Безплатно лечение има само в конституцията, но тя пък не лекува

За пореден път темата за неосигурените български граждани е на дневен ред. Предлагат се драстични мерки за събиране на задълженията към НЗОК като спиране на границата за неплатени здравни вноски.


Всичко това е с привкус на déjà vu от началото на мандата на тройната коалиция. Тогава напънът за подобряване на приходите от здравни вноски роди разход от над 1 млн. лева за изпращане на стряскащи писма до близо милион неосигурени граждани. И тогава от парламентарната трибуна прозвучаха заплахи за забраняване на пътуванията в чужбина за длъжниците.


Трудно е да се прецени колко ефективни бяха тези заплашителни писма за бюджета на здравната каса, но те имаха отрезвяващ ефект за хиляди български граждани, които живеят постоянно в чужбина и се осигуряват там. Държавата черно на бяло им заявяваше, че ги е обложила с данък гражданство и им иска пари без да се интересува дали те ползват или не услугите на българското здравеопазване.
Последвалата мобилизация и протестите дадоха резултат чак две години по-късно, в началото на 2007 г, когато с подкрепата на опозицията и активното участие на единствения тогава депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов беше прокарана поправка в ЗЗО, с която се освобождаваха от здравни вноски живеещите постоянно в чужбина. Тази поправка в закона беше един вид прецедент и малка победа за гражданското общество. Създаден беше и друг прецедент - държавата да връща пари за здравни вноски, събрани от живеещи в чужбина граждани.
Решението беше "на парче", отнасяше се за периода 2000 - 2007 г, и административната процедура не беше от най-леките. Още тогава бяха посочени недостатъците и бъдещите проблеми, които поражда този частичен кърпеж. Хората можеха да изпратят по пощата от чужбина декларация за освобождаване за минал период, но нямаха възможност да се отпишат от българската здравноосигурителна система без да присъстват физически в България. Абсурдът е, че са засегнати най-вече тези граждани, които живеят най-далеч от родината, най-трудно им е да се връщат и съответно нямат никакъв шанс да получат здравна помощ от България ако им се наложи. Така след 1.1.2008 г. здравните вноски започнаха отново да им бъдат начислявани и сега те са потенциални кандидати за спиране и изнудване да платят на границата.


Добрата новина е, че щом новото правителство има воля да ремонтира ЗЗО, то сега е моментът да бъде посъветвано да не прави ремонт "на парче", а да отстрани системните недостатъци.


Най-напред трябва да се промени философията на закона, която поради недомислие (или пък зла умисъл?) поставя българското гражданство като критерий за задължително осигуряване. Същевременно европейското законодателство логично определя жителството като такъв критерий и предвижда механизми за избягване на двойното осигуряване.


Смесването на двата принципа в българския закон води до абсурдна несправедливост, която ще си проличи особено ако се въведе спорната забрана за пътуване в чужбина. Излиза, че гражданин на чужда държава, който живее постоянно в България и трябва да се осигурява там не рискува нищо ако не си е плащал здравните вноски. Той ще може да си замине необезпокояван от страната, показвайки на границата родния си паспорт. В същото време български граждани, които след 10 години отсъствие са дошли от САЩ, за да покажат родината на децата си рискуват да бъдат спряни на летището и да бъдат принудени да платят няколко хиляди лева.


Оправянето на този законодателен абсурд предполага също въвеждане на лесна процедура за дистанционно отписване от здравноосигурителната система. Българите, живеещи извън страната трябва да могат да се отпишат от системата ретроактивно със заявление подадено онлайн или по пощата. Така цифрата на реално неосигурените ще се прецизира и НЗОК ще заличи "мъртвите души" от чужбина, присъстващи в списъците на личните лекари, които получават левчета за всеки пациент.


Ограничаването на правото на пътуване в чужбина като административна мярка за събираемост на здравни вноски трудно ще издържи в Конституционния съд. В Конституцията ясно е разписано правото на всеки да напуска и да се завръща в страната. "Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.


Също така в Конституцията пише, че "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон." (чл. 52 ал.1). Не пише нищо за задължения за осигуряване. Това, естествено, е социалистически абсурд, но текстът действа и при това положение ще е много трудно да се мотивира забраната за пътуване.


Вместо да размахва наред секирата и да посича невинни граждани държавата може да се концентрира върху възпитаването на виновните. Всеки неосигурен и незастрахован трябва да знае какво ще му се случи, ако му се наложи лечение или операция. Да, той ще бъде лекуван, но след това здравното заведение ще му връчи фактура за реалната и пълна цена на всички медицински услуги, която може да достигне десетки и стотици хиляди лева. В този случай държавата има механизми, за да си потърси парите по съдебен ред, да запорира движимо и недвижимо имущество и да наложи ограничение за пътуване в чужбина.


За да се случи това, обаче, също е нужна промяна на основния закон. Иначе всеки засегнат ще може да оспори дължимите суми в съда и да спечели на гърба на осигурените. Крайно време е да разберем, че тази хубава думичка "безплатно" поражда илюзии, абсурди, безотговорност, лицемерие и корупция в цялата здравна система.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ивко жеков
  *****
  Неутрално

  Статията е точна и анализа е много компетентно обоснован . Къде са юристите от парламента да я прочетат и се съобразят с реалностите.

 2. 2 Профил на Божидар Маринов
  *****
  Неутрално

  Феодализъм в действие
  Християнската обществена етика разделя човешките взаимоотношения на заветни и доброволни. Заветните отношения са тези, които предполагат неотменими задължения на човека към другите хора. Всеки човек е длъжен да защитава и предпазва от нарушаване живота, свободата и собствеността на другите хора. Това е заветно задължение – то не зависи от никакви особени обстоятелства или лични пристрастия; това е неговото неотменимо задължение като член на обществото. Но икономическите задължения на човека към другите хора са доброволни. Никой човек не е длъжен да се грижи за икономическото благосъстояние на другите; това е въпрос на доброволно решение. Няма морален закон, който да изисква един човек да сключва икономически договори с този или онзи участник на пазара. Всеки трябва да е свободен да избере къде да пазарува – Метро, Била или Оазис. Всеки трябва да е свободен да избере чии услуги да ползва и на кого иска или не иска да плаща. (Единственото изключение е вече сключен доброволен договор.)
  Има само едно изключение от това правило: семейството. Задълженията между членовете вътре в семейството са заветни, тоест те са неотменими и не са доброволни. Бащата не може да избира дали да се грижи за децата си. По същия начин децата не могат да избират дали да почитат баща си и дали да се грижат за старите си родители. Тези взаимоотношения не са по свободен избор. Брачният завет поставя неотменими задължения върху членовете, в които няма и не може да има доброволен избор. Аз издържам материално децата си, защото те са моите деца. Помагам и ще издържам материално родителите си, защото са моите родители.
  Феодализмът в Европа възниква като обществено устройство тогава, когато тези заветни семейни взаимоотношения биват разширени да включват и отношенията между сюзерена и васала, между крепостния селянин и феодала. Петата от Десетте Заповеди – “Почитай баща си и майка си” – бива разширена така, че да означава, “Почитай всички по-висши власти в обществото така, както трябва да почиташ баща си и майка си.” Кметът, местният феодал, херцогът и кралят са всички свързани в едно голямо семейство, в което крепостният селянин е просто едно от децата, за което “бащата и по-големите братя” трябва да се грижат и да го закрилят. Служението на феодала става семейно задължение (в това можем да включим и правото на местния феодал на първата брачна нощ). Селянинът получава своето наследство не от родителите си, а от феодала и съответно го наследяват не неговите деца, а феодалът. Феодализмът е обществено устройство, в което обществените отношения са основани върху разширяването на семейната преданост извън семейството, не върху взаимна изгода и доброволно икономическо сътрудничество.
  Именно това е основата на българското данъчно облагане. Българите, работещи в чужбина, само защото са родени в България по закон са закрепостени да издържат българските феодали – бюрокрацията – дори когато не получават нищо в замяна. Средновековният селянин е трябвало да остане привързан към земята си и да работи ангария като задължение. Съвременният българин трябва да остане закрепостен към българската бюрокрация дори когато не работи в България и е далеч от нея и трябва да се чувствува семейно задължен да се грижи за всички безполезни мързеливци в държавните учреждения - така, както е задължен към своето семейство: възрастни родители, съпруга и деца.
  Ако не сте го разбрали досега, трябва вече да отворите очите си:
  Българската демокрация е всъщност
  държавен феодализъм с парламентарна форма управление.

 3. 3 Профил на Stoni
  *****
  Неутрално

  Taka се получава когато малоумни забравят смисъла на държавата и какво значи, че съм гражданин във нея и за какво служат те.

 4. 4 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Поздравления за обективния анализ!

 5. 5 Профил на също като парното!
  *****
  Неутрално

  Май се скъсаха да ни облагат с какви ли не данъци. Нямам нищо против здравното осигуряване, но става също като с парното-махнал си си радиаторите, но ще плащаш, защото имало сградна инсталация. А ти си зъзнеш в къщи, защото нямаш пари за парно, но пак оставаш длъжник. Думата ми е за тези, които мащехата България прокуди в чужбина. Във форума има много писачи (ченгета и комуняги предимно) които се запенват, като чуят тази тема и веднага отсичат- да си стоят там и хич да не се връщат. По същата логика бих си позволила да ги изпратя в мавзолея на мумията, но не го правя. В края на краищата тези наши деца работят там и се осигуряват там. Много от тях не са се връщали тук с години, за да отделят някой долар за обучението на децата си. Ако България беше нормална държава, те нямаше да я напуснат. А тези противоконституционни глупости, които се предлагат, показват, че сме далече от нормалността! За сведение, осигурявам се редовно, за да може циганите и разни дъртаци, които всеки ден си измислят различни болести, да се възползват от здравеопазването!

 6. 6 Профил на сашо
  *****
  Неутрално

  Да де , но тези българи, живееши зад граница чакат помощ от същата тази държава, когато изпаднат в беда. Спомнете си медицинските сестри в Либия. Дали те са плащали данъци и осигуровки на БГ ? Дали са имали надменно отношение към БГ ?
  А после държавата изхарчи огромен ресурс в тяхна защита. Същото е и с останалите емигранти. Много са ербап, докато са добре, но като закъсат, все към родината гледат. Трябва да има и солидарност. Нали тук им е родата. Нали тук са получили безплатно образование и здравеопазване преди 20-30години.

 7. 7 Профил на Един от Америка
  *****
  Весело

  До #6 сашо : Сашко бати, да ти имам солидарността и безплатното образование и здравеопазване преди 20-30 години.
  Това , че съм учил "безплатно" съм си го платил десетократно още в първите 5-6 години работа след университета, когато работих по разпределение . Заплатата ми беше 155 лева на месец !!! А още на третата година в Америка / със същата си диплома от България и няколко изпита отгоре / започнах да получавам по 70 долара на час !!! А сега си спомни какво те учиха в трети клас по смятане и пресметни ... кой на кого длжи пари ? А аз като си дойда пак в България и отида до лекаря / имам предвид частните кабинети , където имам доверие на някой мой стари приятели / ще си му платя както си плащам и тук . А и застраховката ми от Америка е такава , че и на Луната да ми прилошее , пак ще ми платят ! Ти да си жив и здрав ! Защото като знам как някой хора дерат по 10 кожи в България, не ти пожелавам да им попаднеш в ръчичките. А Родината / пише се с главна буква / , ми е тук - в България , защото тук съм се родил / съдба , какво да правиш - неможеш да избираш / и българин ще си остана , ако ще и 100 други паспорта да имам за придобито граждансво в други държави.
  Дано внуците ни да доживеят и нашата Родина да се грижи за тях , независимо къде се намират по света, така както правят за своите граждани другите нормални държави.

 8. 8 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Поздравления за анализа на статията на Атанас.
  А за Сашо комунистчето,докато е живо ,това ще си пее и ще си бъде , като,,впрегнат кон с капаци на очите,, и никога няма да прогледне за истината от вредата на комунизма за България.

 9. 9 Профил на до сашо комунистчето
  *****
  Неутрално

  така както бай ти тошо ни гонеше от българия така искате и вие да ни изгоните,а роднините ни да ги шантажирате за да ви бъдат роби докато стне живи А СЕГА КОНКРЕТНО - НЕ ПОЛЗВАШ УСЛУГИТЕ НА ПЛАЩАШ ИЛИ НЕ ПЛАЩАШ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЛЗВАШ -ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА И КАПИТАЛИЗМА - ЕТО ТОВА НЕ СА РАЗбРАЛИ КОМУНЯГИТЕ ОТ Т.НАЕР.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КОМУНЯГИТЕ ОТ НЕК И ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЯТА - ТЕ ИСКАТ ДА ИЗЯДАТ И ЗАЛЪКА КОЙТО НЕ СИ ИЗЯЛ - ТАКАВА ИМ Е ЗАКАЛКАТА ОТ ЦЪРВУЛДЖИИТЕ ПАРТИЗАНИ - ТЕХНИТЕ БАЩИ И ДЯДОВЦИ, КОИТО ИЗХВЪРЛЯХА ХОРАТА ОТ КЪЩИТЕ ИМ И ГИ ИЗСЕ4ЛВАХА САМО ДА СЕ НАСАДЯТ В ТЕХНИТЕ КЪЩИ С ЦЯЛОТО ОБЗАВЕЖДАНЕ,ВКЛ.ДРЕХИ,БЕЛЬ,ПРИБОРИ ЗА ЯДЕНЕ - ТЕ НЕ СА СЕ ПРОМЕПНИЛИ - ТЕ СА ТУК И СЪЩИТЕ ВОДЕНИ ВСЕКИ ПЪТ ОТ НЯКОЙ ДРУГ ТОЗИШ ПЪТ ОТ БАТИ ИМ БОЙКО,КОЙТО Е ПОВЕЛ БАНДА МАЛОУМНИЦИ,НАЧЕЛО С МУСТАКАТОТО ЗДРАВНО НЕДОНОСЧЕ

 10. 10 Профил на Случаен...
  *****
  Гневно

  Въведеното през 1999 г. здравно осигуряване беше напрактика модел на завоалирано увеличаване на данъчната тежест въху гражданите, като при това беше разпределна несправедливо (деца, социално слаби) под предлога, че се касае за "услуга". В настоящия си вид здравните вноски са точно това - целеви данък.

  Докато някой не излезе и не ми обясни логично защо държавното здравеопазване е услуга, а охранителната дейност, предоставяна от държавата не е, ще настоявам или да се премахне здравният данък или да се въведе реципрочен данък "полиция".

  Тъй като и днес издържката на общественото здравеопазване се финансира от общите данъци посредством субсидия от републиканския бюджет, а "реформата" е тотален провал, разумното решение би било следното:

  1) премахване на здравните осигуровки и постепенно увеличаване на подоходните данъци с необходимия процент, НО НЕ ПОВЕЧЕ от необходимото за изравняване на приходите

  2) закриване на Здравната каса, тъй като дублира функциите на Министерството на здравеопазването и пряко се управлява от него като се приспадне съответния разход от общия разход за здравеопазване

  3) промяна в правния режим на държавните лечебните заведения (премханване на търговския им статут след като така или иначе се издържат с бюджетни средства)

  4) възстановяване на поликлиниките и прекратяване наливането на пари в личните лекарски практики

  6) забрана за лекарите работещи в публичното здравеопазване да имат чатни лекарски практики или да се занимават с частни консултации (могат да се приложат и рапоредбите на ТЗ)

  5) пълна ревизия на Министерство на здравеопазването, агенциите към министерството, здравната каса и на всички лечебни заведения от 1999 г. досега

  6) референдум за бъдещото развитие на общественото здравеопазване

  Дотогава ще продължа да питам защо държавата може да изземва значителна сума от преките ми доходи и поне още 20% под формата на косвени данъци и да ги харчи за всичко друго, но не и за да осигури качествено здравеопазване на мен и на хората около мен.

  Наистина ми писна да внасям десетки хиляди левове всяка година в икономиката на страната и една значителна част от тях да отиват в републиканския бюджет, а аз да се страхувам, че ако не дай си боже се разболея ще трябва да продължа да плащам (символични, но обидни такси, пари кеш за лекаря, за изследвания, които не се покриват от касата и т.н.) и да се моля да случа на лекар. И не, не искам частно здравеопазване, нито демонополизация на здравната каса. Частният монопол е с пъти по-лош от държавния и не може да бъде алтернатива.

  Преди 4 г. написах същото, сега трябва да го преповторя почти без промяна.
  Продължавам да изкарвам доходите си навън и единственото, което все още ме държи в страната е ината и убеждението, че не могат да ме смачкат. Може би е време най-сетне и физически да се преместя и да тегля една майна, както на алчните чиновници, прокарващи бизнес интереси, така и на заблудените "десни избиратели", които им пригласят.

  Наистина е отчайващо...

 11. 11 Профил на Минаващ
  *****
  Любопитно

  Цитат от "Атлас изправи рамене" на Айн Ранд

  "Наблюдавайте парите. Парите са параметър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите отиват при онези които търгуват не със стоки, а със влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено."

 12. 12 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 506 Весело

  1) Много от бългърските граждани в чужбина сме с двойно гражданство. И ако ме отвлекат терористи в Хондурас, повярвай ми, няма да чакам Българските спец служби или политици да ме спасят
  2) Не бъркай задълженията на гражданите и ржавата им с това за което става дума тук. Ако съм си гражданин, който ползва медицински услуги в държавата, които са покрити от някаква здравна каса - разбира се, че ще трябва ди си плащам.
  Ако не съм стъпвал на лекар от 20 години в България и ако стъпя - мога да си платя директно изисканата сума, без да натоварвам здравната каса - не виждам кой и защо би ме задължил. Отделно, че здравната ми застраховка от тук ме покрива и в чужбина, та би трябвало да мога и нея да ползвам.
  В САЩ не могат да се оправят с тия работи (както се вижда половин година вече), но поне никой не кара Американските граждани в чужбина да се застраховат задължително.

 13. 13 Профил на Dimitar
  *****
  Гневно

  Такава гадост, каквато е нашата здравно-осигурителна система няма никъде по света.Цял живот се осигурявам/ 58 години/ отивам в болницата и за едно елементарно изследване и то по настояване на новият ми роботодател ми искат 30 лева, като от тях 8 лева са само за поставяне на един печат и подпис. А книгата, която се прави от десетки умни хора не можеш да я продадеш и за 5 лева.

 14. 14 Профил на ваня
  *****
  Гневно

  Сашкоо, Сашинцее, защо бе бате си такава заблудена овчица?
  Колко годинки трябва да изминат че да се промени съзнанието на такива като теб дето се мислят за достойни Българи, а всъшност са с промити мозъци от времето на баба ми... Я помисли малко по-надълбоко и се разрови в някой форум или най-добре иди до някоя банка, най-близката до която живееш да речем, и попитай служителката от служба преводи, от колко държави по света се превеждат парици по сметките на милите ни и изтрадали родители, за да могат милите те да си платят тока и насъщния, та дори и здравните осигуровки ако щеш... Я да видим ако милата ни Родина се лиши от тези милиончета всяка годинка прогонвайки още повече народ навън и лишаване от още $$$ и Евро и какви ли не там парици, кой тогава ще се лекува с мизерните осигуровки, мутрите и държавните ни управители? ааа не, те не се лекуват в България, прекалено е евтино и мизрено за тях, казвам мизрерни защото си бех в БГ миналото лято и видях плачевното състояние на болниците ни (посетих близък за мен човек там който се нуждаеше от допълнителна помощ защото здравната ни каса няма достатъчно парици сигурно "от такива като мен дето не си плащат", (бъди сигурен че ако на мен ми се беше наложила такава помощ щех да си я заплатя от джоба) но в същото време се харчат милиони евро за нови коли, вместо за свястна апараура например...Аз на това му викам солидарност скъпи ми Сашко и още (помощ, състрадателност, съчувствие, милост, дълг към семейството и т.н..) Я да видим сега, можеш ли да пресметнеш 2 и 2 колко прави? Става ли ти поне малко ясна картинката? Не се ли наядоха с пари да ги е... и комунистите, не е ли време да се задавят вече, какви са тия гърла огромни като ями, дъно нямат ли? Значи я си представи,
  ти си в чужбина от 10 години, работиш що годе добра работа, иска ти се да си ходиш до Родината поне по един път в годината, но неможеш да си го позволиш защото трябва наедно с изплащането на къщата, на колата, на застраховките за кащата и колата, и колите на децата, тока, водата, телефона и т.н... и отгоре на това, тока на родителите ти които си оставил в Родината, техните застраховки, данък сгради, и здравни осигуровки, и т.н... И отгоре на всичките тези разноски, представи си някой от твоите "солидарни" управляващи ти каже, хей Сашкоо, я щом ти правиш толкова пари и се справяш така добре със сметките, айде да платиш и тука още малко, и без това не си идваш вече толкова често в Родината, а и закакво ли ти е, на Черно Море е по-скъпо от на Бахамските острови а и е по-далече, пък и получаваш и шибано обслужване... Дай сега тука 2-3 хилядарки пък след още година-две като посъбереш още малко парици, плати данъците и на родата, па ги вземи при тебе и те да събират още, че то гладни винаги ще има..... ай, остани си със здраве в Родината...

 15. 15 Профил на Браво на автора
  *****
  Неутрално

  Той трябваше да стане евродепутат.

 16. 16 Профил на u4enik v 1 klas
  *****
  Неутрално

  Ами конституцията като не лекува,не дава образование,не гарантира труд за какво ни е ,за смокиново листо?Да я отменят.Който има пари-да живее,който няма-да мре.Така да ни учат в 1-ви клас ,че да знаем какво е справедливо и какво- не!

 17. 17 Профил на do 6
  *****
  Неутрално

  Налагало ми се е да търся помощ от държавата в чужбина и мога да те уверя че това беше единственото място на което ми каза оправяй се както можеш ....
  При влизането ми в БГ с личния ми автомобил платих на границата всички такси като чужденец защото автомобила ми не е с БГ регистрация....
  и най на края засто никой не казва колко са средствата постапващи в БГ от емигранти за да помагат на родителите си защото държавата се подиграва плащайки им пенсии = на социалните помощи за цигани след 40 години трудов стаж.
  А за тези които защитават циганите нека ми посочат такъв който си плаща сметките и осигуровките ...

 18. 18 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Присъединявам се 100 % с написаното преди мен ( без Сашо, разбира се). Виновни сме си и ние , емигрантите койдо дадохме само 1000 гласа за Атанас нас последните избори. Ако го нямаше него да се развърти и да ни организира протестите още щяхме да си псуваме по форумите без никаква файда. Уви...

 19. 19 Профил на Iosi Daniel
  *****
  Весело

  До заблудениа "Са6о"!Примера ти с "либииските" мед.сестри е много глупав.Те са в Либиа на пе4елбарство и ниамат либииско гражданство,заради което тарсиат помо6та на Родината си.А,аз които имам и друго /освен БГ гражданство /,като сам в Родината си Балгариа и ми е необходима мед.помо6т, 6те си платиа,за6тото от даржавата в коиато живеиа сам застрахован за абсолутно вси4ко.Недеи ти да ни бере6 грижа! Много си назад!

 20. 20 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Да, малко бяхме, които гласувахме за Атанас. Но един ден и него ще изстреляме там, където може да защитава интересите на всички българи, не само на тези в чужбина, който той добре познава.

  С хора като Атанас Чобанов имаме добри перспективи за бъдещето, това е ясно.

 21. 21 Профил на georgi
  *****
  Весело

  Живеем от 8 години в Испания и се осигуряваме тук.Детето ми родено тук ползва безплатно медицинско обслужване. Второто ни дете 6те се роди отново тук.В болницата която се роди първото ,а сега и второто условията са сигурно по добри и от ниякои 4астни в Бг!!В България си пла6там пълната цена на вси4ки изследвания,не сме ползвали никакви други медицински услуги за6тото не са на ниво или 4акането не си заслужава.Ходим по 4астни доктори и това е!Ако България продалжава така 6те изгуби много кадърни хора.Не виждат ли колко ве4е са в 4ужбина?!!И много от тях не мислят да се врж6тат изоб6то заради абсурда в Родината ни...Време е да си помислят управлява6тите-новите и бъде6тите.

 22. 22 Профил на Галя
  *****
  Неутрално

  Поздравления за статията,Наско! Засягаш изключително наболяла тема,по която направихме запитване до Посолството ни в Дъблин преди 2 дни. Оттам ни отговориха,че ще се изискват писма за това,че плащаме осигуровки тук в Ирландия и би било добре те да бадат преведени и заверени с апостил в Консулски Отдел на Външно Министерство в Ирландия,( само еднократно поставяне на апостил струва €20.00,отделно трябва да се направи превод със заверка от Заклет Преводач и Местен Нотариус ). Всеки преводач има свой ценоразпис( лично аз мога да избегна този момент,но останалите хора?), а за Нотариална заверка на превод се плаща €50.00. Представете си как четиричленно семейство дружно си вади писма с няколко заверени превода и апостили за всеки поотделно просто хей така!
  За целта посетих Данъчните служби в Дъблин и ги помолих да издадат подобно писмо като обясних защо ми е необходимо( В Ирландския Номер за Социално осигуряване се включват платени данъци+ осигуровки).Една от служителките много любезно ми отговори,че подобни изисквания не са имали до момента от граждани на други страни-членки на Европейски Съюз и за целта е необходимо да им представя писмо от българска страна,че такъв документ се изисква от Българските власти. Единствено при наличието на подобно писмо може да бъде издаден такъв документ. Е, нека да запретнат ръкави в посолствато ни и да подготвят купчина с писма от България,за да ги представи всеки един Българин,който живее в Ирландия,защото хората тук се чудят и маят как ще живея и плащам данъци тук пък ще се лекувам виртуално и безплатно в България.
  Напълно подкрепям статията ти,защото самата аз бях свидетел на недоумението на ирландците от подобно искане.

 23. 23 Профил на USA - pizza boy
  *****
  Неутрално

  Що за наглост
  Щом се осигуряваш в чужбина - ТАМ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАШ.
  Не може хем да си освободен, ТОЕСТ НЕ ПЛАЩАШ, а да имаш претенции да се лекуваш БЕЗПЛАТНО

 24. 24 Профил на of usa pizza
  *****
  Неутрално

  -ядеш пица - ставаш пица, не ядеш пица - разбираш за какво става дума в диалога - щом си пица бой значи си пица мозък - казват ли ти хората по-горе че като дойдат тук се лекуват и си плащат пари на частно ,щото там откъдето идват печелят за себе си а не за теб - никой няма претенции като се върне да се лекува в системата или по-скоро безсистемата българско здравеопазване - в такъв с лучай кой и защо му начислява8 процевнта здравен данък, че като се върне за няколко дни нямало да го пуснат от българия докато не си плати насъблралите се няколко хиляди - това са бетонните глави потомци на тато,които нищо старо не са забравили - ами като нема дани пуснат да си видим родителите близките ами нема да се връщаме в българия - тато ни изгони дянковчето с татовия гаваз бойко ни доизгони - егати историяята

 25. 25 Профил на Дянков
  *****
  Неутрално

  Дянков дето преди месец дойде от САЩ дали си е платил осигуровките за последните две години?

 26. 26 Профил на ИВАНОВ
  ИВАНОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просто трябва да има болници за такива, които не си плащат където условията да са по-скромни и отделно за осигурените, където всичко да е на ниво.... Някак си не върви да се редиш на една опашка с клошарите и катунарите...

  ivanov.sofia.bulgaria@gmail.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK