Мадарският конник ухае на розово масло

Мадарският конник ухае на розово масло

© Иван КутузовПреди 18 години един хеликоптер грабна петолъчката от Партийния дом и я отнесе в неизвестна посока. Ние почувствахме, че нещо наистина се е променило. Един символ си беше отишъл и на негово място стърчеше кастрираният му пилон. След време пък намериха петолъчката в двора на обезобразената централна баня, което е още по-друг символ, но не за това ще говорим тук.


БАБТИ пак ли ще ни възражда?


Преди двадесетина години символите бяха резки, премахващи, очертаващи разликите. Днес те се оказват позитивни, градивни и обединяващи. От миналата година насам цял народ се е впуснал да избира общонационални символи по инициатива на няколко министерства и БАБТИ (Българска асоциация за бизнес и туристическа информация). Дето казва дядо Вазов, "богатият с парите, умният с ума". Отчитаме и друга разлика. В началото на демокрацията символите се произвеждаха спонтанно. Днес тяхното израждане е акуширано под благосклонния поглед на институциите и с участието на "всеки, който носи мъжко сърце и българско име". Много възрожденски цитати излизат тук, пак ли ще се възраждаме?
Кампанията за определяне на българския символ, който ще бъде изсечен на българското евро,


в неделя достигна финалната си пряка. Състезаваха се Мадарският конник (пришпорван от екипа на проф. Божидар Димитров, проф. Мария Воденска и журналиста бизнесмен Максим Бехар), хълмът Царевец (защитаван от проф. Николай Овчаров, кмета на Велико Търново Румен Рашев и издателя Иван Гранитски), кирилицата (декламирана от министъра на държавната администрация Николай Василев, заместник-министъра на културата Явор Милушев и скулптора Ставри Калинов), българската роза (поднасяна като аргумент от председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, председателя на българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Евгений Иванов и ученичката Божена Панделиева) и Рилският манастир (от чиято духовност бяха осенени вицепремиерът Меглена Плугчиева, Величкият епископ Сионий и певицата Николина Чакърдъкова).


Да (не) си мерим символите


Дискусията беше ведра. Фактът, че се проведе в "Слънчевата зала" на Националния исторически музей, сам по себе си беше още един символ. Петимата сценаристи се бяха погрижили да осигурят умни въпроси и стегнат състезателен формат с музикален акцент. Преобладаваха думите "духовност", "държавност", "универсалност", "приемственост", "древност", "модерност", "цивилизация" и ДНК, но не липсваха и исторически аргументи. А дискусията така се обостри, че Явор Милушев призова "да не си мерим символите". Стана ясно, че знакът, който има за цел да ни обедини, може да ни скара.


До този символичен връх, на който Рилският манастир се сражава с кирилицата, се стигна постепенно. В предварителния етап 33 символа в 3 категории - "Природни забележителности", "Културно-историческо наследство" и "Храни и напитки", се състезаваха за победа. Някои предложения бяха по-възможни, други - направо недостъпни за въображението. Сред тях бяха включени "пещерите на България" - как точно се изобразява това върху еврото е трудно да се прецени; "българският фолклор" - едва ли всички песни, бродерии, пословици и танцови стъпки могат да се представят с един представителен щрих; лютеницата и боб чорбата - доматът, чушката и бобът идват от Америка; Седемте рилски езера - щеше да ни се наложи да ги изобразяваме с хотелите, предвидени около тях; шопската салата - като регионализъм би трябвало да се състезава в една категория с кюстендилската слива и банския старец.


Дълбоко нещо ли е символът? Да, защото зад него има много повече от това, което той представлява. Например зад Айфеловата кула се крие Франция с всичките си граждани, революции, луври, бастилии, наполеоновци, пежа и томове изписана литература. Плитко нещо ли е символът? Да, защото и десет хеопсови пирамиди не могат да кажат нищо за един-единствен жител на Кайро. Символите се измислят за удобство като табелките върху вратите на апартаментите. Те служат за обединяване отвътре (ние сме немци и пием бира) и за бърза класификация отвън (този е с бирен корем, тичай за преводачката от немски). Когато кажем, че "лалетата надъниха петлите", на всеки му става ясно, че не говорим за някаква природна аномалия, а за Евро 2008. Друг е въпросът какво му е хубавото на това да си лале, петел, жабар или мамалигар.


Има някакъв уют в символите. Когато не служат за карикатура, те умиляват. Колко ли австралийци прегръщат плюшени кенгура по време на всяка олимпиада? Ако някога са взели живота на много хора, след време пък може потомците да се гордеят с тях. Китайската стена, която се е превърнала в гробище на телесно по-слабите си строители, днес е задължителен гоблен в китайските ресторанти.


За символите човек се бие и умира. Те се държат така, сякаш винаги са били на този свят, са и ще пребъдат.


Много от знамената, под които са загинали милиони, вече не съществуват. И слава Богу.


Всъщност смъртта на мнозина никога не е била проблем на националната иконография, а по-скоро й дава сила. Когато телата на конкретните хора не могат да се намерят, се прави паметник на незнайния воин. Празните костници на незнайните воини, забелязва Бенедикт Андерсън, са явление, характерно за национализма.


Търсенето на символи става особено енергично по време на по-резките исторически завои. През последните двадесет години Македония се въоръжи със знакови дати и символи, черпейки вдъхновение от всичките си съседи, Хърватия се сдоби с нов флаг, който прилича на древен герб, Беларус избра конник със сабя в ръка на мястото на предишните сърпове, чукове и инструменти. Дори канадците се замислят дали да не извлекат от чистенето на сняг национален ритуал.


Спомням си за лъвчето сред житните класове върху монетата от петдесет стотинки. Имаше двадесетолевка с образа на Десислава. Левчетата по едно време бяха книжни и върху тях беше изобразен символът на българската духовност - св. Иван Рилски. И да не е бил той, вече е трудно да разберем това без справка. Какво стана с всенародната чиния на Бузлуджа? Не съм ходила там, но предполагам, че споделя съдбата на паметника пред НДК и вече е време да се разберем какво ще го правим. Май предефиниранията ни стават толкова начесто, че не можем да им насмогнем на символи. А когато тръгнем да въвеждаме вечността в политиката, тя става най-преходното нещо на света.


Накрая на предаването стана ясно, че имаме право да изобразим на всяка от петте евро монети различен символ, така че всички от избраните имат възможността да влязат. Така де, нищо не е било фатално. Въпросът е да се участва.


* Авторката е писателка.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kandudat-predlojitel
  *****
  Неутрално

  Аз предлагам да се изобрази Бай Ганьо на бариерата на Солунската митница.

  Ами така и така сме външната граница на ЕС, значи пазим икономическото пространство. А как го пазим - ами то от портрета на баи Ганьо и най-вече от неговите дисаги, ще се вижда.
  То, май това ни е и приноса. Кой освен нас българите го интересува Царевец, Мадара, Свети Иван Рилски? Или пък кирилицата?
  А виж, от пазенето на границата, всеки има "полза". И така ще се възхитят от умелото ни вардене, че направо ще пропищят ( от възторг де, грях му на душата който си е помислил нещто друго).

 2. 2 Профил на Safo
  *****
  Неутрално

  Предложението ти хи4 не е лошо,ама претендентите за образа на Бай Ганьо са си бая:като по4неш от президентство,та през праеителсво,та през пленарна зала,та през министерсва та през...абе през което и да минеш все е образ до образ.А при толкова много образи (сещаш се) все някой ще се 4увствува обиден и пренебрегнат.

 3. 3 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Статията има интересни разсъждения, примери и метафори, но за мен целта й остава неясна... Иначе аз съм за кирилицата.

 4. 4 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Ром с каруца на калотина е всъшност истинския символ на България.

 5. 5 Профил на Колментатор
  *****
  Неутрално

  Г-н Котузов емблема ви като идея не е лош,само че трябваше Мадарския конник да е пред "АБВ" и с едно текме да я строши тази зверска и робски мъчителна Кирилица.!!!!!!!!!.

 6. 6 Профил на ewalla
  *****
  Неутрално

  Много хубав символ предложил т.н "професор" Б.Димитров - Мадарския конник. Какъв по добър символ за едно конекрадно племе от конник на кон и бягащо след него куче да си върне коня.

 7. 7 Профил на z
  *****
  Неутрално

  а защо не георги димитров?или тодор живков

 8. 8 Профил на коста д.
  *****
  Неутрално

  Ето един свестен материал за българските сувенири (и символи): http://www.balkantravellers.com/en/read/article/602
  жалко, че е само на английски

 9. 9 Профил на Tupak Mango
  *****
  Неутрално

  Нито един от тези символи нъама да бъде изобразен!!!
  ЕС е категоричен - влизането на Бг в еврозоната ЩЕ Е СЛЕД 2015 година!
  А ТОГАВА ЩЕ ИМА НОВ "конкурс", с нови действащи лица...
  И НОВИ УПРАВЛЪАВАЩИ, разбира се!!!

 10. 10 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  от z
  "а защо не георги димитров?или тодор живков"

  Видно от долеизсралете са, без Национален символ досага сме произвеждале преимуществено комуноиди и прочие кретеноиди.

  Най-изявените от тея комуноиди и кретеноиди беа назначавани за "писателки" и "афторки" за образ и подобие на по-простите.

  Досага не беф чувАл за Кръстинчето, но с големо удулутвурение требва да кажа, че добре сме поработиле.

 11. 11 Профил на Йонка
  *****
  Неутрално

  Царевец е подходящ символ: менте средновековна крепост на менте държава.

 12. 12 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  Аз съм за... нито един от символите! Засега! Да си стягаме задниците и да работим, за да станем Европа. Еврото с розите или мускалчетата с розови масла, мадарските конници или кирилиците, Европа не правят! Лозето не иска молитва, иска мотика!
  Царе сме на ненужните детайли! Държим се с избора на тези символи, като че ли животът ни зависи от това! Все ми е едно какво ще има на еврото като БГ символ! Искам да видя една европейска България! Това ми е по-важно!

 13. 13 Профил на Нов
  *****
  Весело

  Да, предложителю №1, ухиленото лице на Бай Ганьо на 2те евро с бариерата на митницата би бил най-добър символ на България. Олицетворява предприемчивостта и удрянето на кьоравото с европейския съюз и "пазенето" на външната граница. А на всички останали, които си купуват крушите с пари, скорошно изнасяне в по-благоприятни икономически зони...

 14. 14 Профил на Англичанин
  *****
  Неутрално

  Сложете си на еврото "Ц" и "Ч"

 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Ако трябва да избера символ, обединяващ всички символи и с по дълбок смисъл за всичко българско и най-искренно говорещ за новата ни история ще избера Шипка и това няма да е символ който ще бъде само еднозначен, но и ще говори много на всички нас като българи, затова как трябва да браним това което имаме, а не да заменяме всичко с рози, арфи, знаци и замъци ментета. Вазов е казал, няма по-хубаво нещо от българската природа, генетично може тя да е и тракийска, може да са ни освободили руснаците, може и да са ни поробили, или Бай Ганьо днес да пробутва на Европа мускалчета, но всичко е казано там на Шипка, и това ще бъде ако има България.

 16. 16 Профил на Balubri
  *****
  Неутрално

  Чакардъкова!?!? Тази смотла дето си позволи да направи направи преработка на хмна ли? Това подобие на певица-самозабравила се псевдо звезда, ако я срешна на улицата такъв шамар ще и забия. Голямата патриотка не е проумяла с пачият си мозък,4е има символи които не се пипат с търговска цел.

 17. 17 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Неутрално

  СИМВОЛЪТ Е - МАДАРСКИЯТ КОННИК - КАКТО ДА ГО ЦЕПИШ - ТОЙ ОСТАВА ...

 18. 18 Профил на Спин до Българин №15
  *****
  Неутрално

  Българин,ти уш си българин пък идеята ти е като на циганин.

 19. 19 Профил на Kiril
  *****
  Неутрално

  Толкова бой в гърдите за тази кирилица и сега я сравняваме със сграда(вижте колко са монтети на другите страни със сгради),а РОЗАТА е символ на БСП.
  Кирилицата и нищо друго!
  Надявам се този спор да не стане поредното реалити и да гласуваме с СМСи на кратки (като политиците ни )номера.

 20. 20 Профил на абсурда Б-я
  *****
  Неутрално

  Доста неадекватно звучат тези неща на фона на все по-осезаемата ни безизходица. Предстои строг контрол от Европа поради кражбите на самозабравилите се вече от десетилетия насам уж комунисти, след това социалисти, а сега откровени криминални престъпници. Да работим, НО КАКВО?! Отдавна унищожиха предприятията, индустрията, както и селското стопанство. В момента разни фирми на бившата номенклатура са обсебили хранителната индустрия и произвеждат лошокачествени вредни стоки като че ли в допълнение към стремежа народът на България да бъде унищожен. Всяка една инициатива се саботира и се пречи всячески хората да правят собствен бизнес. Всичко така се наслагва, че просто като народ сме обречени. И на фона на всичко това - СИМВОЛ НА БЪЛГАРИЯ?!!! Егати символа!

 21. 21 Профил на абе...
  *****
  Неутрално

  или кирилицата или балкана като такъв.най дообре нали сме си на балканите а и включва в себе си всички останали предложения ,че и още .....и без тва като каже някой Б-я ,първо се сещаш че сме на балканите

 22. 22 Профил на zana
  *****
  Неутрално

  е как всички забравиха националния символ Азис? или поне славейко

 23. 23 Профил на до 19
  *****
  Неутрално

  Розата е символ на БСП? Ти май още си спал, приятелю, когато си го написал това.
  България произвежда 60% от розовото масло, консумирано в света. Една малка държава. Какъв по - хубав символ от това?
  Съвсем отделен е въпроса, че всекиот предложените символи е достоен да бъде такъв.
  А иначе съм съгласна и че сега не му е времето да раазискваме подобни не особено съществени въпроси на фона на кризата, в която се намира страната.

 24. 24 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Интересен коментар на авторката. Само не ми стана ясно за коя Десислава споменава накрая, и защо по едно време левчетата бяха книжни - те и сега са си книжни. С изключение на номинала от 1 лев.

 25. 25 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Не на всичко досега! Единственият и най-удачен символ на България е Азис!
  Азис в профил, на високи токчета, в къси впити панталонки, с воал на главата и микрофон в ръката! С издадено назад дупе в кръшен кючек! Символ на многообразието - на многополовостта(да кажа двуполовост звучи бедняшки). Многополовост в манталитета, в политиката, в мисленето, в поведението! В културното и етническото многообразие, в неопределеността. Смес между култури и символи! Там се срещат няколко епохи и няколко политически системи! Нито мъж, нито жена, нито хермафродит! Азис е всичко! И нищо! Видима, но неопределима, неподдаваща се на дефиниции мистериозност. От костюмиран мъжкар със съмнителна сексуална ориентация, до гибелно развихрила се баядерка в бесен етно танц в обществена тоалетна!
  Един Азис - едно евро!
  Е, и едно Катето Евро!
  Да живей!

 26. 26 Профил на До читател
  *****
  Неутрално

  Може би не си чел българската история? Разбира се, че става въпрос за царица Десислава, не за някоя чалгаджийка с такова име.

 27. 27 Профил на бае ви Ганьо
  *****
  Неутрално

  Какво е България ? - Било е държава! Остана георгафско понятие. Какъв да е символът на хората живеещи на тази територия:
  1. Кирилицата, ако искаме живеещите на тази територия - да се наричаме българи.
  2. Розата, като символ на красота и непреходност - да остане понятието България, свързано с мястото на розата.
  Всички останали са опит да се възстанови държавността под някакво знаме...

 28. 28 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Все пак - кирилицата...

 29. 29 Профил на Вабрадре
  *****
  Неутрално

  Статията е интересна, но авторката много фриволно борави с понятието символ. То е много по-дълбоко от това, което тя има предвид тук. Символите не се измислят, или избират, те или имат реалност, или не. Това, което се избира за разни гербове, знамена, монети и пр. се избира от вече съществуващи, напълнени със значение символи. А смяната но ориентацията въобще не е проблем на символите, а на хората.

 30. 30 Профил на от бае ви Ганьо
  *****
  Неутрално

  За Кирилицата ще гласуват всички, които изреченията им започват с Аз ... И това е логично, въпросът е дали ще надделеят над привържениците на Азис ? А за Розата би трябвало да гласуват онези, които вярват, че животът продължава и без нас ... Пред тях въпросът е - ще остане ли поне споменът за тази територия ?

 31. 31 Профил на 11
  *****
  Неутрално

  Може да изобразим Балкана с чинията на Бузлуджа и отдолу с кирилица да напишем "Азис"?

 32. 32 Профил на i
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на клошар
  *****
  Неутрално

  Смисълът на данданията(цели 8-10 г има до влизането на еврото, па и други ще го решават тогава) е да се съберат едни смси от хапльовците. Да се направи поредното тъпанарско шоу а ла иван и андрей.
  Гъзът си с рози накичиииии
  осраното да не личииии...

 34. 34 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Цялата кирилица е тъпо да слагаме на еврата, защото повечето букви в нея са гръцки. Можем да сложим Ж, Щ, Ъ, Ц, Ч, Ю, Я, примерно.

  Бих се радвал на повече присъствие на българската природа - Байкушевата мура, еделвайса, прословутото блатно кокиче... Маслодайната роза със сигурност трябва да влезе, най-малкото за да го начукаме на ингилизите с техните розови гербове и войни, и за да изпреварим Турция, която също сади маслодайни рози.

  gradinko.bg
 35. 35 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Но. 26, 24 - споменатата Десислава всъщност беше изписана като 'севастократица' на старите двайсетолевки.

  Не знам каква точно управленска титла е севастократица, но когато измислям визитки, слагам като примерно име Севастократица Десислава в дизайна, за да съм сигурен, че мястото за името ще стигне и за всеки служител

  gradinko.bg
 36. 36 Профил на бай Мамут
  *****
  Неутрално

  До 26: Десислава не е царица, а жена на севастократор Калоян, който вероятно е братовчед на цар Иван-Александър.
  Кирилицата не е подходяща за символ на България, защото почти цялата е копие на гръцката азбука. Розовото масло едва ли може да бъде адекватно издобразено като символ. Рилският манастир е прекрасен, но големи и красиви манастири има по целите Балкани. На Царевец почти всичко е построено отново за 1300 годишнината, така че не е автентично. Според мене от предложените единствено Мадарският конник е оригинален, уникален символ на България. Бих гласувал за него, макар кирилицата да е много добър политически ход. За огромна "радост" на нашите комшии от Скопската република, братята от Москва и т.н.

 37. 37 Профил на ацетон
  *****
  Неутрално

  По въпроса с петолъчката - търкаля се до бибшата минерална баня точно на трамвайната спирка в посока "Дондуков".

 38. 38 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Вижте сага кво момчета.
  КазАх ви вече, че комуноиде и руски шпионе нема да питаме тоа път.
  Кат гледам колко кретеняги са са накотиле кога "националнийо" ни символ беше руски, време е да възстановим българския.

  Решиле сме следното. Мола, да са записва:
  1. На Гъзъ на жълтицата ша стои МАДАРСКИЙО КОННИК кат символ на непреходността на българската дръжавност още от времето на ТРАКИЙСКИЙО КОННИК та чак до 9-ти 44-та и сага пак откак си доде Цара.

  2. Отпредека на жлътицата ша стои написано с големи букви на Български ЕВРО.
  Тук обращам внимание на по-простите от вазе, че наща азбука са нарича БЪЛГАРСКА АЗБУКА, а само комунягите и чуздите шпионе я наричат с псевдонима "Кирилица", за да не знаят ората по света, че си е чисто нашенска.

  3. Ша турнем и некоя роза, но не защото комунягите са узурпирале тоа символ, а защото БЪЛГАРСКАТА РОЗА е изобразена на Царските номограме на тракийските ни Царе от преди 2500 години, демек, и тя е древна като българския народ.

  С таа тройна комбинация сметаме да дразним душманете ни, та да са пукат от яд и да возпитаваме в патриотизъм вашите деца и внуци, за да са не ражда повече комунистически отцеругателе и майцепродавци и прочие кретене като повечето от вазе.

  Тва е Царската повеля, ДВГН в простите тикви!

 39. 39 Профил на kriti4nata
  *****
  Неутрално
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 41. 41 Профил на душманин
  *****
  Неутрално

  * Авторката е писателка.

  а българка ли е?

  най яките симболи на бегето трябва да са

  бекапето - сто години сране - една беге боза
  уйович - по точно фалшивия МУ папсорт
  плешивото теме на московския педераст
  хрантутника-чиновник - мерзавец и некадърник - 100 години изпростачено управление
  знака за инфлация - като обрамчващ в кръг монетата
  феса - като симбол който ще надживее комуноида - фактическия антибългарс8ки изрод
  петолъчката - най атрактивния симбол на соца
  който не ще да си тръгва от тая осрана земя
  ако не сте съгласни с тия симболи не пишете на ненаписания по долу адрес

  от чужбина

 42. 42 Профил на Символите на днешна България
  *****
  Неутрално

  най-добре строителен кран да сложим в центъра, на заден план хотел на груб строеж, а в далечината комина на кремиковци. на преден план отсечен дънер на бяла мура нпр. и една скъсана бала с боклук, и куче без порода рови в нея...

 43. 43 Профил на историк
  *****
  Неутрално

  Кирилицата е в основата на славянската цивилизация и култура. Тя е уникален български принос, независимо от заемките и влиянията. Ако България не я използува като свой символ, това ще направят други - сърбеещите се българи в Македония, украинците, сърбите и дори руснаците.Астро-иранската култура на древните българи е погребана при християнизацията на народа. Божидар Димитров най-добре го знае.

 44. 44 Профил на о-в Манахата
  *****
  Неутрално

  Това описание по ми мяза "42-ро" в Ню Йорк.
  Ех, дотам ли я докарахте ма?

 45. 45 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Това го предложих вече в друг форум.
  Волска талига, а в далечината се вие черен път.

 46. 46 Профил на Сокол
  *****
  Неутрално

  Не знам дали Мадарският конник ухае на розово масло, но със сигурност тротоарите в центъра на всички големи градове ухаят на протекло моторно масло и прахуляк от натрошени тротоарни плочи заради паркиращите перманентно коли отгоре. Такава дива ориенталска простащина в ущърб на пешеходците - възрастни, майки с колички и деца, има само и единствено в България, и то във всички градове на България. Затова предлагам за национален символ таратайката паркирала на потрошен тротоар, от която капе машинно масло. Ако е добър хералдикът, може да изрисува и водача зад волана - мургав космат балкански урунгел, татуиран, плешив, с тенекиени зъби.

 47. 47 Профил на чар Михаил I Борис
  *****
  Неутрално

  А бе 43!
  Комунистическите "историци" кога ще се разкарате с вашата измислена "славянска цивилизация" и цялата си чалга-история?
  Аман с тези руски кретенщини.
  Славянщината е измислена, за да ликвидира Българщината. Не си ли чувал тая работа?
  До 14 век никой на света не е чувал за никакви "славяни".
  Няма "Кирилица". Има Българска азбука, на която пишат всички ограмотени и покръстени от българите.

 48. 48 Профил на winter
  *****
  Неутрално

  Хубав мислят (вместо нас) какво да има на Еврото, а защо никой ама Н И К О Й не се замисля за какво ни е еврото и искаме ли го- вкараха ни в "Евроландия" без да ни питат, поне за еврото да ни питат. В Евроландия има 27 държави, а само 15 имат Евро. между тези които нямат са Великобритания и Дания например...

 49. 49 Профил на New Yorker
  *****
  Неутрално

  За мен общонационалният символ, е "Бяла спретната къщурка", дали е в Боженци или в Старият Пловдив или Жеравна или Мелник,
  не от значение, просто в този символ е всичко което България е загубила или никога може би не е имала, но въплащава целият ни стремеж, бит, душевност към
  място чисто и спретнато, където може да се скриеш от врявата и безумието.

 50. 50 Профил на Kapitan Josarian
  *****
  Неутрално

  Тази идея я споделих под една друга статия, но смятам, че туке мястото и времето да я предложа отново.
  За символ на нашата мила Родина предлагам:
  Отпред на парата:
  Хуманоид от мутроиден тип с мобифон(за модел може да послужат такива почтении и уважавани наши съграждани като Митьо Очите,Маргините, Братя Галеви и т.н.)
  Изотзад на парата:
  Задникът на световно известният музикален гений Азис

  И нека се пукнат душманите от яд..

 51. 51 Профил на Демиург
  *****
  Неутрално

  "Мадарският конник ухае на ровозо масло..."
  а също и на яхния, шкембе чорба, чубрица и джоджен.
  А, и на пот, разбира се!

 52. 52 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Какъв символ да намери държава, чийто народ има 13-вековна история, а 7 века от нея е прекарал в робство?
  Може би Христо Стоичков - този самоосвободил се роб от селски произход, достигнал върховете на европейската, японската и американската цивилизация чрез умело ритане на футболна топка и самоотвержено отрекъл своя род и родина?
  Защо да не е и Азис, друг самоосвободил се роб от ромски произход, роден в затвора, достигнал върховете на богатството и славата чрез квичене на пошли чалга-текстове и също така самоотвержено се отрекъл от своя пол?
  Обартните примери са минало: някой си създал азбука, страдал цял живот, боледувал и митарствал и накрая умрял мъчително в пълна мизерия. Друг пък се родил свободен, но живял бедно, работил безплатно за свободата на народа си и накрая го обесили. Неговите съвременници го обявили за светец, а официалната църква - не.
  Вероятно единственият универсален всебългарски символ е буквата Я. Чрез нея винаги може да се каже: "Я, каква простотия!"

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 54. 55 Профил на "Под комунистическото иго"
  *****
  Неутрално

  Мунчо, другара Тодар нали ви каза на изпедерастените комунистически изтърсаци, че този път няма да участвате в избора на Национален символ.
  Хайде бегай да даваш акъл в истинската ти "родина".

 55. 56 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  До "Под комунистическото иго"
  Вероятно единственият универсален всебългарски символ е буквата Я. Чрез нея винаги може да се каже: "Я, каква простотиЯЯЯ!"

 56. 57 Профил на историк
  *****
  Любопитно

  Менят се времената - менят се и символите. Малко е нелепо да сравняваш конската опашка, хоругвите, църковната книга, българския лъв, които са действителните символи с Царевец, Рилския манастир, които са обекти, розата, която е търговски символ и ракията, която не е българска и шопската салата, дето не е шопска. това е туристически миш-маш.

 57. 59 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  Най -добре - един юнак с потури и фес на главата, да се знае какви бяхме и пак такива ще се останем.

 58. 60 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Веднъж на пазара си купувам шорти, тогава бяха модерни зелените с бели ивици, имаше едни с два цвята и едни с червено, естествено избрах тези с двата цвята защото другите бяха много шарени и циганката почна да ми крещи в ушите: "Какъв българин си ти бе! Нямаш никакъв вкус" Това е пример как много хора най-идиотски бъркат понятията и накрая пълната цигания става най-голямата българщина, и току виж най-наивно решиш да изкажеш аргументите си и някой те нарекъл циганин. Много ни е циганска Шипка ша знайте, и левските знаци и левовете и гвардейците, и Радецки, и Ботев и Левски изобщо са нямали вкус ша знайте, тва тез лъвове са пълна цигания, как пък точно на лъвове баш сме са направили дет нищо българско няма в тях кат едни свинксове пред пирамида сме ги сложили, няма ли един хеликоптер да мине да ги свали тез лъвове, да не се излагаме.
  Ами що всички си милят че айфеловата кула е много хубава, като си е абсолютна нефтена сонда, ама французите не им дреме, излагат се, даже и пирамида и обелиск си имат, ние един лъв сме взели и вече голям срам берем, данеби някой да ни се смее или да вземат от Пежо да ни съдят че им ползваме лъва. Ами руснаците каточели няма да ни се обидят за кирилицата, или някой друг за розата, или Мадарският конник не се бърка със св. Георги изобщо. Всеки който си реши може както си иска да ни шамари, пък и какви българи сме като 60% сме траки и останалите всякакви други, по таз логика да няма никакъв спор относно ДНК, направо си слагаме за символ Спартак и решаваме спора.

 59. 64 Профил на Ганчо Ценов
  *****
  Неутрално

  А бе 62, ти чуваш ли се какво приказваш?
  Руснаците щяли да ни се обидят за "кирилицата" му, а някой друг за св.Георги!?
  Руснаците трябва да целуват Мадарския кон по задника, па и по предника, че ги научихме да пишат и четат по Български.
  Я прочети техния Нестор какво е писал, какво мъчителство е било за тях, докато ги научим да говорят Български, "този чужд за тях език".

  А и за св. Георги имаш много да вземаш. Той си е чисто български раннохристиянски символ, възникнал на базата на Тракийския конник.
  В България са намерени досега 4000 барелефа на Тракийския конник и нито 1 в Гърция.

  Нито един барелеф няма на конник, подобен на Мадарския и Тракийския и по азиатските пустини, откъдето уж били дошли "пра"-Българите, според руско-болшевишката ни чалга-история.

  Объркани хора са повечето тук, тровени с купища лъжи от няколко поколения вече.
  Ето затова сега се възстановява Символът на Българската държавност - Мадарския конник, който фигурира на нашите монети от 1930 година.
  Тази държавност беше унищожена през 1944 г. и чак сега се предприемат стъпки за възстановяването й.
  И да се хилите някои като идиоти, пак ще я възстановим.

 60. 66 Профил на diadoto
  *****
  Неутрално

  Защо,защо,защо е тази меланхолия и подигравка с историческото ни минало?Колко от Вас драги сънародници са имали възможноста да застанат пред този хиледолетен паметник ,направен от незнойно кого ,но за да ни напомня чии наследници сме ние.Прав е Божидар Димитров,няма по величествено нещо от тази прекрасна скулптура ,напомняща ни от къде сме дошли и накъде отиваме.Безпорно и Царевец Трапезица ,ами Плиска ,Преслав и...какво ли още не.Половината от живота на народа ни е минал през "оковите"на робството,но робската ни душа задушава призванието ни да бъдем водеща сила в утрешният ден.Денят на идното поколение ,за по добър живот и справедливост.Това съм чуствал винаги израстнал в полите на Мадарските скали,вперил поглед в необятния Космос,но винаги БЪЛГАРИН по душа и сърце!

 61. 68 Профил на Баба Мара
  *****
  Неутрално

  Най българския символ е кирилицата или по-вярно е сирилицата.Както казват написаното остава, а паметника на незнайния воин - Мадарският конник е друг такъв символ. Такъв символ е и лъвът пред сегашния паметник на незнайния воин в София.Ако си спомняте имахме такива монети с кирилица преди да деноминират парите.

 62. 69 Профил на символ
  *****
  Разстроено

  http://e-vestnik.bg/4111
  Съмнително гласуване за български символ

 63. 70 Профил на символ
  *****
  Разстроено

  http://e-vestnik.bg/4111
  Съмнително гласуване за български символ

 64. 71 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Александре, ти си супер!

 65. 72 Профил на bg
  *****
  Неутрално
 66. 73 Профил на Българин до всички
  *****
  Разстроено

  Питам: 1. Защо има защитници на Мадарския конник с ляв произход и убеждения? и 2. Защо в крайна сметка беше гласуван той, след като очевидно от държавата нехаят, че сляд някоя друга година той съвсем ще се разруши (в крайна сметка има технологии за неговото опазване - консервиране и съхранение)?
  Очевидно от държавата пет пари не дават за националните символи. Не пет, ами колкото и да са парите, си струват да бъдат дадена за консервацията на единствения подобен скален релеф в Европа. Но не ги дават. Защо?
  Първо, защото комунист не държи на нищо друго, освен това - да си натъпче гушата, пък било то и под формата на "премиални", па ако ще и да са от парите, които биха могли да отидат за "Мадарския конник"...
  2. Защото всъщност, нацията, националната идея и националните идеали никога не са били приоритет на комунистите...
  И сега, след като е очевидно, че никой от политическата или държавната администрация не държи изобщо на този фундаментален монументален скален релеф, пак питам: ЗАЩО ТОГАВА, СЛЕД КАТО ОЧЕВИДНО ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ ЗА "КОННИКА", ВСЕ ПАК ГО ИЗБРАХА ЗА "НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ" НА БЪЛГАРСКОТО ЕВРО? Защо него, а не "Кирилицата (не знам този от вас, който реши, че тя трябвало да се нарича точно "Сирилица", а не "Кирилица", какво точно има пред вид...)"
  Отговорът е следният.
  НЕ ДАВАТ ДА БЪДЕ КИРИЛИЦАТА. Кой?
  Ами, че...
  Москва.
  Москва не дава на нашите комуняги и те като верни нейни подлоги - да й лижат червения гъз и се усмихват сервилно и мазно - гадните им безграбначни червени плазмодии, покорно се постараха да УГОДЯТ НА МОСКВА, а не на нацията или на Националния Български интерес, който, както вече казахме ич не ги интересува (И никога не ги е интересувал)...
  А защо Москва не дава?
  Е, младите сигурно не знаят. А старите червени задници знаят, ама си траят.
  Твърде дълго Русия лъже света, че Кирилицата е...
  Руска азбука. Като такава я знае и част от западния свят именно поради лъжовната руско-комунистическа пропаганда. Именно като "Решън алфабет (Руска азбука на английски)"...
  И, явно, че в страната, в която и досега се използва израза "товарищ", което идва от "товары" - стоки и означава преносно "плячка", а товарищ, съответно "съплячкаджия", та явно в тази северна страна грабежите открай време са народен спорт, а в Имперско и Сталинско време и руска политика, явно, че твърдо са решили да отстояват докрай
  пропагандните си претенции Кирилицата да е тяхна придобивка.
  Та затова.
  Просто от Кремъл са се разпоредили до шпионите си тук - ДС и ЦК на БКП (БСП и ДПС днес) да действат по определен от Москва начин (в противен случай ще им разкрият кирливите ризи, с които ги държат в шах и до днес) и комунягите гадни изпълняват руската поръчка:
  ЗА НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ ВСИЧКО ДРУГО, САМО НЕ И ОНОВА, КЪМ КОЕТО "матушката" МОЖЕ ДА ПРЕДЯВИ ПРЕТЕНЦИИ...
  "Зер тя ни е поставила на престола, дето сме си го и защитили, проливайки кръвта на всички честни и истински Бъгарски патриоти, и без кръв очевидно няма да го пуснем..."
  Така че, истински Българи, докато комунист е във властта, с парите и в силовите структури, той ще вреди, а като цяло помнете:
  КОМУНИЗМЪТ Е ВРЕДЕН ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ И ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ.

 67. 74 Профил на Българин, №73 за "Българин", №60
  *****
  Неутрално

  Нямам нищо общо с този, който се представя зя "Българин" под №60.
  А и да си призная честно, малко не разбрах какво точно иска да каже. Мисля, че моите писания са доста по-ясни и аргументирани от неговите. Пък и когато се появих във форум "Дневник" преди около 2 месеца, бях единствения с това име, при това написано с главна буква. От известно време някой се представя за мене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK