-тата им, които със сигурност преливат от специализации, езикови умения и натрупан професионален опит.


Никой впрочем не разбра защо точно тези тримата бяха излъчени от комисията. Нито защо останалите отпаднаха. Т.нар. комисия не публикува нито един ред от протоколите си, ако има такива, не оповести критериите, които са имали значение за избора. Когато има дефект в принципите на номиниращите няма начин номинациите да са принципни.


Какъв е пътят


Ако представителите на българските власти не искат да се червят в Европа, трябва светкавично бързо и стегнато да организират нов, ама наистина, конкурс - публичен, ясен, с подробно описание на процедурата и критериите й. ПАСЕ има точен регламент за номинирането на кандидатите за Страсбург. Основното в него е прозрачността, липсата на конфликт на интереси, както и участието на съдии, независими представители на академичния свят и неправителствени организации в състава на комисията. Само при напълно осветена процедура и качествен състав на комисията България ще може да излъчи качествени кандидати. В предишния й състав, който дълго се пазеше в тайна, не фигурираше нито един опитен съдия, прокурор или адвокат. Сега трябва да се включат точно такива хора. Преди имаше научни работници и преподаватели в провинциални вузове - но така тогавашното ръководство на министерството на правосъдието разбираше излъчването на достойния съдия. Сегашната администрация трябва да е луда, за да допусне повторно същия скандал. За да привлече достойни кандидати, процедурата трябва да е изрядна. Иначе няма да се яви никой читав юрист. Това е ще е тест за способността за решаване на кадровите проблеми, с които днешната власт тежко и редовно се сблъсква.


Тези хора не могат да правят тази реформа


Не е приятно да се цитира Сталин, но неговата крилата фраза, че кадрите решават всичко, важи с пълна сила в българския контекст. Наблюдава се следният парадокс - в страната е пълно с добри юристи, но те трудно стигат до ключови постове. Там обикновено се намърдват политическите протежета. Е, тези кадри очевидно не могат да подобрят системата.


Този сценарий се разиграва редовно и случката с номинациите за Страсбург не е прецедент. Тези дни той отново се играе покрай избора на нов Висш съдебен съвет и на инспекторат към него. Съвсем скоро ще намери приложение и при избора на председател на Върховния касационен съд. Втръснал ни е, но алтернативният европейски регламент пък не допада на партиите. Защото неговата цел е максимално да елиминира политическото влияние при персоналния избор. В България е точно обратното - партийният избор е решаващ, затова професионалистите са изтикани в маргиналното, а във властта се издигат само удобни на партийните централи индивиди. Именно те взимат погрешните решения, които Европа само в редки случаи успява да отмени. В останалите обществото търпи последствията им и плаща цената на грешките.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Относно "Голямото разминаване"!
  *****
  Неутрално

  Браво бе приятели от evropa.dnevnik.bg! Че,от кога ги пея тия работи и какво от това? Я ел.издание evropa.bg например да направи справка от сървъра, кой друг пише коментари, остри и безкомпромиснии за случващото се у Нас? Например за гражданския форум "АГОРА" БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА 8 - 9 НОЕМВРИ 2007г;, и имитациите на евродепутатката Душана Здравкова, вчера и оня ден по темите, кой друг взе отношение? АБСОЛЮТНО НИКОЙ! Хората ги е страх един път и втори не виждат смисъл, защото няма промяна. Напротив по IP-адреса локализацията на субекта е точна и стой та гледай след това какво става. В РБългария не се ценят ПРОФЕСИОНАЛИТЕ, а на мода и назначаемите са са ПОСЛУШКОВЦИТЕ!Затова сме последзни по всичко и обществото е на дъното и копае вече под него. Наскоро Иво Прокопиев, съпругът на Галя/ dnevnik.bg/ станаха 100% собственици на едно друго ел.издание.Ми, нека огледат кадрите и видим за какво става въпрос?/Алфателеком!!!/И накрая писал съм го:
  Докато такимва имитатори клатикурци като СТОЯН КУШЛЕВ непрофесионали стоят на постове а не такиво подобно мене доказани ПРОФЕСИОНАЛИ със всичики тапии и дела черно на бяло в борбата с корупцията как обществото ще върви напред. Кой да бори корупцията, как да стане това. Абсолютно никак! Е, тогава пишете си колкото искате с писането ще си останем. Аман от Кушлевци и Тадаръковци...

  АНАЛИЗАТОР!
  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!

  ПОЧЕТЕН ЛИДЕР НА ФОРУМА!

  02.01.2007г.
  гр.София!


 2. 2 Профил на Не знаех че форумът има почетен лидер
  *****
  Неутрално

  И че той е ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията
  Вярвам му,че е голяма ЕКСПЕРТ.
  Но като го чета ,виждам че брилянтно би се справил с нещата ,както ги вижда ,именно при сталинизма.
  Драги ЕКСПЕРТ, майсторлъкът не е да закачиш на ченгела Кушлевци,Тадаръковци и други , които си мислиш че не са на мястото си.
  Цивилизованите общества СА ИЗМИСЛИЛИ СИСТЕМА , КОЯТО СИЛНО ОГРАНИЧАВА И НЕ ДОПУСКА НЕКАДЪРНИ, КОРУМПИРАНИ И АЛЧНИ ХОРА ДА ЗАЕМАТ ВАЖНИ ПОСТОВЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.
  В обществата,където политиците предпочитат "гражданите" да си мируват в кошарата - ако може и да не блеят, тази работа,наречена демокрация,още няма как да се случи

 3. 3 Профил на independent
  *****
  Неутрално

  Никой не може да ме спре да пиша каквото мисля уважаеми лидерю. Е, разбира се администратора може, но не и страхът от нещо или някой. Друг е въпроса че често не знам какво да кажа и за това мълча.

 4. 4 Профил на Учуден
  *****
  Неутрално

  То имало критерии в България?!
  Досега не знаех!
  Хубавото е, че на Европа взе да и писва и зарязаха криворазбраната дипломация!

 5. 5 Профил на Нищо ново под слънцето!
  *****
  Неутрално

  Пука им, че им дреме на "номиниращите" за скандала! Следващият път да не си мислите, че по друг начин ще бъдат избрани имената, които да бъдат предложени?! То, ако бяхме свестен народ, сами щяхме да се стегнем и да си оправим собствената държава, а нямаше да чакаме ЕС да ни оправи положението. Ама сме си мизерници и тарикати на дребно!

 6. 6 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Malko sramno mi se vijda tova ne samo za nasheto pravitelstvo, no i za nashite politici... a to i v krajna smetka za nas. Sled malko shte napisha neshto s golemi bukvi, no predi tova shte obiasna poziciata si.
  Prez 2004 imah prekrasnata vyzmojnost da praktikuvam v COE (Suveta na Evropa).
  Prez 2006 oshte po prekrasnata da rabotya za ECB (Evropejska Centralna Banka).
  I dvata sluchaja sa svyrzani s neshto, koeto i do den dneshen dobre-obrazovanata mi tikva ne moje da si obiasni...

  ZLOBATA, ZAVISTTA, STREMEJA DA SE POPRECHI na tezi koito imat znania, potencial, povedencheski i presentacionni umenia i rabotyat dobre v ekip... za smetka na IZPRASHTANETO NA nashi HORA!!!

  Radvam se che izlagaciata e veche na lice... ochakvam i oshte za syjalenie!
  Boli me...

 7. 7 Профил на български съдия в ЕС
  *****
  Неутрално

  все едно да назначиш готвач от човекоядско племе...

 8. 8 Профил на относно хранениците на президента и царя.
  *****
  Неутрално

  Те плъзнаха като въшки.Отесняха им страната и посолствата.Трябва им съда в Страсбург.Малко са им Прокуратура и ВАС.проф.Момяна Гунева се превърна в по-голям хрантутник от Ярослав Радев и Васил Мръчков.Бургаския университет,администрацияа на Гоце,института по правосъдието,скъпоплатени проект на НК,адвокатските хонорари не и стигат.Язък за Снежа Сапунджиева.Прецакаха я покрай другите двама.Тя не е единствената жертва на Гоце сред магистратите.Вижте Борето Велчев какви ги върши

 9. 9 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  За #2: всъщност интересен е въпроса каква точно система са открили другите общества, която да минимизира достъпа на некачествени кадри до съотвените постове.

  Споменавате го като нещо дадено, но не казвате кое е и как точно работи.

  Не се заяждам, любопитен съм, защото мисля, че това е сърцевината на проблема.

 10. 10 Профил на капризи
  *****
  Неутрално

  Да са професионалсти пък и неподкупни? Все едно хем да е честна хем да е майсторка.

 11. 11 Профил на до №2 - България над всичко!
  *****
  Неутрално

  Уважаеми ГРАЖДАНИНО/КО/
  Вие пишете за системата, която силно ограничавала и не допускала некадърни, корумпирани и алчни хора в заемането на важните постове в държавата и т.н
  1. АБСОЛЮТНО ВЯРНО съждение дори написано с главни букви за да бъде забелязано;
  2. Като ЛИДЕР на който явно не сте чели коментарите понеже сте нов, няма лошо ще си позволя малка корекция в мисленето Ви.
  Няма такъв филм, сталинизъм, фашизъм, феодализъм или демокрация относно закачката Ви за "ченгелите"..!? Приемам го приятелски и ценя хората с чустмо за хумор;
  3. ИСТОРИЯТА И ПРОГРЕСА ВИНАГИ СЕ Е ДВИЖИЛ ОТ ЛИЧНОСТИ ПРИТЕЖАВАЩИ СИЛЕН УМ, НЕПОКОЛЕБИМОСТ И ВЯРА ДЕЛАТА, ЧЕ СЛУЖАТ НА ОБЩЕСТВОТО;
  4. Ако не беше така, нямаше да има Александър Македонски, Цезар, Спартак,Наполеон,Хитлер, Сталин и моя кумир СТЕФАН НИКОЛОВ СТАМБОЛОВ! ТЕи много като тях са истинските двигатели на историята.Но това е голяма тема и дотук;
  5.Що се касае за персоните закачени от Вас на ченгела, моя милост не разсъждава така, а в посока РЕЗУЛТАТНОСТ в полза на обществото;

  6. В случая ШЕФ на КОМИСИЯТА ПЕТКАНОВ то следва да се разбира изпратени писма до всички КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ в 45 дневен срок да си върнат дължимото в бюджета. Статуса на ЗАЕМАНА ДЛЪЖНОСТ позволява да използвам този инструментариум. И имайки ПОДКРЕПАТА на съвестни граждани включително ВИДЯЛ и във Ваше ЛИЦЕ няма как да няма ПОЛЗА за обществото. Далеч съм от мисълта да се правя на герой или незнаещ за какво става въпрос!
  ЕКСПЕР в борбата с корупцията!

  С уважение:
  ПОЧЕТЕН ЛИДЕР НА ФОРУМА!

  03.10.2007Г.
  гр.София!

  Извънредно включване!

 12. 12 Профил на Дядо Йоцо
  *****
  Неутрално

  Та виждам аз, че тези кандидати трябвало да бъдат "известни юристи с блестяща практика, каквато предполага длъжността на съдията в Страсбург"!!! Ха-ха-ха! Че тази която и до сега седи кротко и мирно на този "ПОСТ" вече повече от 10 години може би - Снежето бе, Снежето Ботушарова... На кого беше известна тази юристка??? Или под "блестяща практика" се имаха предвид подвизите й като партиен секретар и след това - на (с)ДС активист??? Хайде холан! Стига ми разправяхте смехории! Тия от ПАСЕ тогава къде пасяха, та не видяха какво им изпращат? Явно сега нещо друго им пречи в направените предложения, защото всички знаят, че мястото в този т.нар. "СЪД" си е една прекрасна СИНЕКУРА!

 13. 13 Профил на Дядо Йоцо
  *****
  Неутрално

  Леле, леле, леле! Какво доживях да прочета на стари години! Може и да не съм довидял нещо, та затова привеждам цитат:"Цивилизованите общества СА ИЗМИСЛИЛИ СИСТЕМА , КОЯТО СИЛНО ОГРАНИЧАВА И НЕ ДОПУСКА НЕКАДЪРНИ, КОРУМПИРАНИ И АЛЧНИ ХОРА ДА ЗАЕМАТ ВАЖНИ ПОСТОВЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ." Помогнете ми да видя къде са тези "цивилизовани общества"? Може би на Марс, или в САЩ, където Бушчо стана президент само с фалшивите гласове от щата, където брат му беше губернатор? Или в Италия, или в ... Ама помогнете ми бе хора! Знаете, че аз съм сляп старец или поне недовидя, ако че непрекъснато гледам. Или автора на цитираните слова иска да каже, че в тези общества са създали механизми дребните рушветчии и мошеници да бъдят отсявани и това, което остава е на "НИВО" - като ще краднат, да е за стотици милиони, още по-добре - за милиарди... И т.н. Просто вече нямам нерви и думи. Затова ще подмина ФУКНИТЕ на някакъв си "почетен лидер"... То няма форум, той пък вече и почетен лидер станал... Я па тоа! Я го пратете него за съдия! Майтап, бе Уили, майтап! Тоя "лидер" не е никакъв експерт, а според това, което е написал си е най-обикновен хвалипръцко от породата "ИЗБИ КОЛЕЦ"!

 14. 14 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Управляващата тройната коалиция от мафиоти на БСП, НДСВ и ДПС се опитват да пробутват тяхни корумпирани мекерета в Европейският съд,така както го направиха сега във ВСС,както винаги са го правили и са се намесвали в съдебната власт и МВР за да поставят свои хора,с което да избягат от преследвания на съда за своите мафиотски престъпления!

 15. 15 Профил на Дядо Йоцо да си ходи на Позитано. Там ще му отговорят!
  *****
  Неутрално

  Не се отвори парашута на бившия зам.министър. Голяма минавка! Пусна питомното да гони дивото. Отива нашия с още две мацки, които не са му конкуренция, а са сложени само за парлама. Ама, ядец!

 16. 16 Профил на Бил Клинтън
  *****
  Неутрално

  Ма тоя вашия дядо Йоцо бил в избирателните комисии на САЩ и ние да не знаем.
  Що не се обади по рано бе, та да го разкараме тоя Буш, дето ти е бръкнал в дупката?

 17. 17 Профил на Дядо Йоцо до Виктор
  *****
  Неутрално

  О-о-о-о, Викторчо! Насъл бе ефенди!
  Ти и в тойзи форум ли дойде да смърдиш? Всъщност НЕ ВИЖДАМ! къкъв ти е проблема. Просто искаш "мафиоти на БСП, НДСВ и ДПС" да бъдат заменени с МАФИОТИ на ДС-тата!!! На (с)ДС, на (о)ДС, но най-вече и преди всичко на любимото ти БАШ ДС - ДС(б). Излишно е, Брато да се "абиш" толкова, само за да смениш един цвят мафиоти с друг. Няма отърване от тая работа. Както вече споменах в този форум - при този МОДЕЛ е ТАКА! Това е дежурният отговор на всеки сервизен инженер когато го мързи или не знае какво да прави с машината. В случая аз имам предвид МОДЕЛА на обществото - любимата ти америкенска димокрация. При този модел, както знаеш "за кокошка няма прошка, за милион няма закон". И всички, които са успели да прикрият айдуклука си, тъй като се "невинни до доказване на противното" са най-голямите борци срещу корупцията и т.н. А съществуват единствено и само благодарение на абдали като тебе, дето им вярват - че айдуците са тия от ..., а те са светци. Хай, че ми пресъхна устата да ти обяснявам елементарни неща, дето и аз - кьоравия - ги видя, ти не виждаш нищо друго освен цитатите на Командира и указанията на Дружинната как да бъдат четени и разбирани. Е... ти демократичната партия, в която има само един единствен възможен и поради това - несменяем лидер. Па те и Тато ги избираха с 99.99% И ми омръзна да ти повтарям да не се изказваш неподготвен. Ама не! На всеки форум - Викторчо "мерудия"! Единствено той и само той знае единствената истина...

 18. 18 Профил на Дядо Йоцо до Бил Клинтън
  *****
  Неутрално

  Ти не само това, в коя и каква момисия съм бил аз, не си видял и не знаеш. Кой знае коя ДС(б) курва ти е духала и ти пак ни си чул, ни си видял... Но яко изкаш да знаеш малко нещо по тези въпроси, вместо да клечиш в тоя форум и да четеш простотийте на Виктор & Сие, разходи се по американски и европейски сайтове и прочети повечко за Бушчо и неговия избор за президент. А на мен той никъде не ми е бръкнал, защото аз не съм ДС-ебистки дупедавец!

 19. 19 Профил на съдия
  *****
  Любопитно

  Дали вечните реформатори на съдебната система ще разберат, че все по-често няма да им се отваря парашута. Дали изобщо ще разберат, че не може едни и същи персони да имитират реформи толкова дълго време и че им е крайно време да се махат.

 20. 20 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Yes!! Отлично, даже много добре! Аз доволен!

  Страхотен шамар за олигархията! Макар че България има талантливи хора (доколкото не са се изнесли вече), традиция е високоплатените и престижни постове да се заемат от нискоинтелигентни хора (да не река, тъпоъгълници), бездарници с празни сивита, незнаещи езици, нямащи европейско мислене или визия. Просто олигархията се състои от такива екземпляри и за тях това е нормалното. По правило тези сиви мишки са издънки на бившата номенклатура и/или ченгеджийницата, но покрити със слой западно-подобно лустро, което в очите на простолюдието минава за модерност.

  Та така, всеки народ си заслужава съдбата

 21. 21 Профил на людмил желязков -Сливен
  *****
  Неутрално

  Винаги съм казвал където мога че законите в България са неясни неразбираеми многозначителни постоянно променящи се Толкова са неясни че понякога и топ юристи /за каквито ги рекламират / ги бъркат като случая днес със новия Висш съдебен съвет Тези хора не вярвам да са толкова тъпи да не са наясно че предложените хора за новия съдебен съвет не трябва да заемят никакви постове и преди да бъдат предложени първо трябва да бъдат освободени от заеманите длъжноасти Още по фрапантен е случая със съдиите които не бяха одобрени от Европеиския съд Аз съм фен на царя но не мога да го разбера защо не разкара хора като Пламен Панайотов Петканов и Ралчев Тези хора си създават ореола на добри юристи но вече много пъти издънват царя и го поставят в неизгодна позиция решението е просто просто трябва да ги разкара

  Чаоо Желая ви успех

 22. 22 Профил на до ФОРУМА!
  *****
  Неутрално

  Ето, така така Ви искам! АКТИВНИ, МИСЛЕЩИ И ФАКТОЛОГИЧНИ! Това е ФОРУМА- информационния господар и не случайно до този момент има 1825 прочитания! Нека един зам.гл.редактор плюл по него направи равносметка, дали има толкова купувания на вестника му! Ето ролята на всемогъщото ИНТЕРНЕТ пространство, за което преди 3 години мечтаех. Благодаря на ВСИЧКИ, включително и на дядото дошъл във форума преди няколко месеца със съпартиеца си "ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ", сърфирайки основно в ел.издание actualno.com, но виждам явно тази тема тук го е заинтрегувала. Един път го бях награбил като бригадирска количка по нагорнище, но му прощавам, не си заслужава да си хабя енергията за дребни неща. Все пак внася известно раздвижване на страсти и включване на нови ФОРУМЦИ! В диспута се ражда ИСТИНАТА! Бъдете живи и здрави!

  АНАЛИЗАТОР!
  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!

  03.10.2007г.
  гр.София!

 23. 23 Профил на angel
  *****
  Весело

  радвам се не толкова за показания "червен картон" на "изтъкнатите" ни юристи, а по скоро на ПАСЕ, които не позволиха елементи от порочната ни политическа и съдебна система да се пренесат в европейски мащаб

 24. 24 Профил на Антон
  *****
  Неутрално

  Изискванията са ясни - свободно владеене на два езика /английски и френски/, юридическа практика на европейско ниво и професионален опит. Колко много млади юристи, завършили СУ "Кл Охридски" отговарят на тези критерии, защо не ги допускат до конкурса??? Поне за съдии в Страсбург, от името на България да работят компетентни хора!!!

 25. 25 Профил на Kratunski
  *****
  Неутрално

  Абе тоя Дядо Йоцо май е Атанас или Хан Крум дето ги помолихме да поседят два-три дена тихо...
  Да им се увеличат хапчетата!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 27. 27 Профил на Spice
  *****
  Неутрално

  То ни сме членове на ПАСЕ открай време ма не знам,някой ни пасе или целия народ ПАСЕ яко напоследък.
  Те това ме изкефи!!!
  Как само разкараха наглеците!
  Иначе наш съдия и контра процес в Страсбург срещу Топлофикация...
  Кво мислите? За кого ще е ....
  Смях в залата!!!
  Мутри в съдийски тоги-занзибарец -нобелист....
  Поприкрийте си малко срамотите бе идиоти!

 28. 28 Профил на Ginko
  *****
  Неутрално

  E Така да направят и от Европарламента и ще ги призная за Истински Демократи!
  Ритник в задника за всички начело със светилото Фелиз Хюсменова!
  Европа започва да се осъзнава!

 29. 29 Профил на таваришт дедушка Йоца
  *****
  Неутрално

  Иди си на баира да махаш с будьоновката на паравоза

 30. 30 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Гневно

  Като си правим простотии в нашенското блато (парламентарно) и си редим номенклатурните списъчета от татово време, мислимЕ и Авропата да преметнимЕ.
  П.П.Аз още се чудя като как все пак я излъгахме, че ни прие с рожбите на отряда Чавдар на чело?

 31. 31 Профил на В.К
  *****
  Неутрално

  Някои наглеци виждат Европейския Съд като Софийски Градски Съд с алкохолици и Професионалистки в креватни спортове().Крайно време е,ЕК да наложи предпазна клауза и да започне подмяна на тези помияри.

 32. 32 Профил на USA
  *****
  Неутрално

  На запад от Голямята вода те гледат първо как се справяш с работата си и това ги интересува най-много а не какви дипломи имаш а!!! какво знаеш и можеш да си в полза на екипа или работодателя.Другото което е с "връзки"е евентуалната препоръка от предшният работодател,ако има такъв.

 33. 33 Профил на pak ot tam
  *****
  Неутрално

  Корумпирани, крадливи и заядливи хора не се задържат дълго на работа.Просто системата ги изхвърля.Уволняват ги.За некадърните и мързеливи същото се отнася.

 34. 34 Профил на kriterii
  *****
  Неутрално

  За какво се спори!
  Има някакви критерии на които е задалжително да отговарят и явно не могат да ги изпълнят и докажат.Не става обаье с вразки както е тук и са ги шитнали обратно.

 35. 35 Профил на УЛТРА_ЦЕНТРИСТ
  *****
  Неутрално

  Дядо Йоцо, ЕВАЛА! Всичкото ти писание е добро и намясто казано. Напълно споделям твоите възгледи! Не им обръщай внимание на всякакви там псевдо-лидерчета и Всичко-АНТИта, които се мъчат да лепнат етикет на всеки, когото не проумяват че е червен, зелен, пембен, от-ония-другите и т.н.
  Изкуфели са или пък са още млади и зелени и мозъчетата им са малки, без гънки и добре промити от холивудски екшъни и "експертни" анализи. Жалко е само, че на човек му трябва толкова много време за да проумее някои прости и в крайна сметка очевидни истини и това все става късно, когато вече сме дядовци...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK