Новият състав на КЕВР изпраща смесени сигнали

Новият състав на КЕВР изпраща смесени сигнали

© Юлия ЛазароваПубликуваме анализа на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.


През изминалата седмица се състоя първото по рода си изслушване в парламента на кандидатурите на парламентарно представените партии за председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Избраните кандидати представиха своите концепции за дейността на регулатора и отговориха на въпроси на народните представители, а в техните изложения и отговори се чуха не само дългоотлагани реформи, но и озадачаващи заключения.


Така например беше обърнато внимание, че цените на електроенергията за потребителите на регулирания пазар са по-високи от тези на свободния пазар. Причината за това обаче не е конкуренцията, а това че "цената за задължение към обществото, която плащат тези на свободния пазар […] не покрива всички разходи, които са свързани с дългосрочните договори, ВЕИ-тата и […] тези с високоефективно комбинирано производство", обясни избраната за позицията на икономист в комисията Светла Тодорова. Този проблем продължава да съществува, въпреки че според чл. 31, ал. 7 от Закона за енергетиката (ЗЕ) "при изпълнение на правомощията си за ценово регулиране комисията се ръководи от" "справедливо прехвърляне на разходите от преференциални цени за енергия от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия върху крайните клиенти на електрическа енергия, присъединени към електроенергийната система". Колкото по-бързо бъде адресиран той, толкова по-малко ще е необходимото увеличение на цените на регулирания пазар и толкова по-бързо ще намалее дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК).
Друга важна мярка е предоговарянето на дългосрочните договори с ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3, като вече не се говори само за понижаване на цената, а и за даване на възможности за износ на електроенергията от тях към Турция, както и участие пазара на балансираща енергия. Целта на тези мерки е пълното натоварване на двете централи, което понижава цената на един МВтч електроенергия от тях, което ще доведе и до по-ниски разходи за НЕК.


Наред с тези предложения обаче имаше и някои, които изглеждат противоречиво. На първо място трябва да се отбележи, че избраният за председател на комисията Иван Иванов не смята, че цената на електроенергията на регулирания пазар трябва да се увеличи. Това е странно, защото дори и всички предвидени мерки да бъдат приложени, това ще намали годишния дефицит на НЕК в най-добрия случай до 0 лв., но остава отворен въпросът за натрупаните над 1,5 млрд. лв. (по оценки на комисията) дефицит, свързан с регулирания пазар на електроенергия. В голяма степен този дефицит беше натрупан заради изкуствено задържане на ръста, а през 2013 г. дори намаление, на регулираните цени на електроенергията. С други думи потребителите на регулирания пазар са плащали по-малко за потребената от тях електроенергия, отколкото е нейната себестойност.


Една от предлаганите мерки в посока задържане ръста на крайните цени е ограничаване на изкупуваната електроенергия от възобновяемите източници чрез запазване на наложените годишни часови лимити за изкупуване на енергия по преференциални цени. Това предложение изглежда странно при положение, че НЕК има сключени дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията по преференциални цени с тези компании. Т.е. задълженията на НЕК не произтичат от Закона за енергетиката, а от дългосрочните договори и ако се налагат часови лимити, те би трябвало да са резултат от предоговаряне на тези дългосрочни договори. Предишните опити на КЕВР да ограничи разходите на НЕК за изкупуване на електроенергия от ВЕИ чрез налагане на квази-данъци бяха бързо отхвърлени от съда, дано този път стъпката да е поне юридически обоснована.


Друга мярка, която много често се споменава почти като панацея, е ограничаване на изкупуваната електроенергия по преференциални цени от заводските и топлофикационните централи само на електроенергията от високоефективно комбинирано производство на топло и електроенергия. За тази мярка се говори отдавна и още през 2013 г. бяха взети мерки и чл. 162, ал. 1от Законът за енергетиката, уреждащ кой количества задължително се изкупуват по преференциални цени, беше променен. Това явно не даде желания ефект, защото същия член беше променен и с последните промени в ЗЕ от тази година. С други думи, независимо от желанието на КЕВР да ограничи количествата електроенергия, която НЕК изкупува по преференциални цени, това желание не е напълно отразено от законотворците в парламента, което подсказва за наличието на тежък лобизъм, което може да се очаква да продължи и в бъдеще.


Може би най-важно по отношение на работата на регулатора обаче не са толкова краткосрочните мерки, които бързо трябва да се предприемат, за да се стабилизира сектора, а дългосрочният принципен подход към регулирането. "Няма регулатор, който да знае по-добре от самите регулирани предприятия как може да се работи ефективно; затова се е стигнало до […] методи, които акцентират върху стимулите за ефективност, прилагайки дълги регулаторни периоди, съответните печалби, които ще бъдат реализирани в тези периоди, да не бъдат отнемани, но след това задължително да има механизъм, по който те да бъдат отнесени към крайните потребители". Това беше обобщението на Светла Тодорова за световния опит и добри практики в сферата на регулирането. Защото законът и отношението на институциите могат да положат основите за създаване на независим и обективен регулаторен орган, но единствено неговата работа може да изгради такава репутация и да осигури стабилни условия и баланс между интересите на участниците в този сектор.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Каквито и сигнали да изпраща, първо трябва да се спрат кражбите, а те са в огромни мащаби и по всякакви направления, и после да се мисли как да се изплащат задълженията на НЕК, които също са огромни.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Ето такива приказки хвърлени на вятъра карат хората да не вярват на никого и нищо.Някой казал,друг пък друго казал,трети друго,ама той пък грешно сме го разбрали и така си я караме.

 3. 3 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  [quote#1:"today"] първо трябва да се спрат кражбите, а те са в огромни мащаби[/quote]

  Как КЕВР може да спре кражби? Тя да не полиция или прокуратура?

 4. 4 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Така например беше обърнато внимание, че цените на електроенергията за потребителите на регулирания пазар са по-високи от тези на свободния пазар.
  Тази госпожа от герб иска да регулира и свободния пазар......аман от "специалисти"

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#3] от "ръпончо":

  Всяка година ДКЕВР/сега КЕВР/ издава наредба, с която се определят цените за изкупуване на електричеството, произведено от различни производители. Цените важат обикновено от година за година. В тази наредба се определят добавките за ел.енергия към фотоволтаици, ТЕЦ и т.н.
  В Германия например цените на ел.енергия от възобновяеми източници и фотоволтаици паднаха няколко пъти за последните 5 години/правителството намали добавките/, в САЩ в момента цената от фотоволтаиците е почти равна на цената от атомните централи и т.н. Рзаликата е, че там депутатите не притежават ветропаркове...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "ko_ne":

  Критиката ѝ беше към регулирания, не към свободния пазар. Заради договорите с фотоволтаици, вятърки и когенерации, които отиват единствено на регулиран пазар.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#3] от "ръпончо":

  Докато им признават кражбите като„загуби по трасето“ и износителите купуват директно от АЕЦ, няма да се намали цената. Който иска да изнася ток да купува от ВЕИ.

 8. 8 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Наредба не се издава всяка година. решение на (Д)КЕВР се издава всяка година. В него се посочват ценообазуващи елементи и съответно цени. В него няма никакви добавки за ТЕЦ, ВЕИ и каквото и да е.

  И не сравнявай България с Германия или САЩ. Начинът по който са устроени електоенергиините пазари са различни. По отношение на цената на ел. енергията от фотоволтаици- и в България падна няколко пъти.

 9. 9 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Технологичния разходи не е кражба!
  А, това че дадени потребители не си плащат сметките и когато ЕРП-то тръгне да ги съди, съда отсъжда в полза на потребителя, това е проблем на съда, не на ЮЕЮРП-то.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "... независимо от желанието на КЕВР да ограничи количествата електроенергия, която НЕК изкупува по преференциални цени, това желание не е напълно отразено от законотворците в парламента, което подсказва за наличието на тежък лобизъм."
  Лобистите обаче са анонимни,а регулаторът обира гнева на гражданите.

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#3:"ръпончо"]Как КЕВР може да спре кражби? Тя да не полиция или прокуратура? [/quote]
  Нали КЕВР одобрява цените, на които се изкупува тока от производителите? Като им признава раздутите разходи става съучастник в кражбите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  С други думи, независимо от желанието на КЕВР да ограничи количествата електроенергия, която НЕК изкупува по преференциални цени, това желание не е напълно отразено от законотворците в парламента, което подсказва за наличието на тежък лобизъм, което може да се очаква да продължи и в бъдеще.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 13. 13 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Явно кашата е велика и навалицата голяма. Щом има регулатор, значи налице са условия за привилегии и корупция.
  Вярвам на Иван Иванов, но материята е експлозивна и опасна. Нискоквалифициран труд с огромни печалби. Рискова каша.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#8] от "ръпончо":

  "...В него няма никакви добавки за ТЕЦ, ВЕИ и каквото и да е..."
  А тук на стр.2 какво има?:

  http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/rule_el_26.pdf

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#14] от "mitko11":

  Това което си ми курдисал тук е отменено от доста време.

 16. 16 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "today":

  Кражбите са проблем на следствие и прокуратура, не на КЕВР. Когато тези институции докажат кражбите, бъди сигурен КЕВР ще се намеси с цените. Комисията не може да каже това или онова е углавно деяние и ние ще намалим този или онзи разход.

  Те си имат други начини по които намаляват цените, не като обвиняват някого в кражба!

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#16] от "ръпончо":

  Или тотално нищо не разбираш, или бъркаш причинно-следствени връзки. Когато КЕВР определи цена 1000 лева за мегаватчас от фотоволтаици, тази цена е за следващия регулаторен период от 1 година, и всички се присъединяват съвсем законно с дългосрочен договор. Повтарям - съвсем законно, след което нито следствието, нито прокуратурата могат да им кажат и направят каквото и да било. Целия гъдел е, че голям процент от присъединяващите се са гъсти с хора от КЕВР, ако не са и те самите чрез подставени лица, и затова определят такива високи цени. Реално ако с цена 200 лева инвеститора ще си възвърне инвестицията за 10 години, и следващите 10 ще е в общи линии на чиста печалба, то КЕВР определя по-висока цена и по този начин ощетява НЕК, която пък няма избор, освен да прехвърли загубите към потребителите, или към производителите, които към даден момент не са толкова гъсти с властимащите. Затова и беше този невероятен бум на ФВ паркове, защото устройствата поевтиняха бързо и драстично, но не и цената за изкупуване на тока, определяна от тогавашната ДКЕВР, и всички, които можаха, се присъединиха да крадат съвсем законно.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "today":

  1. ДКЕВР не определя цена на фотоволтаиците за следващия регулаторен период, а за фотоволтаици присъединени през следващата една година;
  2. Цената е за период от 15 години и не се изменя;
  3. НЯМА цена от 1 000 лева за нито една технология;
  4. От 06.03 няма диференциално изкупуване;
  5. Нужна е една и борса и всичко това, което те притеснява приключва;
  5. И НАЙ-ВАЖНОТО- КЕВЮ с нищо не е виновен, че има закон, който определя начина на ценообрауване. Рекламациите към парламента!

  Хубаво е, че поне имаш някакви зачатъци от познания по регулиране. Значи ставаш за комисар.

 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#18:"ръпончо"]5. Нужна е една и борса и всичко това, което те притеснява приключва; [/quote]
  Ми..тва е? Що требаше толко много "странични" въпроси. На всичкото отгоре и Ливърпул падна...

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#18] от "ръпончо":

  ДКЕВР определяШЕ (сега това ще прави КЕВР) цената за следващия регулаторен период, който е 365 дена, но не съвпада с календарната година, затова и му викат регулаторен период, а не "регулирани цени за следващата календарна година".
  Когато балдъзата на шефа на (Д)КЕВР си пусне проект да присъедини нов ФВ парк или каквото и да било там, логично комисията определя такива цени, че балдъзата (щото инвестицията всъщност е на шефа) да може за 3 години да изплати всичко, и останлия период да прибира едни чисти печалби по дългосрочния договор. Далеч по-разумно и в защита на обществения интерес би било да се обявяват търгове с намаляващи цени, и държавата да обявява от какви нови мощности има нужда, желаещите да се явяват на ЯВЕН търг, и който предложи най-ниска цена, да присъединяват него.
  Само че интересите на политици и комисари се разминават на 180 градуса с обществения интерес, съответно изпадаме в ситуацията цената на панелите да падне 2-3 пъти, а на изкупувания ток само с 20-30%.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#20] от "today":
  [quote#20:"today"]а не "регулирани цени за следващата календарна година"[/quote]

  Явно вече започнахме с фантазиите. Къде точно съм казал това, че ми го сочиш като цитат? И да си беше попречел новия закон за да видиш, че цени за следваща регулаторен период на ВЕИ няма да видиш. И още веднъж- къде я цената от 1 000 лв./Мтч?

  Иначе всичко, което си написал за търговете си е едно добро пожелание, което ще е незаконно вече, защото от тук нататък всичката енергия от ВЕИ трябва да отива на свободен пазар.

 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#21] от "ръпончо":

  Говорим за всички тия, които бяха присъединени с дългосрочни договори на супер завишени цени. Отделно са топлофикациите и на Ковачки всякакви централи, американските и те са на дебели цени.
  Иначе цена 1000 лева наистина не е имало, най-високата беше или 799 или 899. И ако бяха ограничавали присъединяването, сега щеше да се случва на 2-3 пъти по-ниска цена (както направиха някои други държави). Логично и доказано е, че технологиите се развиват и производството поевтинява (ако няма монополи и картели), и колкото по-късно се присъединяват ВЕИ-тата, толкова по-евтин ще бъде тока от тях.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "today":

  Най- високата цена беше 799 лева, но на нея нямаше присъединяване или по- точно имаше присъединени под 1Мвт МВт. Тя беше за фотоволтаици с инсталирана мощност под 5 кВт пик.

  А това, което те притеснява толкова много- което ти наричаш кражби, се пресича с една борса и който може да си продава енергията на нея. Издават се и сертификати и.. това е!!! Приключва се с всички видове договори. Но за това, че няма, не е виновен ДКЕВР/КЕВР.

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#23] от "ръпончо":

  Съгласен съм, че борсата ще разкара изкривяването на пазарните механизми, само че за да работи борсата трябва да няма договори за задължително изкупуване. Сега НЕК като има договори да изкупува повече ток, отколкото търсят клиентите и, и на по-високи цени, отколкото се търгува тока на борсата, за каква борса да говорим? То и на бензиностанцията до вас може да пуснат бензин по 1,50 лева, но ти ако имаш дългосрочен договор с РУС-ойл да го купуваш по 2,50 какво можеш да направиш? При това да си длъжен да купуваш по-големи количества, отколкото ти трябват!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "today":

  НЕК не изкупува по- големи количества, от колкото търсят клиентите на регулирания пазар. Не ги оправдавай за рязането на графици! Също така НЕК си има и ДПИ на което да засилва част от скъпата енергия.

  А при една борса няма никакъв проблем да се премине от договори с НЕК към борсата и разликата от борсова цена до "преференциалната" отива в сертификат, който да се търгува също. Решението са го измилили в другите държави

 26. 26 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#6] от "ръпончо":
  Виж това г-н "ръпончо", на регулирания пазар такава такса няма!

  Причината за това обаче не е конкуренцията, а това че "цената за задължение към обществото, която плащат тези на свободния пазар […] не покрива всички разходи, които са свързани с дългосрочните договори, ВЕИ-тата и […] тези с високоефективно комбинирано производство", обясни избраната за позицията на икономист в комисията Светла Тодорова.

 27. 27 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Преди броени дни, след обсъждане на проблемите в енергетиката, НС взе решение за законни промени, свързани с неоснователното изкупуване от НЕК, на ВСИЧКАТА произведена електроенергия от заводските и топлофикационните централи за КОГЕНЕРАЦИЯ, на преференциални цени. Четейки статията се изненадах, че "независимо от желанието на КЕВР да ограничи количествата ел.енергия, която НЕК изкупува на преференциални цени, това желание не е изпълнено от ЗАКОНОТВОРЦИТЕ в парламента, което подсказва наличието на ТЕЖЪК ЛОБИЗЪМ, което може да се очаква да продължи и в бъдеще".
  С интерес се обърнах към ЗЕ, Раздел ІІ, " Производство на ел. енергия от ТЕЦ с комбинирано производство", чл.162, ал.1. Промените влизат в сила от 06. 03. 2015 г. Убедих се, се че членовете на КЕВР са прави, но че и бълг. граждани са подведени. С такива ПСЕВДО реформи, трудно ще се излезе от хаоса в енергетиката.

 28. 28 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "ko_ne":

  Какво да видя? Нищо ново не ми казваш! Задължение към обществото е вменено със закон и се плаща от потребителите както на свободния, така и на регулирания пазар. И да, тази добавка се регулира от КЕВР! Също както се регулират цените за прено и за достъп. И те се за потребители на двата пазара.

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В енергийния бизнес е нужен един посредник - ЕРП и безпощаден Закон - все под него, държавната комисия да следи техническата мрежа и защитата на потребителите ...
  Иначе, сектора винаги ще остава терен на местните "синдикати"...

 30. 30 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#28] от "ръпончо":

  не ти е ясно.........пиши по други теми

 31. 31 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "ko_ne":

  След като ми пусна отменена методика, се замисли малко преди да ми напишеш този коментар!

 32. 32 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "ko_ne":

  ПС
  Ако можеш, разбира се!

 33. 33 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 798 Весело

  Радиотелескопите на проекта SETI са уловили смесените сигнали на КЕВР. Помислили, че имат извънземен произход и са опитали да ги разшифроват - никакъв резултат. Така, че не си губете времето да се опитвате да разберете "смесените сигнали" на КЕВР - никакъв шанс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK