Репутацията на България - в долна мъртва точка

Най-сетне се заговори за България. Дори Барак Обама ни спомена. Това може да ни зарадва, ако сме като оня герой на Чехов, който цял живот мечтал да напишат за него във вестника и накрая така се умопомрачил, че един файтон го сгазил на улицата. На следващия ден мечтата му се сбъднала, местният вестник съобщил за инцидента и споменал името му. Горе долу така ни споменава и Обама, и световните медии.


"Файненшъл таймс", вероятно най-влиятелният вестник в света, ни задели отделна статия, за да опише що за бандитска държава сме. За десерт вестникът на годината публикува и статия, в която обяснява защо британските купувачи енергично се изтеглят от българския курортен пазар. Затова пък по-бедни руснаци купували без притеснение в България. Бронуин Мадъкс, особено високо ценената за своите анализи международна редакторка на вестник "Таймс", казва в своя коментар, че всяка сериозна служба в България може да ти донесе смъртта. И задава въпроса: "Какво да прави Европейският съюз с България?" Барозу заяви недоволството си от България, което е доста крайно поведение за неговия благ дипломатически стил.


Нека не се заблуждаваме, тук не става дума за вестник "Сън" или "Дейли експрес", които обичат да плашат хората с мрачни истории, за да продадат няколко броя повече. Става дума за хора и издания, които определят не само общественото мнение, но и мнението на политическите и инвеститорските среди по света. Ако някой мереше националната репутация на страните, както се мери инфлация, нашата репутация щеше да изглежда като икономическата картина в Зимбабве.
Със своето поведение България подлива кофи вода на Турция и на западните ни съседки, които искат да се присъединят към ЕС. Да не говорим за Украйна. С това, което се подава от барикадите на престъпността в България, на тези страни, с основание или не, ще им бъдат наложени доста по-трудни условия. Оли Рен, комисарят по разширяването, вече каза, че към другите балкански страни ще бъдат прилагани много по-строги критерии.


Вече е трудно дори да се говори за организирана престъпност - ставащото в България няма особено организиран облик. По-скоро впечатлението е за страна, пропита от пълно беззаконие, пренебрежение към всякакви международни норми на поведение и доведена до някаква алчна вакханалия. Европа все повече се чувства като любезен домакин, допуснал в дома си далечен беден роднина, който се е напил и обръща мебелите наопаки и хвърля похотлив поглед на домакинята.


Комбинацията между вълната от убийства, разкритията за българските домове за деца, които потресоха западните страни, и постоянните слухове и твърдения за безочлива корупция на всички равнища ни гради репутация, от която няма да можем да се отървем години, независимо от това колко чисто и безупречно заработят българските институции. Такава е природата на общественото мнение. Инертна. Трябваха й години, за да се обърне срещу България. И години ще минат (след като всичко се оправи, ако въобще подобен момент настъпи), когато мнението за България ще се върне поне на предишните неутрални равнища.


Президентът постоянно се оплаква от това, че и българската, и чуждата журналистика виждали само лошото. Че трябвало да гледат и хубавото. Нито журналистиката обаче, а още по-малко пък общественото мнение е устроено така. И двете нямат време да се занимават постоянно и с лошото, и с хубавото.


Затова упрекът към чуждата журналистика е крайно неуместен. Българската журналистика обаче може да бъде упреквана. Но не за своя негативизъм, а точно за обратното. За липсата на силна и аналитична критика на онова, което става в България. Само такава вътрешна критика би могла да промени репортажите за изоставените деца в България и да представи страна, която може да се погрижи за проблемите си. Само такава критика може да разколебае външния наблюдател, че България е изтъкана от горе до долу от престъпни мрежи на едро и дребно, потопени в органичния разтвор на общественото безразличие. Само такава журналистика може да убеди външния свят, че в страната има други сили освен ТИМ, Ковачки, Божков и други от тоя тип, които имат репутацията на хора, които си разпределят като вълци национални активи помежду си. Ония, които успяват да посъхранят малкото, което е останало от репутацията на България, са хора като Иван Михалев, с разкритията си за корупцията в пътния фонд, като Христо Христов с разследванията си за тъмното минало и настояще на българските тайните служби, като Любослава Русева, която измъкна на светло броеницата имена и комични титли на абсурдния зам. външен министър, като Михаил Екимджиев, който осъди държавата заради закона за специалните разузнавателни средства, като ония, които успяха да поразклатят, поне за малко, Делян Пеевски и Румен Овчаров, хора като Едвин Сугарев със своята неуморна почтеност. Именно те, които говорят и се ровят, предлагат някаква надежда за репутацията на България, а не онези, които искат да сложат по една вмирисана българска роза върху всяко безобразие, оставено от престъпното или алчното национално безхаберие по родните ни места.


България сега трябва да се приготви да живее години в срам. И да си изчисти авгиевите обори, и да си назначи президенти и министри, които могат да говорят на друг език освен на някакво мрънкащо подобие на български език, дори и да напълни затворите си с истински гангстери, България ще си носи репутационното бреме дълги години.


Страната стигна до такова състояние на международния репутационен пазар, че всяко разместване в правителството, дори смяна на цялото правителство, всеки дребен или по-едър лов за Галеви или дори за по-едър дивеч от типа на Ковачки би било оценено, според един популярен израз, като пренареждане на шезлонгите на борда на "Титаник". Поне що се отнася до това, което чуждият инвеститор си мисли за България. Може би пък това ще се отрази добре на нашите родни инвеститори, на които ще им е по-лесно да участват в последното раздаване на патриотичния принцип "България за българите".


Други коментари на Юлиан Попов може да прочетете на блога му www.julianpopov.com

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dammmm
  *****
  Неутрално

  Хареса ми статията. Споменават се и имена, които хората не смеят да произнесат: ТИМ, Ковачки,

 2. 2 Профил на Браво Юлиане
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на gv
  *****
  Неутрално

  Чудесно казано. За съжаление е абсолютно вярно.

 4. 4 Профил на Чернишевски
  *****
  Неутрално

  Преди много години написах книгата "Что делать".Един чичко плешив,с козя брадичка и "л" в изговора приложи отговорът на дело.Сега очаквам нов герой - батко,вуйчо или нещо подобно.Ако цената е същата - не си струва.Но кой ти помни.

 5. 5 Профил на Лихвар
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на Конструктор
  *****
  Неутрално

  Има и горна мъртва точка.Оттам се пада.Например ипотечната криза.

 7. 7 Профил на Културтрегер
  *****
  Неутрално

  Къде са хората на изкуствата да документират художествено тези събития за историята?Да не се правят само на интелектуалци.

 8. 8 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Браво, Юли, свалям ти шапка..Аз, от толкоз гняв, натрупан в мен, не мога да се доближа дори на йота до твоята брилянтна формулировка. Винаги съм казвал, ние трябва да гледаме само в земята и едва, когато нормалните хора в новото ни семейство ни приемат що-годе добре (дори неутрално), чак тогава да вдигнем очи и да говорим с тях като с равни. Толкова сме изцапани с нечистотия, че ще се радвам много, ако изчистването ни отнеме само години, а не поколения. Поздравления, Юли, още веднъж и за това, че открито говориш и за останалите ни "елитни" политици, като президент (който в началото на скандала с Петков си позволи "неутрално" да каже нещо за ген.Атанасов), премиер, водачи на партии. Тъжното е, че и масовият народ е на същото ниво. По същия начин е готов да излъже, измами, прецака, а това, че има възможност да го прави не на едро, а само на дребно, не го прави "по-чист".

 9. 9 Профил на 4o4o
  *****
  Неутрално

  Това е дългосрочна стратегия. България ще изчезне за 10 години от момента, в който Турция влезе в ЕС и демонтираме каквото е останало от границата. Затова ще създадем толкова главоболия на ЕС (и на себе си), че съюзът и да не помисли за разширяване повече.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на do vsi4ki i gospodin Popov
  *****
  Разстроено

  Уважаеми господин Попов,
  за огромно съжаление немога да споделя ентусиазма на останалите 4итатели на ва6ата статия...позицията Ви е песимисти4на до абсурдно ниво. За6то са "избягали" англииските инвеститори? За6тото те не оби4ат риска, а руснаците залагат вси4ко на една карта и ако истеглят непе4елив6ата си теглят и последствията! Пример:В Дубаи. Западноевропейци умуват,умуват и накрая няма пе4алба,няма договор. Те притеглят вси4ки плюсове и минуси, а 6ейховете нямат време да 4акат!Времето е пари, а парите са време!!!Руснаците- те ска4ат стремуглавно и пе4елят..милиони и милиярди.
  Относно репликата за изоставените деца....Господин Попов, това е световен проблем. Коя майка в България е убила детето си,за6тото то е плакало в съседната стая докато тя е правила секс с новият си любовник? Колко родители в България тровят децата си,за6тото са убедени,4е немогат да ги издържат?Всяка държава има гнили места в политиката или об6теството,но не вси4ки си признават от страх да не загубят доброто си реноме!
  Какво като някаква си журналистка е написала подобна статия. Вместо и ние да плюем върху държавата ни, нека се опитаме да я за6титим. Със сигурност гореспоменатата госпожа,която се радва на уважение и признание в журналисти4еските среди, не е наясно с много не6та в България. Слу6ала коментари, 4ула от тук от там,4е в страната на Балаканите не6то куца и хоп, с добър ре4ник и старателно подбрани аргументи е ре6ила, 4е е станала експерт по българските въпроси!
  Вярно, ние не трябва да си затваряме о4ите пред безобразия, но пак да се придаржаме изцяло към мнението на вън6ни наблюдатели не е съжсем правилно.Къде останаха патриотизма и заветите на предците ни? За какво се бореха тези хора? За да роптае следва6тото поколение? След като толкоз страсно за6титавате Турция, ами присъединете се към нея. Вси4ки събития от на6ата изтрадала история,явно бледнеят пред гнева!
  Жалко, колко жалко, 4е вместо да работим за едно по добро бъде6те си губим времето да недоволстваме! Работа народе, приказките са вятър!!!!!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на navara
  *****
  Разстроено

  Тъжна , но правдива статия .Не са ни виновни западните журналисти, не ни е виновна и Турция дори, колкото и да им е странно на местните социопати националисти-ние сами сме си виновно за всичко.И не трябва да се мълчи както мучи онова пернишко келем президента, а да се крещи за всички лайна в тази държава.Колкото до коментара на номер 12, просто ме остави без дъх-подобно разсъждение на оф деятел отдавна не бях чувал.Скъпи ми Андрешко с такива разсъждения и дела стигнахме до тук.Помисли върху това.

 14. 14 Профил на do navara ot 12
  *****
  Разстроено

  Вярно,вярно,никой не ни е виновен,4е сме стигнали до тук! Ние сами дробихме попарата и сами 6те я сърбаме сега....вси4ко е вярно "navara". Аз изложих позицията си,не за6тото съм "Андре6ко", а за6тото се приемам като свободен 4овек, живу6т в свободна страна, която има и претенциите, 4е е демократи4на! Ако си про4ел по добре коментара ми,няма6е просто да 4уе6 Андре6ко да говори, а 6те6е да проумее6, 4е навсякъде по света има разли4ни позиции по определени въпроси. Това е моето мнение и аз не се срамувам,4е съм го изразил! Относно израза "социопати националисти" ах,ах...докато ги има такива,6те я има и определена държава! Нямам негативни симпатии към турците, нито към други определени малцинства и нации, но имам силно позитивни симпатии към България и се гневя от наглостта на определни 4уждестранни журналисти и автори! Монетата има ДВЕ страни! Сега "navara" помисли ти върху това!

 15. 15 Профил на ! КПСС !
  *****
  Неутрално

  Западът не е бил десетилетия във най-върлия комунизъм,комунизъм от българо-съветски тип.И затуй няма да разбират и никога даже!А ако сакат да разберат-комунизъм за тях!Ама не го щат,нали?Я по-толерантно към нещастниците-българи и...приемете малко комунизъм у вас си...да видите хубаво ли е! Хаххахаах

 16. 16 Профил на Защо сте толкова неграмотни
  *****
  Неутрално

  Явно сте с болка на сърцето като мен но е срамно да пишете 4 и 6 вместо "Ч" и "Ш"!
  Това говори за вашето ниво на компетентност,извинете за израза, но непознаването на клавиатрата е израз на случайно попаднали във форума!

 17. 17 Профил на Сори
  *****
  Неутрално

  Да се чете "клавиатурата"!
  Демек на кюмпутъро.
  Пак се запушиа кюнците...

 18. 18 Профил на А срамът вече започна
  *****
  Неутрално

  Арогантното поведение на комунистите вече причини огромни пакости на територията България.
  Живея в чужбина и няма ден в който да не се споменава в медиите за българи обрали банкомати и заснети от камерите!
  Писна ми от вашите глупости,идиоти некадърни!
  Стойте си на село!Там сте си добре!
  Не се мотайте из Европата с престъпните си муцуни!
  Правете си соца но не ставайте за резил,недоучени глупаци такива!
  Живейте си в любимата си ком.система но не пречете на цивилизацията да върви напред!
  И не ни срамете нас с престъпните си президенти и министри!

 19. 19 Профил на депесефобчо
  *****
  Гневно

  Мили ми другарчета.Чета и Ви се чудя на акъла,как не Ви омръзна да набеждавате за Вашите (и моите) простотии някакви химерни комунисти и комунистическо минало,които видите ли били причината за тоталния срив на Родината ни!Имам предвид преди всичко написаното малко по-долу от анонимния дрисльо живеещ извън България и хулещ с наслада сънародниците си.Все едно че той,както и Вие нямате никаква вина за тази напълно оправдана ,заслужена,крайно негативна слава на страната и народа ни.Добре де.Като са виновни комунистите,Вие какво направихте за да попречите на някой от сътворените идиотизми през годините след "мрака и тиранията"? Поне веднъж мръднахте ли си задниците да излезете на улицата за да протестирате?Комунистите ли Ви накараха мълчаливо,години наред да търпите противоконституцонна партия?Те ли Ви държаха в домовете Ви,когато започна унищожението на селското стопанства,на предприятия,на фирми известни в цял свят (Хранекспорт,БГА Балкан,Вида ,Соди - Девня,АЕЦ Козлодуй....)?Когато бушпуделите харизваха безплатно бази на световните гаменчета?Когато продадоха на безценица БТК,Кремиковци,Фина Механика с всичките и работилници в центъра на София ....с други думи - 17 години се продава и краде построеното от дядовци и бащи през "лошото време",Вие си мълчите и комунистите - виновни.И за новините на турски са виновни.И за това,че в националния музей виси фустата на дъщерята на геронтофилското недоразумение наричано от някои "цар",унищожило добрия спомен и авторитета на истинския Цар.Че постоянно Ви повишават парното ,тока,храната,таксите и Вие за разлика от гърците или румънците отново си седите у дома, за да дуднете,че гадните комунисти са Ви опропастили живота.За това,че когато се сменя гвардейския караул пред първи и втори пост на Републиката,стъпките на Българските гвардейци да са съпроводени от виенето на манафина от джамията,усилено от огромни високоговорители.Чужденцие,които не са наясно с комунизма снимат и си мислят че в Анадола така е редно.Колкото до разбойниците...и те са комунисти."Експроприира" от богатите и по стъпките на своите учители - стари партийни членове като Иван Костов например,знаят,че като него няма да лежат в панделата където им е мястото.Обикалят белия свят и разнасят славата на комунизма.Айде стига бе!Крадците навъв били проблема!Зам-външен министър водещ преговори с фалшиво име - не е проблем.Разпродаването на имоти от ликвидираната армия без да се търси сметка - не е проблем.Президент който лъже цялата нация какви ги е вършил по време на беда - чужденците и това не ги вълнува.Застреляни по улиците,взривове и палежи - това е без значение - това е от комунистическото ни минало - нали помните Жоро Павето?За последните издънки да не говорим.Тука вече си е истина - всички осрали се са от "ония".
  Има още много - много неща,които няма да се оправят с писане и мрънкане,а с излизане на улицата и никакви "няма да гласувам". Защото така гласувате за хотелите на ДПС в бившата гора над Райския залив в Созопол,за някой нов боклук да си купи "Майбах" с парите от боклука или друг такъв да си купи пристанище...докато го гръмнат и него,което не е толкова зле в крайна сметка.
  Колкото до комунистите...Може и да сте прави.Привет на президента,вицепрезидента,премиера и болшинството министри!Хак да са ни!

 20. 20 Профил на до но. 19 Всичкофоба
  *****
  Неутрално

  Ние не издържахме и намерихме по-доброто решение да не слугуваме на изброените от тебе, но ти като си с кожа на тапир можеш още много да понесеш!
  Нима не можа да разбереш че никога не е имало демокрация в България?!
  Нима не можа да разбереш че освен комунисти с разноцветни фланелки и дори подскачащи като маймуни по площадите или кръстещи се неистово в черквите ДРУГИ НЕ СА БИЛИ НА ВЛАСТ!?
  Нима не можа да разбереш че ЩАФЕТАТА НА ГРАБЕЖИТЕ се предаваше един на друг от ЕДИН И СЪЩИ ОТБОР?!
  Някой от следващите правителства да преследва разбойниците от предишното?!
  Защо? Не ти ли хрумна в празната глава?
  Това че единствен ти се засегна не ти ли даде отговор?
  Явно не.
  Нищо не знаеш какво пишат за нас по световния печат защото в "дума" няма да ти каже да ни им се разсърдиш, а аз всеки ден го чета този печат и сърцето ме боли като срещна думи като "България и Българин".
  Не те цитират дори и руския печат.
  Ще излизаш на улицата а не си идентифицирал причинителя за бедите си!
  Срещу кого ще излезеш?
  Отсреща ще са твоите родители! Баща ти ще носи червеното знаме. Ще стреляш ли?!
  Чувстваш през дебелата си кожа че нещо не е наред,че някой трябва да направи нещо за тебе ама тоя някой си е отишъл и крещиш че ти се налага ти сам да направиш нещо.Ах как ми е трудно,а и нямам кога-утре съм на работа...
  Дръж се в каруцата и гледай да не изпаднеш и да не те е еня че гледат на тебе по-лошо от Албанец!
  Стой затворен зад решетките и железната си врата и се обаждай чрез компа за да знаем че още си жив!!

 21. 21 Профил на депесефобчо
  *****
  Неутрално

  Здрасти колега!Обаждам се че съм жив.И разбрах.Разбрах,че си избрал пътя.И сигурно и на децата си ще внушиш,че е по-добре да слугуваш навън ,вместо да направиш нещо за страната си (умишлено не написах Родина).С такива обвинения ли прикриваш гузната си съвест?Че чак и роднини набърка,...за стрелби пишеш!?!? Абе ти луд ли си ,или искаш да те мислят за почтен изселник? Има само една голяма партия в България - партията на бандитите - това исках да кажа с писанията си.Нама разлика дали са били червени,сини зелени жълти или черни.Само и единствено - бандити.Които подпомогнаха създаването на най-бандитската партия ДПС.Партия в която членуват истински терористи (прочети освен чуждата преса и малко съвременна българска история - например за атената на гара Буново).И че по време на всички правителства над някои общини в Родината ни се вее наред със синия парцал и турския!Вместо да е само българското знаме!И че когато свестни хора протестират пред общината,българския кмет с "турско самосъзнание" изпраща българската полиция да ги попилее! И тя изпълнява това,вместо да прибере на топло окачилите швабрите и да ги спука от бой.Бой ядат само протестиращите.Но затова в чуждата преса няма да прочетеш.Няма и да прочетеш за това,как два дни ни проглушиха ушите с най-важната новина в живота ни - кръстили Симеон-ХАСАН ! Няма да прочетеш ,че Софийсият общински съвет не прие декларация осъждаща арменския геноцид след изцепката на БОйко Борисов,че по този начин щели да принудят Турция да плаща обезщетения! А ти можеби живееш в една от държавите които не са се притеснили от такива простотии.
  Ше кажеш - дребни работи.Основното според теб може би е че чужденците ни плюят,а пък аз се осмелих да напиша- "стига с тия комунисти".Жалко ,че си прочел само първите редове.Сигурно си се взривил от гняв по върлия комуняга.Ако беше продължил,може би нямаше да те учуди ако ти кажа,че в "кариерата" си съм бил само до комсомолец (и не виждам нищо осъдително в това).Друг е въпросът,ако в устата на такива с твойто мислене "комунисти" е както обикновено се казва за някой антипатичен (например - кмет,премиер...) - "абе,остави го - педерас".В такъв случай бих се извинил,защото ще си прав.Иначе държа на убеждението си,че комунисти няма,а БСП-арите са просто бандити.Няма смисъл да ми тикаш в лицето,какво си бил прочел в някаква си чужда преса,след като там ще прочетеш ,че АЕЦ-а ни е пред гръмване и затова трябва да си стои затворен,а пък гадните българи - да го духат...Че простите българи не си знаят интереса и роптаят срещу петролопровода,мачкането на българския производител за сметка на техните и не на последно място - колко ни е готино правителството,което приема и евроконституцията и писанията за "мита Батак"...Ако това беше на фона на липсата на престъпления от чужди граждани - добре.И те не са цвете за мирисане.Само че "нашите" като по-интелигентни скриха шайбата на родните им бандитчета с непознати мурафети.Затова пищят. Благодаря за пояснението,че това нашето не е демокрация!Ние тук не може го забележим.Нали сме тапири...Особено,след като всеки ден в пет часа редовно тренираме всички научени и на момента измислени псувни,докато от телевизора ни бърборят на чужд език.Там е работата,че ние може да оправим това беззаконие само по недемократичен начин.По демократичен опитахме.
  И така.МАНДАТОНОСИТЕЛ на правителството е неконстутиционна партия с членуващи терористи в нея.В българското правителство голяма част от министрите са от партия,която според конституцията не би могла да съществува (освен зад граница или в панделата).Тази партия безнаказано обезлеси страната и заграби гояма част от черноморието,изкупува под прикритие българска земеделска земя и в райони където от векове не е имало минарета.Кой чужд вестник ще напише,че в България не се спазва Конституцията?Дреме ли им ? Да бе! Само ако някой,който там се представя за българин и направи зулум и им бръкне в джоба,а тук иска права заради "....... самосъзнание" .
  Миналия път (ако не си забелязал) завърших с "хак да са ни и президента и премиера". Сега мога да добавя и "новата" стара министърка на разсипията -Е..м Метем.Чао!До демокрация.

 22. 22 Профил на До Фобчо Кой организира целия този публичен грабеж
  *****
  Неутрално

  Кой организира целия този публичен грабеж

 23. 23 Профил на До Фобчо
  *****
  Неутрално

  Как се случи така че грабежите в бившите соц.страни бяха извършени по еднакъв начин-и в България и в Албания и Чехия,Литва и още и още други..
  Криминална приватизация,източване на предприятия и банки,изкуствена инфлация
  купуване за по 1$,учредяване на фондации и други безнаказани криминални хватки за ограбване на уж общонародното,което съвсем случайно е било ръководено в точния момент от "Наши комунистически другари"!
  Смяташ ли че мислим еднакво с Албанеца,чеха,поляка,латвица,унгареца..?
  Според мен тази стратегия на обира е изработена на едно място и това е КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ и МОСКВА!
  И когато ни приспиваш с опрощение на някакви си бившества те определям или като наивник /да не ползвам по-силна дума/ или като гад изпълняваш размиваща вината поръчка-второто е по-вероятно!!
  Това че не те засяга каква е нашата репутация зад граница още повече те определя като верен на "Позитано" демагог.
  Европейските страни са отвратени от случващото се в България и липсата на реакция от страна на народа-58% били за връщане на времето на Т.Живков!?
  Източването на електронни карти в Маями,Арестите на българи участници в крупна контрабанда с цигари в Белгия,арести на обирджии в Испания, какво да мислят за нас? И това ли не те интересува? Една телевизия вече намекна и че вероятно и сестрите в Либия са виновни като гледат склонноста ни към престъпления!
  И това ли не те интересува?
  Е,скоро ще го усетиш на свой гръб!
  За всяко брутално убийство в България следва-"криминално проявен" за жертвата и не се разследва а и народа е доволен че един бандит по-малко!
  И това ли не те интересува?
  Е утре не дай си боже да станеш жертва
  / не ти го желая но живееш в България/ няма ли да пишат "криминално проявен"?
  Никой не те познава и останалите ще почувстват облекчение!
  Е това е репутацията на Палестинците и нас ни чака това!
  Забравете за махане на визите от Щатите!

 24. 24 Профил на До Фобчо
  *****
  Неутрално

  Как се случи така че грабежите в бившите соц.страни бяха извършени по еднакъв начин-и в България и в Албания и Чехия,Литва и още и още други..
  Криминална приватизация,източване на предприятия и банки,изкуствена инфлация
  купуване за по 1$,учредяване на фондации и други безнаказани криминални хватки за ограбване на уж общонародното,което съвсем случайно е било ръководено в точния момент от "Наши комунистически другари"!
  Смяташ ли че мислим еднакво с Албанеца,чеха,поляка,латвица,унгареца..?
  Според мен тази стратегия на обира е изработена на едно място и това е КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ и МОСКВА!
  И когато ни приспиваш с опрощение на някакви си бившества те определям или като наивник /да не ползвам по-силна дума/ или като гад изпълняваш размиваща вината поръчка-второто е по-вероятно!!
  Това че не те засяга каква е нашата репутация зад граница още повече те определя като верен на "Позитано" демагог.
  Европейските страни са отвратени от случващото се в България и липсата на реакция от страна на народа-58% били за връщане на времето на Т.Живков!?
  Източването на електронни карти в Маями,Арестите на българи участници в крупна контрабанда с цигари в Белгия,арести на обирджии в Испания, какво да мислят за нас? И това ли не те интересува? Една телевизия вече намекна и че вероятно и сестрите в Либия са виновни като гледат склонноста ни към престъпления!
  И това ли не те интересува?
  Е,скоро ще го усетиш на свой гръб!
  За всяко брутално убийство в България следва-"криминално проявен" за жертвата и не се разследва а и народа е доволен че един бандит по-малко!
  И това ли не те интересува?
  Е утре не дай си боже да станеш жертва
  / не ти го желая но живееш в България/ няма ли да пишат "криминално проявен"?
  Никой не те познава и останалите ще почувстват облекчение!
  Е това е репутацията на Палестинците и нас ни чака това!
  Забравете за махане на визите от Щатите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK