Може ли България?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nedev
  *****
  Неутрално

  - Извинявайте, може ли една бира?
  - Е какво да може една бира?

  Подочут разговор в ресторант.

 2. 2 Профил на 4и4е
  *****
  Неутрално

  Поздравления Зузанке! Схванала си нещо, което ние не можем да разберем: че проблемът си е вътре във всеки един от нас! Може би отвън нещата се виждат по-добре! Благодаря!

 3. 3 Профил на Nedev
  *****
  Неутрално

  Иначе статията много си струва, и мисля че пътят всъщност минава (или дори тръгва) оттам.

 4. 4 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Четиво за редови и не дотам редови българи.

 5. 5 Профил на stars
  *****
  Неутрално

  Зузанке-имаш късмет , че си се родила в Братислава, а не по-на юг!

 6. 6 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Чудесно написано. Браво!

  Keep it simple and make it special.
 7. 7 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абсолютно права е авторката. Проблемът си е в нас, които не си защитаваме и търсим правата. А като съм в нарушение, особено с КАТ, отказвам всякакъв разговор, като на въпроса, какво ще правим? им отговарям простичко - Ами ще пишем? Изчезват за секунда всякакви мераци, даже и фиш не пишат. Дали ги мързи, дали не могат да пишат или разбират, че няма да изкрънкат, все ми е едно.

 8. 8 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  старс,
  ходи да грееш другаде

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 9. 9 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Така е, да. Човек като се изпусне в гащите си не трябва да вика "Еххх, имам нещастието да съм с най-скапаните гащи на света! Никога няма да се оправя!", ами просто трябва да си ги смени. И като ги сменя, трябва да ги смени с чисти, а не да вземе просто други от купа с мръсното пране (както имам съмнения, че стана на последните избори).

  Но не мога да се съглася с друго. Ако гащите ви са мръсни, да твърдите, че са чисти, ще доведе само до това, че хората ще сметнат, че нивото ви на хигиена е изключително ниско.

  Казано директно, не съм съгласен да си мълчим за проблемите в България, за да, видите ли, сме й пазели облика. Еми, ако на един чужденец му разправяме, че в България всичко е прекрасно, и той вземе, че дойде, и тук го изрекетират катаджии, оберат го, пребият го, накрая му треснат и една глоба за това, че са го пребили, какво ще си помисли той? Ами, ще си помисли, че на нас това ни харесва, щом твърдим, че е прекрасно.

  Т.е. признаването на проблемите не само не е лошо, но е и първа стъпка към решаването им. Иначе само си заравяме главата в пясъка. Естествено, напълно съм съгласен, че това осъзнаване не трябва да е негативно ("скапана държава, никога няма да се оправим", а напротив, трябва да е конструктивно ("катаджиите са корумпирани... еми, аз пък няма да им давам рушвети, и да ги видя какво ще правят тогава!".

  Разбирам, че целта на статията е била да бъде вдъхновяваща и оптимистична (дори донякъде провокираща), обаче нека не се заблуждаваме наистина, че решаването на проблемите е толкова лесно. Изисква се твърдост, упорство и много постоянство. По този път са минали и други народи, и трябва да осъзнаем истината, че едва ли за нас ще постигнем особено много (въпреки, че аз самият съм млад човек), но трябва да се борим, за да живеят поне децата ни в една НАИСТИНА прекрасна България.

  "The Internet is an insecure place."
 10. 10 Профил на Парамедик
  *****
  Неутрално

  Всеки да намери е-пощата на депутата от своя район,повечето ги има и в Фейсбук и да ги засипваме с питания,искания,критика и т.н.Да не се отпускат!Да им се напомня,че пак ще има избори!Така се подържа демокрацията!Контрол!

 11. 11 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Не разбирам защо като се напишат кавички и след тях затваряща скоба, се появява вместо скобата!

  Дневник, бихте ли ми отговорили?

  "The Internet is an insecure place."
 12. 12 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  № 10

  Много точно предложение.

  "The Internet is an insecure place."
 13. 13 Профил на га
  *****
  Любопитно

  Браво Зузана, 1)че умееш толкова добре да пишеш, 2)че владееш толкова добре Български език, 3)че умееш толкова добре да анализираш проблемни ситуации!!!

 14. 14 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 624 Разстроено

  С цялото ми уважение към авторката, но явно тя не знае за какво говори. Примерите й са толкова, ама толкова дребни, че изобщо цитирането им като "победи" е смешно. Народа в България няма необходимото самосъзнание засега, че да преодолее гигантската корупция, мръсотията и другите атрибути в кочинката.. Повечето от българите нямат представа дори, че може и по-добре да живеят. Единственото спасение е да се върнат повече млади хора от чужбина. Но за да стане това новото правителство трябва да краде по-малко, като за начало.

 15. 15 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Цека, ами точно поради държавата не се връщаме - управлението или по-точно липсата му. Когато се прибереш в България и те спрат по пътя към къщи да ти искат пари някакви полицаи...Или отидеш да се разправяш на другия ден за документи, банкови сметки...Да оставим някои наши нещастни опити да почваме компании в България - бюрокрацията, рушветите при почването + очакванията на работниците после... Губиш пари и си викаш "Хубаво си е в България! На почивка. За малко."
  Само дето и тук никога няма да свикнем...
  Както се казва - веднъж имигрант, ставаш чужденец и в родината си, и навън...

 16. 16 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 470 Неутрално

  11 - защото това е shortcut за физиономийката, която се появява. Както : - ) написани заедно дава

 17. 17 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  № 16

  Доста странен шорткът, честно казано -- никога досега не съм срещал кавичка и затваряща скоба като смигващо лице. Да не говорим пък, че кавичката не изчезва, а само скобата.

  По-скоро ми се струва, че има проблем с кода, който парсва текста, и по някаква причина се обърква: като види някъде " ) и замества скобата с .

  "The Internet is an insecure place."
 18. 18 Профил на lord.nothing
  lord.nothing
  Рейтинг: Неутрално

  браво на Зузана, спечели един фен, който иска да я черпи бира Кийп он гоин гърл

 19. 19 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  Отново един чужденец, разбрал, недоразбрал, да каже нещо и айде почваме да се самобичуваме и да си говорим откровени простотии като "всички сме отговорни за дереджето". Съжалявам, но НЕ всички сме отговорни. И ще се "оправим" точно тогава когато започнем да търсим ИНДИВИДУАЛНА отговорност - и от себе си и от калпави министри и от катаджии и от частни монополи и от всякаква друга сган. Проблемът не е в това, че не си търсим правата, а в това, че няма механизми, по които да ги извоюваме, или пък ако има усилията, нервите, разходите и времето, които ще изхабим са с порядъци по-големи от това да бутнем няколко лева или просто да кажем "майната му, писнА ми". В ТОВА е проблема. Да, гражданите трябва да си търсят правата, но държавата пък трябва да създаде условия това начинание да е ако не лесно, то поне възможно. Питайте ме защо не потърсих полицията когато наксоро ми разбиха колата. Защото съм малоумен, пасивен кретен, който се е отказал от всичките си права? Или просто защото знам от опит какво "безценно обслужване" щях да получа...след адски много потрошени време и нерви...
  А другият проблем е, че ситуацията в тази наистина СКАПАНА държава е такава, че ако трябва безкомпромисно да търсим правата си дори за най-дребното нещо ще трябва да го правим почти денонощно, неуморно, с кратки прекъсвания за сън и без никаква гаранция дори за частичен успех. Докато животът ни си тече...Аз не се смятам за пасивен гражданин, а за уморен от безкрайно и ежедневно търсене на права в тая хаотична кочина, в която живеем...И имам чувството,че не съм единствен. В резюме - проблемът НАИСТИНА далеч не е само в "пасивността"...

 20. 20 Профил на WWW
  *****
  Разстроено

  Защото Дневник и Капитал "поддържат" форуми чрез манипулативен Антихуманен софтуер. Те си знаят защо...

  Kerberos
  Разстроено
  * 11

  Не разбирам защо като се напишат кавички и след тях затваряща скоба, се появява вместо скобата!

 21. 21 Профил на Юнак Балкански
  *****
  Весело

  Зузи, добре написано. Успех!

 22. 22 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Гневно

  № 19

  Съжалявам, Биг Дик, но ти наистина потвърждаваш това, което казва авторката, и също това, което аз написах по-горе: проблемът наистина е в нас, но също и решаването му далеч не е лесно, а напротив -- изключително трудно и изискващо огромно упорство и постоянство.

  "Да, гражданите трябва да си търсят правата, но държавата пък трябва да създаде условия това начинание да е ако не лесно, то поне възможно." казваш ти. Ами добре, но КАКВО е всъщност държавата? Защо българите все сме свикнали да гледаме на държавата като на нещо напълно независимо от нас, "някъде там горе"?! Не идва ли това от проклетите години на социализма, когато Партията беше държавата, и тя се "грижеше за всичко"?!

  Вижте една Швейцария! Нали едно време сме били Швейцария на Балканите! Ами там хората се събират сами дори да приемат законите си! И като ги приемат, естествено ги спазват! Това се нарича гражданско съзнание! Каквото ние нямаме!

  НИКОЙ НЯМА ДА НИ ОПРАВИ ДРУГ!!! ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ!!!

  Няма Брюксел, няма Европейски Съюз, няма Бойко, няма Костов, няма дори Господ да слезе, и да ни реши проблемите! Докато сме готови да си намираме оправдания: че сме уморени, че ни е писнало, че животът си течал, ще си живеем в помията! Именно защото ВСИЧКИ така правят!!!

  А замисляте ли се, че ако вие си потърсите правата, ако вашият съсед го направи, ако колегите, близките ви го направят, ако нека не всички, но огромната част от хората започнат да го правят, то в крайна сметка НАИСТИНА ще има промяна!

  На българина проблемът му е, че гледа да "не се мине"! Защото той си вика "абе как на мен ще ми пишат фиш, като ей го оня си бутна 20 лева, и няма да му вземат точки -- аз ли съм най-големият балък!" Обаче не се замисля, че така сам налива вода в мелницата на корупцията! И после вика: "ми МВР да направят нещо!" МВР има какво и трябва да го направят, но докато ние самите търсим "мекото на баницата", както беше написано по-горе, все ще си оставаме с трохите!

  Да, звучи гадно, звучи неприятно, но нека погледнем поне смело и достойно истината в очите! Ние ще трябва много да изстрадаме. Дори 20-годишните може би няма да доживеят да видят резултатите -- но ако нашите деца ги видят, пак трябва да бъдем щастливи!

  Защото децата са това, което ще остане, след като всички ние се превърнем на прах! И споменът за нас! Нека се замислим с какво ще ни помнят децата ни, и техните деца също! Дали с това, че сме се огъвали и превивали непрестанно, за да "изкярим" нещо дребно, макар и проваляйки тяхното бъдеще като цяло, или че наистина сме понесли всичките мъки и унижения, за да могат обаче те да живеят в една действително прекрасна България.

  И други са минали по тоя път -- и са вървели дълго. Трябва да свикнем с мисълта, че не достигането на края на пътя ще ни радва (защото едва ли ще го доживеем), но САМОТО ВЪРВЕНЕ по него трябва да ни изпълва с радост и гордост!

  "The Internet is an insecure place."
 23. 23 Профил на Зузана
  *****
  Неутрално

  № 16, прав си, че примерите ми са дребни (както стои и в самата статия). Но те са дребни именно защото те не са най-важното в текста, а представляват само един вид илюстрация, а дори и повод за усмивка.
  Така или иначе, радвам се, че текстът е предизвикал реакции и то не само положителни. Нека се говори, нека се обсъжда! Защото статията не е за Зузана, а за България.

 24. 24 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Странно защо вестника предлага толкова инфатилно написана и зашитена статия да кажем. Може би целта е да види реакцията ни.
  Отрицателна- липсва го основното- 45 г. комунизъм на младата европейка. и зрялост... дано в курса да го научи,дано...

 25. 25 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Странно защо вестника предлага толкова инфатилно написана и зашитена статия да кажем. Може би целта е да види реакцията ни.
  Отрицателна- липсва го основното- 45 г. комунизъм на младата европейка. и зрялост... дано в курса да го научи,дано...

 26. 26 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Весело

  Зузана, № 14 си имала предвид, предполагам, не № 16.

  "The Internet is an insecure place."
 27. 27 Профил на Биг Дик
  *****
  Весело

  Kerberos, за завиждане си! (в известен смисъл, де) Хора като теб, с блясък в очите са предизвикали всички революции случвали се някога...
  "Ами добре, но КАКВО е всъщност държавата? Защо българите все сме свикнали да гледаме на държавата като на нещо напълно независимо от нас, "някъде там горе"?!"
  Хайде сега, много моля, отиди в най-близкото държавно учреждение, общинска служба, РПУ или каквото и да е и им кажи "Аз съм държавата и ви плащам данъците! Свършете си работата! Веднага! Защото..." И измисли нещо за многоточието. Пожелавам ти успех! Междувременно, докато бориш мелниците и сееш пламенен граждански патос, аз имам работа да върша, деца да гледам, да оцелявам, да бъда нормален пълноценен човек и да се развивам - все неща, които изискват време и усилия. И които са по-добра инвестиция на моето време и усилия от това да гоня михаля и да громя пасивността на съгражданите си и да се боря с бюрокрацията като свиня с тиква ...
  Още нещо - от думите ти става ОЧЕВИДНО, че имаш много ограничен опит в търсенето на правата си от държавните институции...Шастливец си ти

 28. 28 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  №№ 24, 25

  Читател, статията действително е леко наивна (но не може да се очаква друго от човек, който не е роден и живял тук с години), обаче това не я прави безполезна в никакъв случай.

  Всеки умен (и разумен) човек се вслушва в чуждото мнение. Това не значи, че трябва и сляпо да го следва, а значи, че има уникалната възможност да погледне през едни чужди очи -- от един друг ъгъл! И това е изключително ценно, затова трябва да сме благодарни за Зузана, че го споделя.

  Защото, от моя опит мога да ти кажа, като чуят за нашите проблеми, повечето хора се умълчават и най-много някое "хмм, дааа" да кажат. Защото известно е, че съвети не се дават лесно (въпреки, че има хора дето дават съвети и като не ги питат), щото това си е отговорност. И никой не обича да взема отношение.

  Та затова: не критикувайте Зузана -- тя просто е казала каквото вижда и как го тълкува -- помислете как това може да е полезно за нас.

  И ползата според мен е именно в съзнанието, че преди всичко ОТ НАС ЗАВИСИ МНОГО!

  И веднага ще дам конкретен пример: случая с оня изверг с Поршето, който уби младата белгийка! Ето това е един добър пример, как ако цялото гражданско общество надигне глас, тоя злодей ще си получи заслуженото наказание! И обратно: ако си мълчим, че "знаем ли", най-вероятно ще му се размине.

  Показателно е, че в крайна сметка шумът се вдигна от Атанас Чобанов -- и за мен е съвсем лесно обяснимо: хората, които са живели в наистина демократичните държави не са свикнали да търпят подобни неща, и да се "превиват пред силните".

  Ще кажете, ама "срещу ръжен не се рита". Да, ако само вие, аз или някой друг ритне срещу ръжена, ще си счупим крака. Но я си представете хиляди, милиони дори да ритнат тоя ръжен. Мисля, че и ръжена, и тоя дето го държи горчиво ще съжалят, че въобще са го вдигнали!

  Защо на Народното Събрание пише "Съединението прави силата"? И защо, най-вече, забравяме смисълът на това послание?!!

  "The Internet is an insecure place."
 29. 29 Профил на Биг Дик
  *****
  Гневно

  Това, което искам да кажа, за всички пламенни радетели на "гражданската активност" на принципа "залудо работи, залудо не стой" е, че цялата гражданска активност на света не може САМА по себе си да промени хилядите безумни регламенти, несправедливости, порични практики, окопана бюрокрация и откровени безумия в тази държава.
  Пример - всички сме недоволни от тримесечното отчитане на тока и всички други своеволия на частните utility монополи в България. Пред очите ни държавата уж се опитва да ги отмени, но очевидно нещо не се получава. Защото очевидно монополите са получили всички законни права да издевателстват както си искат с потребителите. Какво се прави в този случай, скъпи радетели на гражданската активност? И какво ще направите ВИЕ лично по въпроса, с вашия патос и пламък в очите? След като обвинявате съгражданите си в пасивност би трябвало да имате вашия "граждански активен" отговор на този въпрос. Много моля за отговор и на ДВАТА въпроса, особено от Керберос. Но ако разбера, че не възнамерявате да направите нещо граждански активно по въпроса, думите и патосът ви не струват и 5 стотинки.

 30. 30 Профил на WYSIWYG
  *****
  Неутрално

  Всеки нормален софтуер уважаващ писуващите потребители
  е верен тям и не изопачава оргиналната информация.
  Така нормалният софтуер е верен на читатающите и въобще на всички потребители.

  Другото е ментърджийска простотия

  Kerberos
  * 17

  Доста странен шорткът, честно казано -- никога досега не съм срещал кавичка и затваряща скоба като смигващо лице. Да не говорим пък, че кавичката не изчезва, а само скобата.

  По-скоро ми се струва, че има проблем с кода, който парсва текста, и по някаква причина се обърква: като види някъде " ) и замества скобата с .

 31. 31 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Весело

  № 27

  Биг Дик, не е точно да не знам какво е да се бориш и с бюрокрация, и с корупция, и прочие.

  Не те упреквам за ЛИЧНИЯ ти избор, но те упреквам за ОБЩЕСТВЕНИЯ! Защото все пак живеем в една държава, нали? Живеем в общество, социална група, и следователно всеки един от нас зависи от постъпките на другите хора.

  Ще ти дам съвсем елементарен пример защо сам се залъгваш, че водиш "нормален, пълноценен", както казваш, живот. Примерът може да не касае пряко теб, но със сигурност касае други хора.

  Ако ти (или някой друг) даде подкуп на полицай, за да си затвори тоя очите, и ако после тоя полицай по същия начин приеме подкуп от някой пиян като Стависки, ами тоя пияният дали няма опасност да убие утре същото това твое дете, за което ти иначе си мислиш, че се грижиш?! И въобще, в какви условия расте това дете? Вкъщи под похлупак ли го държиш?!

  Та нали в момента в който прекрачи прага на дома ти, дори вътре да си му осигурел прекрасни условия, то веднага потъва в цялата тая помия! Кого тогава заблуждаваме, освен себе си, като си мислим, че затваряйки си очите за проблемите, и предавайки се (и чакайки някой друг да ни ги оправи), всъщност вършим услуга и на себе си, и на любимите си хора, и в частност на децата си?! Защото наистина е заблуда!

  А за конкретните проблеми, които посочваш -- ами да, те съществуват! Но вместо всеки да се затваря в черупката си, трябва да се обединяваме! Защото когато ти имаш проблем, и аз ще дойда да ти помагам, и обратно. Ето това е първото, което трябва да научим: истинска солидарност!

  Едва ли аз бих могъл сам да предизвикам революция. Но ако се съберем достатъчен брой хора, които да искаме промяната, и да сме готови да се борим за нея, сигурен съм, че ще успеем.

  "The Internet is an insecure place."
 32. 32 Профил на Биг Дик
  *****
  Гневно

  Керберос, примерът ти с оня изрод с Поршето е трогателно наивен. Да ти припомням ли случая със Стависки и цялата "гражданска активност" и спорове по темата? А да ти припомня ли изхода от този случай? Стависки си плати и избегна затвора и сега, макар и опозорен си пие уискито някъде. А родителите на загиналия просто трябваше да се примирят със съдбата си. А едно момиче е обречено на живот в страдание, заедно с родителите си. Тези уроди като този с Поршето правят това, което правят ТОЧНО защото им е през оная работа за кавкато и да е пиклива гражданска активност. Защото знаят много добре, че е въпрос на пари и добър адвокат да се отърват и пак да си карат колите пияни. А това очевидно е резултат от състоянието на т.нар. "правосъдие" в България. Ти можеш ли да промениш това положение с твоята гражданска активност, как точно и какво си направил по въпроса, моля за отговор? Наивник си ти и затова си щастливец, но не го знаеш. Пожелавам ти да си останеш такъв. Но по-полека с революционния плам, много моля.

 33. 33 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  № 29

  Биг Дик, аз вече съм отговорил, ако беше прочел по-внимателно какво съм написал. Случаят с изверга с Поршето е показателен. Събитията от зимата на тая година пред Парламента също.

  Обаче, забележи, ти, който твърдиш, че имаш други грижи -- "имам работа да върша, деца да гледам, да оцелявам, да бъда нормален пълноценен човек и да се развивам" -- въпреки всичко намираш времето тук да критикуваш и Зузана и мен. Въпреки, че, пак както сам казваш, не желаеш да инвестираш време и усилия да се бориш с неправдите.

  Е, обясни ми, ако обичаш, каква е логиката тогава: да се бориш с лошото нямаш време, но с тези, които все пак се борят с него, да се бориш с тях намираш времето?!

  Еми, извинявай, но когато се организират протести, когато се правят подписки, когато се случват дори дискусии като тая тук, ако ти в тези неща отказваш да участваш, и после обвиняваш организаторите им, че "работели залудо", ами замисли се в крайна сметка защо те не успяват. Елементарно е, нали. И точно същото, което казва Зузана: най-лесното е да викаш, че всичко е скапано, а когато някой предложи решение, да се нахвърлиш върху него, щото ти разваля малкия "рахат", който си си създал.

  Сигурен съм, че ако беше живял преди стотина и кусур години, по същия начин щеше да негодуваш срещу организаторите на Априлското възстание. В крайна сметка, защо да ти горят турците имота, като някак успяваш да се оправяш с тях, нали? И действително, добре известно е, че не малко такива българи е имало. И дори са били прави донякъде, защото Възстанието в крайна сметка завършва с погром.

  Но добре знаем, че ако не беше тоя погром, днес може би щяхме да бъдем провинция на Турция все още. Та се замисли върху тия неща. Защото твоя "рахат" сега може да струва истинския "рахат" на децата ти утре -- нещо, което се съмнявам, че искаш.

  И пак конкретно: ето например включи се в групата във Фейсбуук за строги присъди за убийците на пътя. И като се организират митинги или протести, включи се и в тях. Защото това наистина е инвестиция в бъдещето на България.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=107305234906

  Малките камъчета обръщат колата, но и "малките хора" променят историята.

  "The Internet is an insecure place."
 34. 34 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Авторката е напълно права, но не е изложила целия проблем.Искам да кажа, че това, което е написано е напълно вярно, но монетата винаги има две страни.А тази страна, която липсва тук е, че най - враждебната среда за живеене е корупцията.Как можеш да прогресираш когато нищо не работи като хората.Нито една институция не изпълнява функцията, за която е създадена, а се ползава частно и изключително за облага, но не и по същество.
  Разбира се като най - потресаваща може да се посочи съдебната система.Вместо да осъжда престъпниците, тя ги пази.Пълна изроденост.МВР вместо да залавя престъпници, генерира мутри.
  И т.н. и т.н...
  Как се живее в такава киселинна среда?Та колко сме виновни ние и колко тези, които най - нагло са яхнали простия (интелигенцията у нас открай време се преследва, за да е прост народа) ни народ и ние нямаме никакъв шанс да издрапаме.
  И ако случайно се появи светлина, агентурата веднага го ликвидира.Бог да пази Бойко, че комунистите са готови на всичко за запазване на статуквото.

  Де е Левски?
 35. 35 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Весело

  № 32

  По отношение на Стависки, да не забравяме, че обществото още не беше "узряло" напълно. Имаше съвсем не малко хора, които го защитаваха, защото бил "направил много за България". Освен това историята с Горсов също допринесе за това случая да загуби яснотата си по отношение на това кой крив, кой прав.

  Защото ще ти дам друг пример: спомни си за оня граничен полицай в Бургас, когото щяха да съдят! И много други случаи има, стига да имаш желание да се сетиш за тях. Защото много важно е, както съм писал, постоянството! Не днес да се запалиш "смърт за извергите на пътя!", а утре като удариш две-три ракии и да забравиш въобще! Трябва всеки ден да се сещаме за тези неща. Ама то само ни е до това, ще кажеш! Ами, като не ни е до това, утре не дай Боже твоето или моето дете може да са в новините -- как въобще не се замисляш за това!

  А относно плама, има една хубава приказка: по-добре да гориш с ярък пламък, макар и не дълго, отколкото цял живот бавно да гниеш. Нали знаеш, че гниенето и горенето са едно и също нещо в същността си -- но очевидно различни като резултат!

  "The Internet is an insecure place."
 36. 36 Профил на Биг Дик
  *****
  Весело

  Кереброс, много ти благодаря за безценните съвети, но не мога да не отбележа, че не отговори на въпросите ми с какво лично си подплатил патоса си и откровените обиди към "пасивните" според теб граждани като мен...Как точно, според теб трябва да се изрази гражданската активност (дадох ти за пример два много конкретни обекта - правосъдието и частните монополи) и какво лично ти си направил по въпроса преди да дойдеш тук и да обвиняваш другите в пасивност! Незнам кой точно ти каза, че съм "пасивен гражданин". Казах,че съм уморен от преливане от пусто в празно. И знам, от много солиден опит,че САМО с гражданска активност нищо не се променя. Участвал съм във всички смислени форми на гражданска активност от 89-та до днес - от окупационни митинги и шествия до подписки. И не, не се боря с пламенни борци срещу световните неправди като теб, боря се с вашия агресивен наивитет, породен очевидно от липса на опит за това кое върши работа и кое - не. И за механизмите, по които НАИСТИНА могат да се променят нещата в една държава. Всичко добро ти пожелавам.

 37. 37 Профил на z
  *****
  Весело

  Цитат: "... стереотипите за България, разпространявани от европейското обществено мнение. ..."

  Много голямо обобщение. Повечето Европейски хора, вероятно, не знаят къде се намира България, а останалите са убедени, че е в СССР. Доколкото имам чувство за стилът на журналистите, пишещи спорадично в "западни" издания за България, повечето, предполагам са Българи.

  Според мен, ако искаме да променим нещо в имиджа на България, трябва да започнем от "реформа" при клатенето на глава за "ДА" - отгоре на долу, и за "НЕ" - отляво надясно ...

  Едва тогава ще бъдем "добре приети" от всички ...

 38. 38 Профил на Teleman
  *****
  Весело

  В момемта гледам БНТ репортаж за сайтовете на на правителството и министерствата :

  "страниците на правителството и министерствата са лицето на България пред света"

  много точно е казано! сещам, се че когато през 2002 Сенегал победи Франция на Световното, надзърнах в сайта на правителството на Сенегал:

  http://www.gouv.sn/

  И тогава и сега сайтът на африканскатa държава изглежда (визуално) много по-добре.

  Молба до администраторите на www.government.bg :

  моля, махнете тези черни цветове и нескопосания герб и се поучете поне малко от Сенегал!

  Така, че:

  Догоним и перегоним Сенегала (Африку)!!!

 39. 39 Профил на Expat
  *****
  Неутрално

  До #10 парамедик,

  В Канада моя представител в парламента ме засипва с писма, емейли и разни брушури и въпросници. Непрекъснато дава отчет какво е свършил в парламента, по какви въпроси се е изказвал и по какви закони е гласувал за/против и защо. А аз даже не съм гласувал за него защото изборите са мажоритарни.

  Първата ми година в Канада присъствувах(като зрител) на манифестация по случай деня на Канада. Бях изненадан да видя, че депутатите от нашия район заедно с други видни съграждани(кмет, представители на местната власт) всъщност дефилираха и поздрвяваха нас зрителите/гражданите/избирателите. Наистина ми отне известно време преди да започна да осъзнавам, че живея в истинска демократична държава.

  Иначе авторката е права, но това са наистина "дребни" победи. След време човек адски се уморява да се бори с големите/фундаменталните проблеми в Б-я. Аз лично заминах когато Симеон се завърна. Явно беше че болшинството българи не желаеха реална промяна.

 40. 40 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  № 36

  Конкретни неща правя всеки ден, и не си мисли, че борбата ми се изявява само в думи. В последните шест години повечето ми време отива точно в борба моят малък "заден двор" да стане чист и добре поддържан. И засега, честно казано, битката е с доста неясен изход, но това не ме спира да продължа.

  Е, вярно, с мен и колегите ми се случва това, което и ти сам споделяш: изтощени сме, измъчени, понякога дори обезверени... Но именно затова искам да запаля повече хора, и запалените да се съберем. Защото всеки от нас се бори в своето малко дворче, но ако се борим заедно, със сигурност ще постигнем повече.

  Естествено, че аз не мога да ти дам отговор на всички въпроси: още повече в области, в които не съм специалист. Но това значи ли, че трябва да се примирим с нередностите там? Именно затова трябва да се събираме повече хора -- и всеки да помага в това, в което е най-добър.

  Въобще не съм искал да те обвиня, че си "пасивен", защото за мен си просто (извинявай, същото важи и в обратната посока), една позиция, едно мнение. Ако те познавах, и говорехме лично, щеше да е различно. Така че аз негодувам срещу тезите, които защитаваш, което съвсем не значи, че непременно виждам в теб "идеалното" им олицетворение.

  За самият мен може да се каже същото, впрочем. Въобще не си мисли, че аз пък съм чак толкова непоправим оптимист. И аз си имам моментите, в които ми писва, и ми идва да зарежа всичко. И си давам сметка понякога, че може би действитено се опитвам с глава да разбия бетонна стена. Но, разбери ме, аз не виждам друг избор! Примирението за мен не е решение. Предпочитам явно да си разбия главата, отколкото да седя унил пред нея.

  Може би ти също си такъв, може би затова те боли -- поне на мен това ми е много познато. Онзи ден една позната по същия начин ми каза "ами ти нищо не правиш да се променят нещата". И аз се ядосах, защото тя просто не знаеше какво ми струва всеки ден това блъскане по стената. И дори се ядосах още повече на себе си, защото аз съм си виновен, че хората не знаят, дето си блъскам главата.

  Затова, моля те да ме извиниш, ако съм те обидил. Действително, критиките ми бяха насочени само към тази абстрактна теза в думите ти, и която всъщност, се е въртяла и в моята глава не веднъж.

  Всъщност, както писах и по-горе, всеки от нас може да направи съвсем малки неща, които обаче в целостта си да променят всичко.

  "The Internet is an insecure place."
 41. 41 Профил на Колега на Зузана
  *****
  Неутрално

  Зузанке, прочетох статията ти и смятам, че нещата които твърдиш са в основата си правилни, но погледът, с който са разгледани проблемите е досата повърхностен.

  Сега ще ти кажа защо за обикновения работещ човек, който си плаща данъците и отглежда децата си, тази държава е скапана. На първо място тази държава не осигурява сигурност. Замисли се колко е авторитетен образът на полицая в очите на българина. Като втори аргумент ще отбележа, че тази държава не осигурява адекватно правосъдие. Доста голяма бройка от хората с "тъмно минало" не само, че са на свобода и ръководят престъпни структури, но и определят съдбите на обикновените хора, което ги правят зависими от тях. В някои райони на страната тези хора са законът, което само по себе си говори за авторитета на държавата. Ти споменаваш за корупцията. Да, има я навсякъде, склонен съм да се съглася. Но в България корупцията е придобила форма на държавна политика, защото съм почти 100% сигурен, че няма некорумпирана държавна структура. Като започнеш от Парламента и стигнеш до собствениците на тоалетните в София (избрах София, защото тук живея), които по определен начин са добили правата за ползването им. Като четвърти аргумент ще отбележа занемареното здравеопазване и образование, които вече десетилетие непрестанно се реформират. И сега пак се връщаме на въпроса какво иска един средностатистически човек? Сигурност, спокойствие, адекватно работеща държавна машина, добро медицинско обслужване и подобаващо образование за децата си. При наличието на тези неща дори заплащането остава на заден план. Никак не съм убеден, че милионите хора, работещи между 8 и 12 часа, пет дни в седмицата и получаващи заплати между 500 и 1000 лева на месец и неполучаващи горните "привилегии", биха седнали да ти обясняват в петминутен разговор какво им харесва и какво не в България.

  Тъй като засегна и политическата картина в последните месеци и отбеляза лозунга на една от партиите, които участваха на изборите, ми се иска да знам по кой план вървим? Обръщение от сорта на "България може" е колкото ясно, толкова и неясно, защото нито се обяснява какво може България, нито защо. С подобни формулировки един бивш премиер също спечели избори, но той заложи на конкретиката и обеща промяна за 800 дни. Всъщност същият този бивш премиер е един от менторите (както е модерно да се казва) на сегашния.

  След всичко казано дотук ми е много интересно какво един нормален човек или цяла група от хора може/могат да направят пред държавната машина, която е абдикирала пред своя народ. И дали всъщност определението "скапана" не е съвсем на мястото си.

  Един феноменален лектор от СУ каза преди време, че една държава може да направи каквото желае стига да иска, така че е повече от ясно, че промените към по-добро трябва да тръгнат отгоре-надолу, защото българинът е един романтичен егоист, който не вярва на авторитетите около себе си, а на тези, които стоят отгоре му.

 42. 42 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Керберос не си ки от България, ама позицията ти е правилна.
  В БГ не са научени хората да се борят за справедливост, по тоя начин не само са пасивни, но и деградивни, защото рушат основите на държавноста. Една държава е сбор от хора със сходни култура, морал и език. Ако спра да говоря български, не намирам характерна сходност и имам различен морал, то аз вече не съм българин.
  Моя начин на мислене и гражданска позицич е доста различна от тази на средностатистичнич БГ-гражданин. Не че моята позиция е по-добра, просто България минава път, който от българите вървят прекалено бавно, а в западните страни този път е минат преди 40-50 години. Говоря не за матерниални придобивки, а за морални.
  Това бе проблема на управляващата коалиция, Европа очакваше един ангажимент и воля за промяна, а от нас идваха първичните сигнали на Бай-Ганьо.

 43. 43 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  България ще стане европейска държава, във момента когато народа - всеки един от вас, започне да разсъждава по европейски.

  Най-важното е да се върне вярата и морала на дребния, честния и работлив българин. Ако има духовност и вяра, ще има и България

 44. 44 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Държавата била корумпирата, държавата абдикирала, държавата това, държавата онова...

  Абе, хора, коя е държавата? Обяснете ми, ако обичате, какво точно е това същество, дето му викате държава?

  Защото държавата, в крайна сметка, сме ние. Държавата съществува, защото ние, като свободни граждани (отбележете, това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно!) сме се отказали от част от гражданските си права, за сметка на общото благо. Което всъщност значи, че срещу тези права, от които ние се отказваме в полза на държавата, получаваме други блага.

  Така, разбира се, е в развитите демократични държави. Прочетете например историята на САЩ -- много поучителен пример, каквито и кусури да намираме на Щатите!

  А тук, българите, разсъждаваме като крепостни селяни. Все едно Държавата (с главно Д, както едно време беше Партията) е нашия феодал, и ние му слугуваме, пък той общо взето ни тормози, и чат-пат може и нещо да пусне. А най-вече, ние гледаме нещо да го измамим а-ла Андрешко.

  Кажете ми не съм ли прав?! И не е ли това коренът на проблемите ни?

  Защото конкретните неща, за които пита Биг Дик, сами ще си дойдат на мястото, в момента в който променим МИСЛЕНЕТО СИ!

  Имало корупция -- ами как няма да има, като има хора, които си плащат! Вярно, ако само един, двама или трима откажат, те ще пострадат. Но ако ВСИЧКИ престанем сами да наливаме вода в тая мелница?!

  "The Internet is an insecure place."
 45. 45 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Чета доста нихилистични мисли в форума,написани от хора напуснали България или живеещи в чужбине.Моето мнение е,че дявола не е толкова черен.Найстина всеки народ си има свои характерни черти които са ообщаващи на аз не се срамувам да съм Българин и се гордея с това.Всяко общество има недостатъци но да се обявяваза бай Ганьовщина цял народ това просто е прекалено.Самовлюбени в себе си хора да ми четат морал и правила.Недостатъците и другите страни на запад са толкова много че не е необходимо дза се изреждат,корупцията и престъпноста,наркоманията и проституцията са не по малко развити.Просто България катомалка страна е наказана и нарочена.Това не оправдава грозните и недостойни прояви на корупция и грабежи с цел Бързо забогатяване но това са слабостите на прехода.Да си спомним колко дълго са адаптира Источна германия с западната си половинка.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 46. 46 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И последно: ако наистина моя плам е наивен, то КАКВО ДРУГО може да сторим?

  Да чакаме някого да ни "освободи" (Царо, Станишев, Бойко, Брюксел, САЩ, извънземните?) Да се молим на Дядо Господ? Да се молим на "светите братя" Галеви?

  Всъщност, Зузана не е щастлива защото се е родила по на север, както някой написа. Зузана е щастлива, защото се е родила в страна, където през 1968 година хората показаха, че искат да бъдат свободни. Бяха смазани, но важното бе, че показаха своята воля.

  А ние сме нещастни, защото сме се родили в страна, където хората вместо да вдигат революции, гледаха как да станат членове на Партията (дори такива с убити от същите комунисти дядовци -- сещате се за примери, нали), та да "намажат" и те. Е, или да "живеят нормално", както може би са се успокоявали.

  Обаче комунизмът падна, и сметките излязоха криви. И сега сме нещастни, защото хем сме превивали гръб, хем накрая всичко се е разпаднало. А чехите и словаците знаят, че това, заради което танковете ги мачкаха през 68-ма, в крайна сметка е победило. И те са победителите.

  Докога ние наистина ще мислим пораженчески? Докога ще мислим, че най-важно е да спасим просто "кожата си"? И то собствената, ако ще това да струва "кожите" на всички около нас?

  Кога най-после ще осъзнаем, че от нас ОБЩО зависи бъдещето ни? От това, което правим при това ВСЕКИ ДЕН, не само на избори?!

  Разберете, че щастливия край не е задължителен. И ако ние не направим нужното, нацията ни наистина ще изчезне, и съвсем закономерно, както са изчезвали много народи преди нас.

  А нещото, което трябва да направим, нека пак да кажа, е преди всичко да променим мисленето си. За съжаление, това всъщност е много по-трудно отколкото да промениш всичко останало в една държава.

  "The Internet is an insecure place."
 47. 47 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  № 45 : "Недостатъците и другите страни на запад са толкова много че не е необходимо дза се изреждат,корупцията и престъпноста,наркоманията и проституцията са не по малко развити."

  Ти или не си бил на Запад, или прекалено много си чел учебници по география от соцвреме.

  Естествено, че има квартали в Лондон, Париж, Ню Йорк където е много по-опасно да се разхождаш нощно време, отколкото в центъра на София. Но в същото време, да се разхождаш в центъра на София съвсем не е безопасно, като го сравниш с еквивалентните му райони в тези градове.

  Освен това, да не забравяме, че големите градове си имат големи проблеми. Ти представяш ли си какво би представлявала София, ако беше 10 милиона?! Че то си личи какво става с нея като се увеличи от 1 на 2 през последните години.

  "Просто България катомалка страна е наказана и нарочена." казваш. А нещо да продължиш за "анти-българската кампания" в стил Гоце? Точно тези приказки най-много ме плашат. Защото това е заравяне на главата в пясъка, и при това последвано от твърдението, че всъщност истинският свят е там, отдолу в пясъка!

  Вече дадох примера с гащите, който напоследък ми е любим. Като си се насрал (извинявам се на дамите), редното е да си смениш гащите. А не да викаш, че ти завиждат на хубавия кафяв цвят и неповторимия аромат на твоите гащи. И няма нищо срамно в това човек да си признава грешките. Срамно е обаче да ги отрича, когато са очевидни.

  А вече направо глупаво е, като ги отрича, и да не прави нищо, за да ги поправи. Но човек от акъла си пати, са казали старите хора.

  "The Internet is an insecure place."
 48. 48 Профил на Елтимир
  *****
  Неутрално

  Как да си търся правата? Вижте какво написах тук и отговор никакъв:
  http://eltimir.ucoz.ru/news/2009-07-27-352
  Безчестието на Сертов Петко
  „Нали аз съм институтка, нали съм дъщеря на камерхер. Аз съм черен молец, аз съм летяща мишка…” – из руска емигрантска песен.
  По-нататък в същата песен се казва как институтката се превърнала в проститутка. Същото е с нашия шеф на ДАНС Сертов Петко. От институтка, тоест от представител на институциите, тоя се превърна в проститутка. В човек без чест и достойнство. Да проследим хронологията на случая.
  Неодавна писах как исках да постъпя на работа като пазач, невъоръжена охрана. И как ми отказаха с мотива, че имам политическа присъда от времето на Тодор Живков. Нека поясня, че през 1978 година съм съден за разпространяване на антикомунистически позиви. Каква беше моята реакция?
  Първо написах в Интернет. Безразличното ни обществено мнение замълча, тези неща нашето българско обществено мнение не го интересуват. Нищо ново. Отдавна съм констатирал, че когато нацията е няма, я няма. Следващият ми ход беше да напиша писмо на личната поща на Сертов Петко. Написах едно, две, три писма… Отговор и досега нямам. А Сертов трябваше да реагира. Беше длъжен да реагира. Писмата ми съдържаха обидни квалификации. И към него, и към неговата служба. На второ място да не подминаваме факта, че неговите подчинени от ДАНС – Ботевград са извършили ако не престъпление, то поне драстично нарушение на законите като са наредили да не ме вземат на работа с горепосочения мотив. Сертов обаче замълча. И сега си мисля дали тоя е прекалено тъп или законите изобщо не го интересуват. И в двата случая обаче Сертов доказва, че е безчестен. Долен тип без капчица достойнство. И тъй като е институтка, представител на една твърде значима институция, то неговото безчестие автоматично се прехвърля и върху ДАНС.
  „Вие с франкове, сър ми заплатете. Всичко останало е крайпътна прах…” – из същата руска емигрантска песен. Изглежда и от ДАНС искат да им бъде заплатено, за да спазват законите. В такъв случай аз категорично мога да заявя – ДАНС не са институция, а публичен дом, бардак. Нов демократичен бардак, в който се разпореждат старите комунистически ДС курви. Служителите на ДАНС не са и не могат да бъдат институтки, не могат да бъдат представители на някаква институция. Те могат да бъдат единствено проститутки. Впрочем дали изобщо някога са били нещо различно?

 49. 49 Профил на Въртоглав
  *****
  Весело

  Овладяването на чуждоземски езици не значи да се отказваме от националната си иденнтичност!

  На български кимаме "ДА" като въртим глава около хоризонтална ос вперена напред така, че ушите и въобще лицето на кимащия са едва ли не усмихнати и /еднакво важно!/
  се въртят в една постоянна плоскост Без да се приближават
  застрашително към потърпевшия... слушател.
  Сравнете това дружелюбно българско "ДА" с чуждоземното
  "ДА" изразявано като... кълване с клюн...

  Тъй или инак, ако овладеете мултиезиково кимане, толкова по-добре.

  Проблемът е друг - как да разбереш отсрещният тъпанар на какъв език предпочита да му кимаш?

  z

  "Според мен, ако искаме да променим нещо в имиджа на България, трябва да започнем от "реформа" при клатенето на глава за "ДА" - отгоре на долу, и за "НЕ" - отляво надясно ...

  Едва тогава ще бъдем "добре приети" от всички ..."

 50. 50 Профил на Ъва по бъмбаругата
  *****
  Неутрално

  Добрата самооценка е съществена за преодоляване на проблемите, и в тоза Зузана е права, но това не е достатъчно. Защото има и мнозина българи с огромна самооценка без никакво покритие. Ще ги намерите в БНБ, Министерски Съвет, Президентсвото.
  В България има и много свестни хора, неподкупни и добросърдечни. Но те нямат глас. Системата не им го дава. Докато е така, само с добра самооценка няма да се оправим, необходими са действия. Тия действия някой трябва да ги предприеме. А как да ги предприеме, като всеки втори е корумпиран и нещата спират до него? След като един убиец та пътя не са му взели даже книжката, защото КАТ и полицията са продажни, как искате да се промени цяла държава? Промените не стават разово, те зависят от това МНОГО, МНОГО хора по веригата да са неподкупни за да не спрат промяната. Такава критична маса хора в момента липсва - тъжно е, но е факт. Така че приемам статията на Зузана като едно добро пожелание.

 51. 51 Профил на Shivo
  Shivo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е ли време Дневник за помислят за ограничаване на дължината на коментарите. Нямам против активноста на форумците но чаршафите никой не ги чете, а пет такива един след друг просто ме отказват да продължавам по-нататък.
  Иначе браво на девойката - има храна за размисъл в статията

 52. 52 Профил на С умиление
  *****
  Весело

  Ха, на вторият ден след като стана официоз Дневник, взе да публикува текстове в стил "от всички нас зависи". Което пък е едно към едно късния Станишев (сравни речите му от последната година). Няма лошо, ама защо на Дневник само до преди 2 месеца тая реторика не му харесваше и за всичко му беше виновен Станишев? Иначе Зузанка е права - държавата ни е пълна със задръстеняци, комплексари, които избощо си нямат представа, че няма такова щастливо място по света, като кочинката в която си живуркат най-щастиво. Сред тях журналята, социолозите и изобщо интелектуалците, които са ходили на някоя и друга командировка и специализация в чужбина са най-отвратителните. Е, вече задръстеняците и комплексарите са на власт, за радост на цялата комплексирана нация! При демокрацията всеки народ си заслужава управниците - няма пример, които да доказва това правило по-добре от България. Та който ще се възмущама утре от ужасното състояние на българската демокрация е добре да има предвид това. И да не си забравяте утре като тръгвате на работа пожарникарските каски и шлангове, че бат бойко ще прави внезапни проверки на поверения му личен състав...

 53. 53 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  № 51

  Понеже това с дължината на коментарите сигурно се отнасяше до мен, наистина моля за извинение. Все пак се надявам да не са били съвсем изпразнени от съдържание.

  "The Internet is an insecure place."
 54. 54 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Весело

  Всъщност, аз затова се старая да слагам повече празни редове, защото дългите текстове без никакви паузи в тях направо ми премрежват погледа.

  Иначе, като се замисли човек, дългите коментари са само един от проблемите, и при това лесно решим. Обаче какво да правим с коментари от типа (импровизирам): "афторката е изкала да каже нешштокоето аз не, разбрах афторке нени учи нас,ти себеси виш!!"

  "The Internet is an insecure place."
 55. 55 Профил на Нилукял
  *****
  Неутрално

  Когато пребиха момчето в студентски град до смърт,а подобни инциденти имаше и преди и след това,студентите тръгнаха на протест за повече ред и сигурност,къде бяха хората за да ги подкрепят?Нима това не засягя всички?Когато уволняваха и запушваха устата на журналисти,за да не се чува истината за безчинствата им,шепа журналисти протестираха.Къде бяха хората за да ги подкрепят?Нима това не засягя всички?Когато имаше протест пред народното събрание и беше прекратен безцеремонно по най-груб начин,и то с явната лъжа,че имало бомба-хората не посмяха да дойдат следващите дни,и протестите станаха пародия.Дори власта се опита със закон да забрани протестите около институцийте,добре че реагираха някои представители на опозицията и не го допуснаха.А хората защо не реагираха и то гневно?Нима това не ги засягя?И т.н. и т.н..примери много.Но май тези неща наистина не засягат всички или всеки чака да дойдат изборите и тогава да ги "накаже".Добре,но така всичко ще се променя много,много бавно и цял живот ще си чакаме някой да ни "оправи"

 56. 56 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Зузанке, браво! Може да ни е малко мръсничка държавата, но все още има красива природа и се срещат хора с големи сърца. Словаците винаги сте добре дошли!

  Поздрави от един бивш студент в Братислава!

 57. 57 Профил на Реплика към Nedev
  *****
  Неутрално

  - Извинявайте, може ли Надя?
  - Тук всички може.

  Подочут разговор по телефона на рецепцията на руско студентско общежитие.

 58. 58 Профил на Обаче
  *****
  Неутрално

  Преди изборите статийката би се възприела по един начин - така е, ориенталци сме, говеда сме... Обаче след тези избори някак не не ми идва това на езика. Силно респектиран съм от българите. Да. В големите, в съдбоносните неща, особено когато ножът е опрял до кокала, нашенците се вдигат и си решават проблема. Постъпват като 100 процентови европейци. Лошото е, че ножът наистина трябваше да опре до кокала. Както и да е. Но Зузанка казва - българските избиратели да не мислят, че като са се ядосали и са гласували масово нещата са вече тип-топ. Идва по-трудното - промяната в манталитета на всеки един от нас. Горе нещата ще тръгнат. Поне няма да са като при Доган и Станишев. Долу трябва да преборим чалгата, мръсотията, ориенталщината.

 59. 59 Профил на Империалист до Зузана
  *****
  Неутрално

  Прочети нещо за данъка девширме, кръвен данък. Това е генна селекция над българското население продължила векове. Тогава ще Ви станат ясни много неща. В България има хроничен недостик на качествени ръководители. По тази причина е възможна и появата на един полу-дебил в Народното Събрание и управлението на правешкия селянин бай Тошо и смазването след ІХ. 1944 г. на всичко що годе кадърно и т. н.

 60. 60 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  КербеРОС , на изборите сменихме посраните червени, жълти и пембяни гащи и шалвари с неизползвани .
  Защо смяташ че сме избрали посрани?

 61. 61 Профил на Гер. До Империалист
  *****
  Неутрално

  Прав си че няма материал (недостик на качествени ръководители), затова трябва да се инвестира в убразованието и духовноста
  Нека да не търсим оправдание с инсторията си, трябва да се учим от нея

 62. 62 Профил на Pepo
  *****
  Неутрално

  Вече дълго продължава липсата на държава.
  Това е което предизвиква хората постянно да се оплакват.
  И аз преди 15 г съм водил същите войни с "СОС" за да ми дадат гарсониера. И до ректора жалби съм писал и комисии водих.
  Стари жители на Студ град ми разказваха за техните борби преди още 15 г.
  Ето това е проблема - че не става по-добро отношението на държавата към българина.
  Обират ти къщата - няма заловен, оправяй се сам.
  Цигани ти палят дома - пусни жалба.
  На улицата те блъска пиян малолетен инфантил - пускат го, щото е син на съдийка.
  Отиваш в болница, плащал си 20г осигуровки - получаваш скапана услуга, като и професионално "социално- слабите"
  Детето ти учи в училище, в което се имитира образование.
  Караш си колата тесни разбити пътища
  Пред къщата ти строят 20 метров блок в нарушение на всякакви нормативи - има гласуване на Общинския съвет, съди ни ако
  Това са съвсем конкретните неща, които в крайна сметка са едни и същи от 60 г. Дотяга и то много.

 63. 63 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А бе на някои хора наистина им е трудно да погледнат към себе си,такива ще продължат да обвиняват всеки за собственото им състояние.ЖАЛКО!!!А примерите може и да са на дребно,но ако всеки от нас ги има може и да живеем по-различно,а!!!

  "Който не работи 'той и да не яде"
 64. 64 Профил на Yves
  *****
  Неутрално

  В общи линии не се казва нищо ново, а и подобни дребни победи някои имаме всеки ден в борбата с проклетата админиСРАция. Нещо друго?

 65. 65 Профил на dedepene
  *****
  Неутрално

  Интересна тема поставя авторката, а дискусията отдолу е не по-малко любопитна

  Аз все пак съм по-склонен да се съглася с БигДик, доколкото цялата концепция за държавност предполага именно делегиране на индивидуални права и задължения към държавата като набор от институции, които да се грижат за колективния/обществен интерес. Целта на такова устойство очевидно е да ОСВОБОДИ индивида от ежедневен ангажимент към фунцкии приведени по общия знаменател на колективното добруване (анг.-уелфеър). Единствената другата функция на държавата е да общува с външни контрагенти - демек други държави - отново с цел да осигури благосъстоянието на гражданите си.

  Това изглежда да просветва и в БГ след 20 години. От тук обаче започват подробностите, а както знаем кучето е заровено именно там.

  За да сработи този модел трябва да имаме що-годе добре обусловено структуриране на обществото - демек класи. Ключовите класи, които типично биха оформили и поддържали държавността са средната класа и елита т.е. формата и съдържанието на управлението се диктуват от формата и съдържанието на класите.

  Нямам време да дописвам, но с оглед горната логична конструкция мисля всеки да може да си нарисува картинката за тъканта на БГ обществото. По мои наблюдения тази тъкан исторически е плод на инжинерство като липсва естествена родова памет и традиции що се касае до ценностите на демокрацията. Това по настоящем ловко се използва от хора дошли на власт 44та чрез преврат, които в последствие целенасочено СЪЗДАДОХА класите и елитите, които да определят облика на обществото и полотическото му представителство. Резултатите ги виждаме и ще ги още десетки години напред. Не всичко започва и свършва с порива да си търсиш правата

 66. 66 Профил на HARI
  *****
  Гневно

  http://www.sofia.bg/contact.asp

  Действайте!
  На този адрес има бланка за подаване на оплаквания до столична община. Моят опит:предизвикаха проверка ,отговориха ми по пощата. Нещата не се оправиха окончателно,но...все пак се действува, удовлетворен съм.
  ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ВИ ОТГОВОРЯТ !
  Използвайте тази възможност !

 67. 67 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Зузи, пожелавам ти 6 месеца да поживееш с по 300 Евро при 240 часа месечна заетост и после пак да си поговорим

 68. 68 Профил на Хриси
  *****
  Неутрално

  Ние , българите сме в Европа, но само георграфски , не може да се сравняваме с цивилизационното ниво на европейските демокрации - вижте историята ни . Това е факт , колкото и да ни е трудно понякога да си го признаем , но нищо не ни пречи да се приобщим цивилизационно към западно общество. За да се случи това трябва държавна политика и индивидуални усилия

 69. 69 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И още нещо Зузи, шибаната държава на Доган, Дмитриевич и другите ми конфискува по 200 Евро, като е 90% сигурно, че пенсия НИКОГА няма да получа, медицинска помощ получавам само срещу произволно заплащане, неопределено от никого, което не означава, че не ми конфискуват част от заплатата в полза на роми и други паразити.

  Предпочитам да не пиша какво аз мисля за такава държава, просто ще се получи лекция от цинизми.

 70. 70 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Проблемите в България не са от тези, които управляват... Прблемите са от болното общество... Докато обществото е болно, истрията на България ще бъде историята на една тежка болест...

  Поне заради това, че обществото заслужава свойте управляващи...

  El sueño de la razón ​produce monstruos
 71. 71 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 213 Весело

  Точно така! Браво на автора. Човек е виновен за т'ва което е и това което му се случва.
  Когато искаш нещо трябва да положиш усилия за да го постигнеш / получиш (а когато това което искаш ти се гарантира от закона е още по лесно).
  Няма да се впускам в подробности за манталитета...... дълго е. Но все пак.... се замислете на това и работете за промяната му.

 72. 72 Профил на ironboot
  ironboot
  Рейтинг: Любопитно

  Всички знаем в каква именно държава живеем. И защо е такава. Наясно сме и с причините, това е дълга тема. Искам да кажа нещо не за това, а за самото говорене по темата.

  Има ли някой, който да не е съгласен с мен, че с всичките си недостатъци, България е по-привлекателно и добро място за живот от Пакистан, Индия или Габон?

  А да ви се е случвало някога габонец или пакистанец, при разговор с вас, да плюят с наслада по страната си, да ви разказват надълго какво противно място за живот е тя, да се окайват, че са орисани да живеят там и да недоумяват защо вие сте посетили страната им или нямате нищо против да го сторите?

  Кога за последен път видяхте монголец, който да разказва как в Монголия средновековието няма да си отиде никога, как жителите на тази страна не могат да построят и 50 км асфалтов път и как консумацията на супа от овчи и кози тестиси си е живо варварство?

  Нима някой си мисли, че монголците не биха желали да имат стандарт на живот, сравним с този във Виетнам например? Защо тогава те не плюят по страната си, нима нямат един куп най-сериозни основания за това?

  Защото имат достойнство. И пакистанците също. И габонците.

  Не ангажирам никого с оценката си, но за мен нещата са ясни. С оплюването на България от българи пред чужденци, оплюващият цели едно: да се разграничи. Да се препоръча пред слушащите го, че той е различен и че не е като другите. Че е бяла лястовица сред черните, че е роден в България случайно поради нелепа кармична предопределеност и че заслужава друга съдба.

  Накратко, той се опитва да се хареса на слушащите го. И да ги убеди, че няма кастова несъвместимост - той е от тяхната каста. Като тях е.

  Именно. Комплекс за малоценност. В най-лошата му форма.

  Да уточня: самият аз ежедневно с други българи водя подобни разговори. Няма ден, когато пред други българи, да не оплювам България, да не споделям изживени ужаси, да се чудя как ще да се живее и каква е тази държава.

  Пред други българи! В това е разликата. Защото, едно е да пътувате с развалена кола и със спътниците си да коментирате различните дефекти и тяхното неутрализиране и друго е да спрете на първата бензиностанция и да се развикате пред всички наоколо: ако знаете само с каква бричка пътуваме и колко немощен е мотора й.

 73. 73 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Aбе пич, дай да направим разграничение! Държавата българия и страната България имат общо само като име и като територия. Преди 130 години същата "държава" е била част от османската Империя. После домъкнаха от някъде един сбъркан тип, когото направиха княз, после Цар, после същият бе натирен в Кобург, където му е мястото. Негов внук е Симо Покера, негов праправнук е Симеон Хасан. След тази злополучна династия шепа шумкари и безродници с помощта на окупационната Армия на СССР взеха властта в БГ с много и завинаги, по насилствен начин, много насилствен. Държавата България стана част от Империята на Злото и оттогава, вече 20 години не може да се отърси от пагубното "управление" на най-крадливата, най-некадърната, най-продажната пасмина която можа да се пръкне по тези ширини. Същите другари камунисти решиха да станат капиталисти. За целта проведоха криминална революция и си раздадоха НРБ и РБ на тяхната си клика, с помощта на ДС.

  Айде стига исторически справки, нашата Родина няма нищо общо с тяхната държава, но сме принудени да търпим тормоза и терора им, защото са яхнали населението. Тва е.

 74. 74 Профил на EMIGRANT
  *****
  Неутрално

  да забелязах 4е в България много хора се оплакват от много неща . тази година когато бях за седмица в България , хората се оплакваха от общинския кмет 4е не им е уредил нещо .Попитах ги дали са го помолили - отговор НЕ , казах им защо тогава се оплаквате ...отидох аз и го помолих , и проблемът беше решен.......................

 75. 75 Профил на Observer
  *****
  Неутрално

  Браво на авторката.
  В Щатите например, сега има много българчета. И в разговори с местните се оплакват от "Бегето", плюят я, наричат я "скапана държава", сравняват цени и заплати, ред и чистота и т.н и т.н.
  И повечето са хора с неуреден статут, заминали с туристически визи, без гражданство, с проблеми с емигрантските служби, с фалшиви бракове, в долната част на американското общество. Когато видиш как живеят, ти става ясно. Това е автотерапия.
  Успелите не говорят така. Те са разбрали, че успеха го постигаш със собствения си труд и с качествата си. Успелите не избиват комплекси върху главите на останалите в България техни роднини и приятели.

 76. 76 Профил на Scheiße
  *****
  Неутрално

  Коментарната рубрика в ,,Дневник” се превръща в чат между два –три поста,но на мен ми беше интересно да я прочета.
  Колкото до статията на Зузана,съгласен съм със всичко написано.
  Проблемите,поради които може да определяме България като скапана държава са много и за всеки един човек,са степенувани различно!
  Лично мен например,най-много ме дразни ЧАЛГАТА,ПРОСТОТИЯТА иМРЪСОТИЯТА.Една европейска държава не изглежда така.Живял съм и съм работил на запад и знам за какво става въпрос.
  По малко ме дразни битовата корупция,която в много случаи ми е помагала,когато трябва да се изправя пред някакъв намръщен чиновник,на когото целия Свят му е крив,и който ще си направи удоволствието да ме върне няколко пъти за нещо и да ми скапе целия ден!В такъв случай се възползвам от така-наречената корупция и си запазвам голямо количество нервни клетки,които не се въстановяват!
  Много от вас няма да са съгласни с мен,но такъв е живота.

 77. 77 Профил на Към 72
  *****
  Неутрално

  Ами че тя(бричката) си се вижда и без да я коментираме.И какво,да си траеме докато катастрофираме?Какво има да криеме.Ти би ли живял в Монголия или някаде там.Французина също не би,но не би и в БГ.Защото му е ясно какво е положението,колкото и да го убеждаваме че всичко е наред.България е все пак в Европа и по-близо до добре подредени страни.Трябва да се стремим да сме като тях,а също и Монголия и други такива да станат цивилизовани и безопасни.Светът става все по-малък и всички щем не щем ставаме граждани на Земята.Не може в апартамента ти да е чисто,а извън него-какво ми пука.

 78. 78 Профил на Timur&commandos
  Timur&commandos
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Много искрена и по детски наивна статия. За съжаление, аз отдавна съм излязъл от тази възраст и затова съм малко песимист. Ще дам един пример на авторката, за да разбере, че нещата не се решават просто с вдъхновение.

  ...Отиваш на почивка в Атина.Тръгваш из града, облечена в прозрачна блузка и къса пола и някъде в крайните квартали влизаш магазин и се скарваш за нещо с продавача.
  Той почва да те обижда, идва полиция. И тук се появява един огромен риск да те обявят за поредната наша проститутка, да бъдеш прибрана в участъка и ... можем само да гадаем какво друго би ти се случило. И ако случайно не си роднина на наш влиятелен политик, не бих искал да бъда на твое място и да разчитам на помощ от посолството.
  Тоест, зад всеки от нас не стои ДЪРЖАВА и навсякъде по света го знаят. Впрочем, знаем си го и ние.
  Пусни си новините и всяка вечер ще чуеш за подобни случаи.А когато знаеш, че зад теб не стои никой, няма как да имаш самочувствие. Оттам тръгват и предубежденията към българите в чужбина, и отношението към тях, и всичко.
  Впрочем, на държавата не и пука не само за теб - със същата лека ръка тя пуска в чужбина и доста хора, чието място е в нашите затвори. Дали ще са джебчии, крадци на коли или трафиканти, няма значение. Но те изграждат определен имидж на страната ни пред другите народи.

  А защо е така? Много сложен и дълъг за анализиране въпрос, който включва основно средната култура и интелект на хората у нас, имащи право да гласуват. Щом една прослойка гласува срещу две кебапчата, друг пуска бюлетина със замъгленото съзнание колко весело било покрай бригадирския огън, трети го интересува само дали ще му изкупят тютюна, за да не умре от глад и т.н. - так ще е. Голяма част от хората, които избират, никога не са влизали в интернет.
  Но имат право да гласуват и го правят. В резултата на което много наши управници въздъхват облекчено за две години, до следващите избори. И така.

  Самочувствието на един човек идва първо от това къде се е родил, после от това кой е. Ако общуваш често с англичани, французи или американци, сигурно си го забелязала. Много трудно е да се родиш в Сомалия и само с поведението си да вдъхваш респект - освен ако не станеш пират, разбира се. Но напоследък и те малко издишат.

  Все пак поздравявам авторката за наивното въодушевление. Някои и това нямат.

  www.timurcommandos.blogspot.com (или просто напишете "Тимур" в полето за търсене на Гугъл)
 79. 79 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  От горе държавата или от доло единиците са решаващия фактор?
  Кое е първо яйцето или кокошката?

  Ето малко логока:

  Аз не мога да променя целия държавен апарат, аз мога да променя себе си. А ако всеки промени себе си, то държавния апарат, ще се промени, защото е съставен от такива като мен също функциите на държавния апарат са да служи на мен.

  Така че тези дето чакат от 20г да ги оправи "държавата" моля да емигрират, зада видят, че всичко се постига само с труд и воля, а нищо не ти се поднася на готово.

 80. 80 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Самочуствието ти го дава не държавата а хората около теб. Също хората работещи в държавните институции.
  Ти допускаш ли, че ако в Германия работят български служители от рода на тоя корумпиран професор от УНСС, че някой ще се гордее с това да е германец?

 81. 81 Профил на ravnosmetkata
  *****
  Неутрално

  след 500 години турско робство,50 години уж социалисти4еско а по то4но феодално владение на то6о бардоква.след това експериментите на 4ервената аристокрациа и турската буржоазиа,кои може по по наи да окраде и сасипе на6та даржава.и вси4ко това го преживйахме и оцелйахме.сега же4е сме сабудени.доказахме наи-ве4е на себе си 4е като сме мноооого на зор можеме да се сапротивлйаваме и да преподреждаме хода на сабитиата.избрахме си друг бардоква /то у нас много избор нема па и сакса грамотеви4но се издъни/и сега братйа и сестри во тангра-един е патйа два патйа нема.или 6те варвим напред и нагоре или да.

 82. 82 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е нашата държава и ние сме част от нея. Ако тя е "скапана", и ние сме "скапани". Ние изхвърляме боклуците от балконите и фасовете от прозорците на автомобилите. Ние се избиваме с колите си по пътищата. Ше кажете, че не всички го правят. Добре, значи не всички са "скапани". Казано просто: не може да има ред в системата (държавата), ако не са в ред елементите й (хората). И както ни се иска - всички елементи да са в ред.

  Това е половината (по-скоро 1/3) от истината.

  По нататък. Ясно е, че няма как елементите на системата да са читави, ако системата (управлението, спазването на законите) не работи добре. Тази система няма да работи много по-добре дори (теоритично) да подменим цялото население - с американци или японци например. Обратното, да сменим само управляващите и администрацията, изглежда по-добър експеримент, но и той едва ли ще доведе до желаната от нас съществена промяна.

  Има и някакви исторически причини да живеем по този начин, но дума да не става да са ни виновни князът и двамата царе след него. Напротив, България поне два пъти е била считана за икономическо чудо в Европа. А от емигранти, напуснали страната през 1944 г. и върнали се след 1989 г. съм чувал невероятни хвалебствия за това, което са направили комунистите през този период. Един от тях ми говореше"Разбираш ли, по-рано в тази страна нищо не се произвеждаше, дори клинците за конски подкови внасяхме от Германия." (Представете си, клинци с марката на Золинген.)

  И не се хващайте за митничари, таксисти или келнери. Изобщо в сферата на услугите е различно. В Щатите не ти оправят леглото в хотела, ако не оставиш 5$ на нощното шкафче, а келнерът ще те гони до улицата за бакшиша си. В Япония е обратното - още на летището табели предупреждават да не даваш бакшиши; били включени в заплатата (?)

  Аз бих казал да вярваме по-малко на политиците и повече на себе си и на онова аморфно нещо, което наричаме "народ". Нещата в живота ни бавно, но сигурно, се подобряват

 83. 83 Профил на пппр
  *****
  Неутрално

  Повечето от българите нямат представа дори, че може и по-добре да живеят!!!

  Това е най -голямата ни трагедия!!!

 84. 84 Профил на Кали Юга
  *****
  Неутрално

  Познавам човек, които 7 години си търси правата по законния път и накрая си загуби разсъдъка...
  Семейството му се разпадна, синът му остана без нормален баща, родителите му останаха без да има кой да се грижи за тях.
  Предполагам, че не е единствен.
  Така че Биг Дик е доста прав.
  А да си вадиш заключения от една бира на границата е доста наивно и далеч от реалния живот.

 85. 85 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  корупцията ще изчезне, когато НИЕ САМИТЕ СПРЕМ ДА ДАВАМЕ ПОДКУПИ. Точка.
  Но българинът дава ли дава подкупи, за да не се "мине" - нали съседът и той дава.

 86. 86 Профил на 3233
  *****
  Неутрално

  Предполагам, че горната статия е инспирирана от слогана "Нека да покажем, че България може".
  Проблемът е там че самия слоган стои незавършено и може да се тълкува по много начини сред които:

  ".... България може да стане бананова репулика"
  ".... България може да излезе от ЕС"
  ".... България може да бъде страна от третия или четвъртия свят"
  ".... България може да бъде страна на мижитурките и мимикриралите комуноиди, днес пъчещи се гордо като демократи"

  и т.н.

  Като цяло слогана е слаба работа и силно напомня на вица:

  Мъж влиза в хлебарница където продавачката е блондинка и казва:
  -Може ли един хляб?
  - Какво да може един хляб ?

  )))

 87. 87 Профил на да бе да
  *****
  Неутрално

  в неделя сутринта те спират полицаи на малка и невзрачна софийска уличка защото не си сложил колан. и на въпроса "какво работиш?", докато ти въртят документите в ръце, сложете си ръка на сърцето и нека всеки сам отговори за себе си и на себе си. иначе всичко написано звучи добре.

 88. 88 Профил на еххХ хееееХ
  *****
  Неутрално

  какво да й коментирам повърхностните,СУПЕР СЛАБИЧКИ,от Н-то ниво "разсъждения" и "открития".Слабичка,жалкичка статийка..
  Със скромен принос не става,Зузанке,не ставааа,душо! Не си наясно..или се правиш на неразбрала-що е БГ и БГ миналото и настояще положение! Как беше за рибата и вмирисването??
  Не си дала биричка,такса..дреболийки! Обикновения редови гражданин дава своя скромен принос,да,но ГОРЕ лапат ,крадат и бандитстват НЕСКРОМНО,НАЕДРО! Безспир! ОТ НАРОДА!!Вместо да дат-за което все се поставят от народа! Все се поставят и все НЕ БИ !!
  Близко сте до Германия и "германските" държави,а ний-до Русия и :руските"-оттука идат до голяма степен нещата.
  БГ доказа многократно КАКВО може!
  Видя се -КОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ-че всъщност НЕ МОЖЕ!
  Недобрата планетарна подредба е виновна,тя и само тя!
  хахахахахах
  Жалко материалче...

 89. 89 Профил на ррр
  *****
  Неутрално

  не можа отдолу нагоре да стане промяната вече-изтърваха се два такива големи шанса след 1989г! А извън тия два шанса трябва отгоре надолу да стане-ама няма! НЕ СЕ ВИЖДАТ ХОРАТА...СМЕЛИТЕ,НЕПРЕКЛОННИТЕ И ЧИСТИТЕ ХОРА ЗА ТОВА!!
  Другото са дреболийки,дреболийки и оръфляци от вонящата кочинка...

 90. 90 Профил на само това!
  *****
  Неутрално

  Трябва СИЛОВО да се наложи ПРОМЯНА в НЕЧИТИТЕ,НЕЧЕСТНИ,КРАДЛИВИ люде-на всички нива!(Поне да бъдат спрени ако не променени!). И да се наложи от ЧЕСТНИТЕ,ЧИСТИТЕ хора,които трябва и да са..СМЕЛИ!!!
  Такава промяна трябва..другото си е просто брътвеж!
  Трябва..но може ли,може ли в България???
  Многократно се доказа че..НЕ МОЖЕ!

 91. 91 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Зузанка може всякак - може легнала, може права, може в партер. Но Мъж който не може - прибери си го Боже!

 92. 92 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 882 Весело

  @Керберос

  Изкривяваш нещата братле и то доста сериозно. Алабалистиките "трябва да сме задружни, трябва това, трябва онова,..." сме ги чували един милион пъти. Поне. Ти си вярвай няма нищо лошо в това, но си признай пред себе си, че реална алтернатива нямаш. Моби Дик може и той да е краен и праволинеен или както искаш там го наречи, но човекът ти поставя реални казуси реални ситуации в съдебната система ти му говориш за корупцията сред полицаите, защото на неговия въпрос нямаш отговор. Нечестно е така по този начина да изопачаваш нещата. Да прав си на полицаите не трябва да се дава подкуп и баста, но до там братле с твоите алтернативи, върху прокурорите власт нямаш, нито върху следователите там друга сила трябва и ако ще говориш с плам в очите Зимата да се бяхте събрали 100 000 като тебе и да им бяхте пуснали кръвчицата на шибаните комуноиди, защото те само от това разбират и нищо друго, но това също е друга тема. Само с мили думи не става ти лично пример за голям успех не можеш да дадеш, а говориш за идеали или правиш нещо и има резултат или нищо не правиш и толкова. Много е просто. Брътвежите за жалост намирисват много на официозна патриотична чекия, да ме прощаваш, но за мен погледнато отстрани е това. Да не говорим примера ти с "гражданското общество" за случая Стависки. Чорбаджи това да не са круши и ябълки, че да зреят, не се излагай "гражданското общество" е нещо, което се отглежда в инкубатора на социума с векове, ти искаш да ни кажеш, че преди 2 години в Б-я то не беше узряло, а сега след 2 години вече цъфна и върза и ще даде резултат ли !? Смешно е!!! Оставяш лек привкус като глаголът "щях". Не понасям глагола „щях“. „Щях“ е често срещано глаголно време и не защото е любимо. В него винаги личи носталгията на миналото, което е щяло да се получи, но е свършило принудително. По-скоро бих се застрелял отколкото да го употребя, за нещо, което наистина съм искал да направя. Не позволявайте да бъдете превзети от този глагол вреден е.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 93. 93 Профил на ffwf
  *****
  Неутрално
 94. 94 Профил на uchuden
  *****
  Гневно

  Ами вие "форумисти" дето пишете тук с часове - не мислите ли, че вземате грешни заплати? Вие мамите работодателя си, прахосвайки времето си да пишете по форумите. Да, сигурно повечето от вас са държавни чиновници и не им пука, ама обърнете се - на гишето чакат хора да бъдат обслужени!!

 95. 95 Профил на Пармедик
  *****
  Неутрално

  ДО ЕКСПАТ:Братле.ние в България сега я създаваме демократичната традиция!Това,което те е впечатлило теб в Канада,за канадеца е норма,нали?Но, как мислиш са го постигнали канадците?С малки победи!Трябва да се почне с нещо малко-да контролираме депутатите си след изборите!Има толкова много начини да се свържем с тях!Да ги притискаме да си изпълняват обещанията!А не да ми отварят"приемни"и да се вясват в тях,когато на тях им е удобно!На мен трябва да ми е удобно,не на депутата!Аз искам да мога да му задавам въпроси и да получавам отговори!Работата на депутата и министъра започва след изборите-тогава трябва да започне и гражданския контрол!Не мога да чакам аз шефът му/премиера/да го контролира!

 96. 96 Профил на до Германец
  *****
  Неутрално

  "Ето малко логока:

  Аз не мога да променя целия държавен апарат, аз мога да променя себе си. А ако всеки промени себе си, то държавния апарат, ще се промени, защото е съставен от такива като мен също функциите на държавния апарат са да служи на мен."

  Логиката ти издиша, човек. Държавния апарат е КОНСТРУИРАН и ПАЗЕН, за да нямаш достъп до него. Ти си се променяй колкото искаш, наще хора ще променят останалото...хайде заповядай тази перестройка.

  както някой малко по-горе писа - недаването на дребни подкупи е един от много малкото полезни ходове. Другото е КОЛЕКТИВНО да се търси отговорност и промяна - в този контекст къде бяхте на митингите този януари?

 97. 97 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  "Логиката ти издиша, човек. Държавния апарат е КОНСТРУИРАН и ПАЗЕН, за да нямаш достъп до него. Ти си се променяй колкото искаш, наще хора ще променят останалото...хайде заповядай тази перестройка."

  Не издиша логоката, просто държавния апарат ти се струва така конструиран и пазен, по простата причина, че там работят безобразно нелюбезни и необучени чичковци и лелки.
  Там е като сервитьорката на село, може да е миризлива и намръщена, ама ми носи ракийката. Прав си, има какво да се променя там. Но вярвай ми сервитьорката е таква, защото на селяните не им дреме какво е обслужването.
  Щом искаш прозрачен държавен апарат, изисквай го.

 98. 98 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Единствено коментар 75 си заслужаваше да бъде прочетен. Всички останали коментари са от матриала - нищо ново под слънцето или съществено. Докато държавата прибира 35% от БВП ще има корупция, както има във всички държави.

 99. 99 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Времето тече и нещата се променят, независимо от това дали ние осъзнаваме или виждаме промените. "Промяна!" е революционен лозунг и непрекъснатото му повтаряне върши работа дори и да не се стига до революция, дори само да се говори и да се пише в интернет форумите. Става бавно, разбира се, но ако обществото не е готово да приеме някакви идеи, трябва ли да се упражни насилие ? В 21-ви век?

 100. 100 Профил на Много си строг,,др.инженер
  *****
  Неутрално

  има и други добри коментари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK